lørdag 31. august 2024

"Taylor Swift - Den ultimate fanboken" av Kirsti Kristoffersen

Taylor Swift
- Den ultimate fanboken
Kirsti Kristoffersen
Musikkbok, fra 9–12 år og oppover 
128 sider
Cappelen Damm
2024

Kirsti Kristoffersen er sannsynligvis den i Norge som kan mest om fankultur. 
Hun har sett Taylor Swift live tre ganger, og fulgt med tett siden 2009, da hun jobbet som journalist og redaktør i jentemagasinet JULA. Kirsti har også bakgrunn fra musikkbransjen, som manager for unge stjerner som blant annet Marcus & Martinius. Nå skriver hun bøker for ungdom (Kjendiscrush, Kjendiskjæreste, Kjendisgossip (2022)) og jobber i forlag. I tillegg til Taylor er hun stor fan av Harry Styles.

"Taylor Swift - Den ultimate fanboken" forteller historien om hvordan en 14 år gammel countrysanger forvandlet seg til en verdensberømt voksen popstjerne med staute holdninger. Det er en flott illustrert bok, skrevet av en fan for andre fans.

Taylor Swift er en stor stjerne, kanskje verdens største popstjerne. Millioner av mennesker elsker musikken hennes. Men hvordan ble hun så berømt?

Taylor Alison Swift ble født den 13. desember 1989 i Pennsylvania, i USA.
Hun vokste opp på en gård som dyrket juletrær.
Allerede fra barnsben av, var Taylor glad i musikk og å opptre. Som 10-åring begynte hun å spille gitar og skrive egne låter.
Året etter så hun en dokumentar om countrystjernen Faith Hill. I den ble det nevnt at Hill ble oppdaget i byen Nashville i Tennessee, som for øvrig er kjent for å være countrymusikkens hovedstad i USA.
Da Taylor var 14 år, byttet faren hennes jobb slik at hele familien kunne flytte til Hendersonville i Tennessee, ikke langt unna Nashville.
I Nashville begynte Taylor å samarbeide med erfarne låtskrivere, som raskt oppdaget at hun hadde et talent helt utenom det vanlige.
Det tok ikke lang tid før hun signerte for Big Machine Records og ble dermed den yngste artisten signert av Sony/ATV Music publishing house.
Den selvtitulerte debutplata ble utgitt i 2006, og den kom på sjetteplass på Billboard-lista. 
Det virkelige gjennombruddet kom med oppfølgeren "Fearless" i 2008, som gikk til topps på samme liste.

Siden da har fenomenet Taylor Swift bare vokst og vokst, og både på listene og på prisutdelinger har hun slått den ene rekorden etter den andre med sine allsidige, sjangeroverskridende og fengende låter (som har enkle tekster med universelt gjenkjennelige temaer). I tillegg har både kritikere og publikum berømmet Taylors vokale og kunstneriske dyktighet som frontfigur på de krevende og nyskapende stadionkonsertene, som alle blir utsolgt på sekunder.

Mye av nøkkelen til Swifts suksess ligger faktisk i den helt unike kontakten hun har med fansen, helt siden hun slo gjennom. Hun får med seg hva som skrives i sosiale medier, kjenner igjen fans ved navn og utseende, inviterer dem hjem, for å nevne noe.
Dette har skapt et fellesskap på tvers av landegrenser og kulturer - med millioner av fans som snakker samme "språk".  

"Taylor Swift – Den ultimate fanboken" er boken som forteller historien om hvordan en ung Pennsylvania-jente med store drømmer levde ut ambisjonene sine og ble en av verdens mest berømte kvinner – og hvordan hun gjorde det uten å miste verken sin personlighet eller selvstendighet underveis.

Det er en herlig og innbydende bok som skildrer artisten og hennes verden.

Med et godt og enkelt språk forteller forfatter Kirsti Kristoffersen om Taylor Swifts oppturer og nedturer, musikken, tekstene og ikke minst kjærligheten.

Boken er en godbit for fans, og de som er nysgjerrige på Swift-fenomenet får et godt innblikk i universet hennes og fankulturen rundt henne.

Den er lettlest, har små avsnitt, hyppige overskrifter og tekstbokser med sitater, sladder, rykter og funfacts. Layouten er variert, omslaget tiltalende og baksideteksten omfattende. Og selvfølgelig har den mange kule bilder fra hele karrieren til Taylor.

Boken er for nye og gamle Swifties, men du trenger ikke nødvendigvis å være en Swiftie (et begrep Taylor Swifts fans kaller seg selv) eller tenåring for å få noe utbytte den. "Taylor Swift – Den ultimate fanboken" er nemlig opplagt lesning for popfans – og alle andre som liker en god historie om en enestående jente som har strukket seg langt for å gjøre drømmene sine til virkelighet. Anbefales!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar