fredag 8. september 2023

"Da Kurt Cobain stjal musikken" av Kenneth Mydland

Da Kurt Cobain stjal musikken
Kenneth Mydland
Ungdomsroman
191 sider
Calidris Forlag
2023

Kenneth Mydland vokste opp i Hauge i Dalane, helt sør i Rogaland. Han har tatt utdannelse innen elektrofag i Stavanger. Han har mange års erfaring som elektroingeniør, prosjektleder og leder ved bergverksbedriften Titania i hjembygda. Han har vært aktiv i det lokale amatørteateret og vært vokalist i flere band. Heavy metal er sjangeren som ligger hjertet hans nærmest, men han har også drevet med rapping. "Da Kurt Cobain stjal musikken" er hans første roman.

Romanen utspiller seg i årene da Kurt Cobain forviste hårete åttitallsrockere ut av stjernehimmelen.

Handlingen i boken foregår tidlig på nittitallet, og spenner over tre år. Den fortelles fremadskridende. 

Hovedpersonen Knut er 16 år gammel ved starten, og han bor i en bygd som ligger inneklemt mellom to småbyer på Sør-Vestlandet. Her har folk delt seg i tre grupper - Kirken, Salemkirken og Ungdomsklubben - noe som naturlig nok skaper spenninger og konflikter. 

Knut er nettopp ferdig med ungdomsskolen og skal begynne på videregående til høsten, hvor han skal ta elektro.

Han bor bor hjemme hos mamma og pappa, og har to yngre søsken, Terje og Siri. Faren hans jobber i Nordsjøen.

Moren er oppvokst i Salem, bygdas frimenighet, men brøt med menigheten da hun ble gravid med Knut. Hun har fortalt skrekkhistorier om alt som var synd da hun vokste opp. Hun hadde forsøkt å løsrive seg flere ganger, men måtte til slutt bli gravid for å bryte kontakten.

Rommet til Knut er i kjellerstuen. Han flyttet ned dit etter konfirmasjonen. Stereoanlegget og TV-en kjøpte han for konfirmasjonspengene. Veggene har han dekorert med plakater av Iron Maiden, Twisted Sister og WASP. For Knut er det nemlig hardrock og heavy metal som gjelder.

Det nærmer seg EF-avstemning og X-files har begynt på TV2. Hver torsdag samles kameratgjengen i kjellerstuen for å se Mulder og Scully løse utenomjordiske saker. Som oftest er det bare Knut og Vidar som møtes, men Brage og Jone pleier å stikke innom. Disse torsdagene er hellige.

Én dag får han en cd fra en eldre gutt i nabolaget. Den er med et nytt band fra USA som visstnok skal være banebrytende. Gruppen heter Nirvana og platen heter "Nevermind".

Etter hvert som tiden skrider frem, blir Knut god venn med Nina. De to har en spesiell kjemi, og for Knut er hun verdens kuleste menneske. Alle sier at de må bli sammen. Faktisk så er det noen som tror de er sammen. Men de snakker ikke om å være kjærester, selv om de gjør nesten alt det som kjærester gjør. Men både Knut og Nina frykter at sex vil ødelegge vennskapet...

"Da Kurt Cobain stjal musikken" er en fin, hjertevarm ungdomsroman, der forfatteren viser hvor god han er til å skildre karakterer i tenårene og deres unike historier.

Boken handler på mange måter om livets opp- og nedturer som tenåring, og er dermed en slags identitetsreise mot voksenlivet.

Den rommer mange følelser, og har ingredienser som vennskap, forviklinger, forelskelse, familie, og den store kunsten å finne seg selv blant andre.

Stilen i fortellingen er realistisk. Romanen er skrevet i et flytende og lettlest språk

Forfatteren tar sine lesere med tilbake til første halvdel av nittitallet, en tid uten internett og sosiale medier. Vi blir fortalt om skole, venner, rockemusikk, røyk, sprit og det som ellers hørte til et ungdomsliv i denne perioden.

Jeg er selv vokst opp på et lite sted, og kjente derfor mye igjen fra min egen ungdomstid. 

Det er også musikk i denne romanen – mye musikk. Både kjente og ukjente band får "kjærlig" behandling. Nittitallet var på mange måter en brytningstid, noe som gjenspeilte seg i musikken. 

Beskrivelsene av ungdommers usikkerhet og deres tidvise grandiose følelser er svært presise og gjenkjennelige, universelle som de er.

Kenneth Mydland klarer nemlig som få å beskrive ungdommers følelsesliv. Hovedpersonen Knut har et rikt indre følelsesliv, noe som gir opphav til mange tanker og bekymringer og vanskeligheter med å innfri forventningene som stilles til han. Mydland har også en spesiell evne til å observere mennesker, noe som fremgår av hans fine, realistiske personskildringer.

I tillegg sitter replikkene godt og karakterene fremstår som ekte mennesker.

Jeg synes at hovedpersonen Knut er representativ for mange av datidens unge menn. Han er en sympatisk fyr som lyser opp sidene, og vi kommer godt under huden hans.

"Da Kurt Cobain stjal musikken" vil appellere til et ungt publikum, og ikke minst til de som var unge på nittitallet.

Alt i alt en flott leseopplevelse, jeg vil anbefale til alle. Romanen er så definitivt et friskt pust i ungdomslitteraturen, og den gir et meget godt bilde av en svunnen tid.

Terningkast 6!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar