torsdag 8. august 2024

"Den mystiske gjesten" av Nita Prose

Den mystiske gjesten
Nita Prose
Roman
312 sider
Oversatt av Linda Marie Vikaune
Cappelen Damm
2024

Nita Prose er forfatteren bak "Stuepiken", som er utgitt i mer enn førti land og har solgt over en million eksemplarer på verdensbasis. "Stuepiken" havnet på toppen av bestselgerlisten i New York Times, ble valgt til Good Morning America Book Club, vant en Ned Kelly Award for International Crime Fiction og var finalist til en Edgar Award for beste roman. Hun bor i Toronto i Canada, i et hus som er bare middels rent.

Kåret til årets bok av Bookreporter, Harper's Bazaar, Chicago Public Library, Crimereads og Pop Sugar.

Molly Gray har steget i gradene som stuepike på Regency Grand Hotel, et femstjerners eksklusivt hotell som utmerker seg med sofistikert eleganse og korrekt dekorum i vår moderne tid. Hun startet på bunnen som stuepikeaspirant. Men med sin teft for renhold og ordentlige etikette, har hun arbeidet seg opp til den høyttravende stillingen skiftleder.

Mollys kjæreste, Juan Manuel, som hun har levd svært lykkelig sammen med i tre år, og som hun har arbeidet med på hotellet enda lenger, er bortreist. Han er på besøk hos familien sin i Mexico. Molly savner ham fryktelig.

For omtrent fire år siden, da hun rengjorde penthouse-suiten i fjerde etasje, snublet hun over en gjest som hun trodde sov tungt, men som faktisk lå død i sengen. Mange i Mollys nærmeste krets - deriblant politiet og skremmende mange av hennes medarbeidere - gikk ut fra at hun hadde myrdet denne gjesten. Molly ble uskyldig anklaget, og siden fritatt for all mistanke. Hendelsen satte likevel et støkk i henne, og understreket bare hvor farlig en stuepikes arbeid kan være.

Men livet hennes er snart i ferd med å bli snudd på hodet igjen...

Den internasjonalt bestselgende forfatteren J.D. Grimthorpe har nemlig anmodet om å få bruke Regency Grand Hotel til et eksklusivt VIP-arrangement, hvor han vil komme med en svært viktig kunngjøring. Og han har bedt om å få bruke den nye tesalongen.

Molly får i oppgave å arbeide med forberedelsene til Grimthorpes kunngjøring.

Men midt under arrangementet faller Mr. Grimthorpe død om på gulvet inne i tesalongen. 

Når kriminalbetjent Stark, Mollys gamle fiende som urettmessig anklaget henne fire år tidligere og nesten ødela livet hennes, etterforsker det uventede dødsfallet, blir det raskt klart at det dreier seg om et grusomt drap. Grimthorpe er blitt forgiftet. 

Det er mange mistenkte. Stark tror at en av de ansatte på hotellet kan være morderen. Var det Lily Finch, den nye stuepikeaspiranten (som kun hadde vært ansatt på hotellet i tre uker)? Eller var det Ms. Serena Sharpe, J.D. Grimthorpes personlige sekretær? Kan Mr. Preston, hotellets elskverdige dørmann, ha noe å skjule? Og er Molly virkelig så uskyldig som hun fremstår?

Molly tror at hun kan sitte på nøkkelen til morderens identitet. Men den nøkkelen er begravet dypt i fortiden hennes - fordi hun en gang kjente J.D. Grimthorpe og hans hemmeligheter. 

Molly begynner å finkjemme hukommelsen etter ledetråder. Da hun var barn jobbet nemlig hennes avdøde bestemor som hushjelp i Grimthorpes herskapelige hus. 

Ettersom mordet truer hotellets ubestridte rennomme, gjelder det å være snar. Men er det én ting Molly vet med sikkerhet, så er det at skitne hemmeligheter ikke forblir begravet for alltid...

"Den mystiske gjesten" er en fremragende hyggekrim, med det fasjonable Regency Grand Hotel som bakteppe. 

Nita Prose sine karakterer er både troverdige og fengslende.

Hovedpersonen Molly Gray er en enestående karakter. Hun er intelligent, usvikelig ærlig og selve symbolet på en særdeles profesjonell stuepike.

Molly er dessuten en original, og hun vet det selv. Hennes evner til å lese andre mennesker og huske selv ørsmå detaljer, gjør henne til den perfekte amatør-detektiv, om enn noe motvillig. 

Historien beveger seg i et forholdsvis raskt tempo. Man er aldri helt sikker på hvor handlingsforløpet vil bevege seg eller hvordan det kommer til å ende. 

Historien fortelles gjennom to forskjellige tidslinjer; nåtid og fortid da Molly var rundt ti år gammel. De to tidslinjene veves fint sammen, og jeg syntes det var interessant å avdekke hvilke brikker som lå skjult i Mollys fortid, noe som også ga en større kontekst til det nåtidige drapsmysteriet. Å lese om hennes bestemor og Mollys interaksjoner med henne, var i tillegg hjertevarmende. Det ga meg også mer innsikt i Mollys personlighet. 

Boken er i den mindre voldelige enden av krimsjangeren, så den kan fint leses av alle krimelskere. Det skuddsikre plottet er derimot gjennomtenkt og med hyggelige overraskelser underveis.

"Den mystiske gjesten" er en velskrevet og virkelig fengende roman med forholdsvis korte kapitler som du flyr gjennom. Og som leser, sitter du og gjetter med på hvem, hva og hvordan.

Jeg hadde i hvert fall problemer med å legge fra meg boken, og nå som jeg har lest den ferdig, savner jeg den. Nita Proses språk er enkelt og flytende, og kombinert med hennes teft for å skru sammen en spennende historie og et interessant og menneskelig persongalleri, blir det en virkelig god leseopplevelse.

Så la sensommerens ro omslutte deg, sett deg godt til rette med en kopp te, og fordyp deg i et uimotståelig mordmysterium.

På alle måter en flott roman, og jeg gleder meg veldig til neste bok om Molly Gray. "Den mystiske gjesten" kan anbefales til alle som liker en god historie med gode personbeskrivelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar