torsdag 1. august 2024

"Huset under klippen" av Sharon Gosling

Huset under klippen
Sharon Gosling
Roman
304 sider
Oversatt av Ina Bakke Kickstat, MNO
Cappelen Damm
2024

Sharon Gosling og hennes ektemann bor i en avsidesliggende landsby i Cumbria i Nord-England. De flyttet dit for å drive en bruktbokhandel, og her er de omgitt av åser, sauer og trivelige naboer. Når Sharon ikke skriver, baker hun kaker og brød, dyrker grønnsaker og hjelper små kaninunger som katten drar med seg inn.

Sharon har skrevet flere barnebøker. Hun startet sin karriere som underholdningsjournalist og skriver fremdeles faktabøker om film og TV. Novellene hennes står jevnlig på trykk i ukebladet The People's Friend. "Huset under klippen" er hennes første roman for voksne.

En bitte liten kafé. En idyllisk landsby ved havet. Det perfekte stedet å starte på nytt?

Anna Campbell har nylig brutt opp fra et langvarig forhold til en kjent stjernekokk (Geoff) i London, og hun har mistet sin far. For å få en ny start, flytter hun til den lille kystbyen Crovie nord i Skottland. Crovie hadde opprinnelig vært en fiskerlandsby, selv om det ikke var noen havn der, bare en liten pir med noen få båtplasser.

Der har hun kjøpt et hus, "Fiskerjentas lykke", usett. Det var navnet som hadde fanget oppmerksomheten hennes, vel så mye som beliggenheten.

Ideen om å flytte dit kom etter at hun fant et bilde av foreldrene sine, tatt da de besøkte Crovie på bryllupsreisen. 

Men da hun kommer fram, ser hun fort at hennes nye "hjem" ligger under en klippe i havgapet, i konstant fare for storm og jordskred, og ikke noe større enn et uthus som sannsynligvis er bygd om fra noe som opprinnelig hadde vært brukt til oppbevaring. Det føles som om hun har begått en fryktelig tabbe.

Etter en liten stund, når hun begynner å bli kjent med området og de som bor der, vekkes noe til live i Anna som hun trodde at hun hadde mistet helt. Hun gjenoppdager lidenskapen for matlaging, og gjør kjøkkenet om til en liten kafé for seks gjester. Allerede etter første dag får hun strålende anmeldelser, men ikke alle i Crovie er henrykte over hennes ankomst, og enkelte er villige til å gå langt for at hun skal mislykkes.

Hvem er ute etter å sabotere for Anna? Kan hun vinne lokalbefolkningens hjerter og slå røtter i Crovie?

"Huset under klippen" forteller en søt og deilig historie som egner seg særdeles godt som sommerlesning.

En sjarmerende fortelling om nye begynnelser, vennskap og matlaging, og om stormer og hemmeligheter, tilsatt velkjente og hyggelige utfordringer i en malerisk, skotsk landsbysetting.

"Huset under klippen" er en virkelig skjønn roman som du bare flyr gjennom. Den er sprudlende og velskrevet og jeg hadde problemer med å legge fra meg boken.

Portrettene forfatteren tegner er svært menneskelige. Karakterene er krystallklare og er virkelig godt beskrevet – både hovedpersonene og de med litt mindre roller.

Historien følger hovedpersonen Anna Campbell gjennom hennes første måneder i Crovie. Når hun ankommer den lille landsbyen, blir hun først forferdet over hvor mye som må utbedres for at huset hun har kjøpt skal bli beboelig, og deretter enda mer forferdet når hun oppdager at den eldre gretne mannen Douglas McKean, av en eller annen grunn mener at det nye hjemmet hennes, med det sjarmerende navnet "Fiskerjentas lykke", burde vært hans.

Men de andre naboene tar henne godt imot, og ikke lenge etterpå er Anna vel installert i sitt nye hjem. Ved hjelp av en gammel oppskriftsbok som hun finner bortgjemt i huset, etterlatt av forrige eier Bren, begynner hun å lage deilige lunsjer til naboene. 

Dette gir henne ideen om å åpne en lunsjklubb, som serverer måltider til forbipasserende besøkende. Den blir en umiddelbar hit, og hennes anseelse på stedet  begynner å vokse.

Hun utvikler også et nært vennskap med enkemannen Robbie McKenzie og hans unge sønn. Men Robbie sørger fortsatt over sin kone, noe som leder Anna til å tro at det ikke kan bli noe mer mellom dem i nær fremtid.

Og siden Crovie er svært stormutsatt, vil det alltid eksistere en følelse av fysisk fare som murrer i bakgrunnen, noe som gir en ekstra dimensjon til handlingen og en nokså dramatisk avslutning på boken.

Romanen gir for øvrig en påminnelse om betydningen av vennskap og fellesskap, især i værutsatte områder. Den minner oss også på om at det aldri er for sent å skifte beite eller flytte til andre omgivelser, hvis det betyr at man kan finne (eller gjenopplive) en lidenskap for noe man liker. 

Selv om "Huset under klippen" kanskje ikke byr på de helt store overraskelsene, er det vanskelig å ikke bli forelsket i den. Dette er nemlig en fin og rørende roman. Anbefales varmt! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar