mandag 4. september 2023

"Evelyn Hugos syv ektemenn" av Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugos syv ektemenn
Taylor Jenkins Reid
Roman
480 sider
Oversatt av Heidi B. Johannessen
Cappelen Damm
2023

Taylor Jenkins Reid er en populær forfatter og essayist, bosatt i Los Angeles. Flere av hennes bøker er oversatt til norsk, senest både "Evelyn Hugos syv ektemenn" og "Daisy Jones & the Six". Sistnevnte ble kåret til beste historiske roman på Goodreads i 2019, og er nå en TV-serie på Amazon Prime. "One True Loves" (norsk boktittel: "Emmas valg") er filmatisert og har premiere i USA i 2023.

Filmlegende og ikon Evelyn Hugo, som nå er 79 år gammel, er kjent for sitt glamorøse og elegante image. Flere av hennes mest berømte stilperioder har vært toneangivende for moteverdenen og Hollywood.

Evelyn Hugo, som egentlig heter Evelyn Elena Herrera, ble født i 1938. Hun er datter av kubanske innvandrere og vokste opp i bydelen Hell's Kitchen i New York. I 1955 fant hun veien til Hollywood, farget håret blondt og skiftet navn til Evelyn Hugo. Hun ble raskt en del av Hollywoods elite. Evelyn Hugo holdt seg i rampelyset i over tretti år, før hun valgte å trekke seg tilbake sent på 1980-tallet. Evelyn Hugo, som nå er enke etter å ha mistet sin syvende mann, bor til daglig på Manhattan.

Etter å ha frilanset i flere år, jobber den 35 år gamle Monique Grant nå som journalist for magasinet Vivant. Der har hun vært i litt under ett år, og for det meste skrevet innholdssaker. Karrieren har gått litt i stå.

På hjemmefronten går det heller ikke så bra for Monique. Ektemannen David flyttet ut for fem uker siden. De rakk ikke engang å feire ettårsbryllupsdagen.

Én dag tar Evelyn Hugo kontakt med Moniques sjef Frankie. Hun vil at Monique skal skrive ned hennes livshistorie.

Monique blir nærmest slått over ende da hun får vite at selveste Evelyn Hugo vil snakke med henne. Monique har nemlig ingen tilknytning til Evelyn.

Fast bestemt på å redde sin karriere drar hun for å treffe den tidligere Hollywood-stjernen. Evelyn Hugo bor i en svært eksklusiv og fasjonabel leilighet like ved Fifth Avenue, med utsikt over Central Park.

Der forteller Evelyn i detalj Monique om sitt glamorøse Hollywood-liv, som strakte seg fra 50-tallet og helt frem til hun valgte å forlate rampelyset på slutten av 80-tallet. Det er en historie om kjærlighet, svik, kompromisser, ambisjoner og mørke hemmeligheter, som endelig ser dagens lys – og selvfølgelig ikke minst en historie om de syv ektemennene Evelyn fikk og forlot underveis. 

Mens Evelyn forteller om skruppelløs ambisjon, uventede vennskap og en stor, forbudt kjærlighet, begynner Monique å utvikle et sterkt bånd til skuespillerinnen.

Men hvorfor lar Evelyn Hugo seg intervjue akkurat nå, og hvorfor har hun valgt en helt ukjent journalist til jobben?

"Evelyn Hugos syv ektemenn" er en roman som går bak fasaden på det glamorøse Hollywood, men det er også en bok om løgner og hemmeligheter som binder ulike mennesker sammen. 

Boken er fremragende skrevet i et lettfattelig språk. Forfatterens beskrivelser av steder og mennesker er eminente, og som leser blir man grepet fra første side. 

Her er det både spenning og historie i skjønn forening. Selv om romanen er ganske omfangsrik, blir den aldri kjedelig eller lang. Det er nemlig en god grunn til de mange sidene. Dessuten er vektingen mellom fortid og nåtid, kjærlighet, spenning og historie svært god.

Romanen er en fascinerende reise gjennom den mytologiske stjerneglansen fra Hollywoods såkalte gullalder og ut på den andre siden til en barsk virkelighet, der to kvinner må slite med hva det vil si å stå ansikt til ansikt med sannheten. Og ikke minst hva det vil kreve av dem begge.

Taylor Jenkins Reid er dyktig til å skape komplekse karakterer som leseren instinktivt bryr seg om. 

Jeg likte Monique Grant med en gang. Hun er en sterk og empatisk hovedperson, men med en gjenkjennelig tendens til å underselge seg selv. Hennes del av historien er viktig, men den tar på ingen måte fokuset vekk fra Evelyn Hugo. Vi blir godt kjent med Monique, og hun går gjennom en oppsiktsvekkende utvikling i boken, uten at jeg skal utdype det noe mer.

Moniques historie er svært interessant. Den forteller blant annet hva det vil si å være et barn fra et blandingsekteskap, hvilke utfordringer som følger med det, og hvordan det er å miste en forelder i ung alder og å måtte leve videre med sorgen.

Evelyn Hugo står i sentrum av romanen, men også hennes forhold til sine syv ektemenn.

Evelyns historie var særdeles fengslende, og når hun først begynte å fortelle om sitt liv til Monique, var det veldig vanskelig å legge boken fra seg. 

Hennes forhold til de syv ulike ektemennene er organisert kapittelvis, og som leser går man gjennom hele spekteret av følelser, mens man leser.

Evelyns liv var meget begivenhetsrikt, men det var også hardt og brutalt. Historien hennes berører i tillegg viktig tematikk, som kjønnsroller fra 1950-tallet og frem til i dag. Her er det nok av samtalestoff og moralske dilemmaer å kaste seg ut i.

Evelyn er en energisk dame som virkelig turte å kjempe for sine drømmer, men hun fremstilles på ingen måte rosenrødt i romanen.

"Evelyn Hugos syv ektemenn" vil glede lesere av både historiske romaner og store kjærlighetshistorier.

Det en en fantastisk bok om Hollywoods gullalder, men samtidig en hypnotiserende historie om hvordan menneskers veier krysses på godt og vondt. Det er en roman som har evnen til å både fastholde og trollbinde leseren fra første til siste side. 

For øvrig er boken godt oversatt og teksten flyter i Heidi B. Johannessens oversettelse.

En praktfull leseopplevelse. Mine varmeste anbefalinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar