torsdag 22. august 2024

"Et siste stopp" av Casey McQuiston

Et siste stopp
Casey McQuiston
Roman
416 sider
Oversatt av Stine Langtangen
Cappelen Damm
2024

Casey McQuiston er en amerikansk forfatter, mest kjent for den New York Times-bestselgende debutromanen "Rødt, hvitt & kongeblått", der sønnen til USAs første kvinnelige president forelsker seg i prinsen av England.

En søt og sjarmerende T-bane-romanse, der det umulige viser seg å være mulig.

Den 23 år gamle jenta August tror ikke på kjærligheten og er av den oppfatning at livet leves best som single. 

Hun har nylig flyttet til New York med et håp om en anonym tilværelse, samt fullføre utdannelsen sin i utviklingspsykologi ved Brooklyn College. August valgte ikke New York bare på grunn av dette studiestedet, men også fordi hun trodde byen var like kynisk som henne selv, og like glad i å bare la tiden gå. 

August får i tillegg jobb på Billy's Pancakes i Brooklyn og flytter inn i en leilighet sammen med tre andre unge voksne. Likevel føler hun seg ensom. 

Men én dag på T-banen møter hun Jane, som bedårer henne fullstendig. Jane har svart, kort hår og skinnjakke, og er den vakreste jenta August noensinne har sett. Likevel er det noen skjær i sjøen. Jane hevder nemlig at hun kommer fra 1970-tallet, og at hun bare husker navnet sitt fordi det er skrevet på innsiden av jakken. Hun kan heller ikke forlate T-banen, fordi hun sitter fast i en slags lomme utenfor tid og sted. Men August gjør det til sin livsoppgave å få henne ut av den.

Hvordan kan August og Jane få en fremtid sammen?

"Et siste stopp" er en sjarmerende og magisk lgbtq+ fortelling som funderer over meningen med livet og kjærligheten. 

Den henvender seg primært til ungdom og unge voksne, men også eldre lesere kan få et rikt utbytte av boken.

Romanen er et kjærlighetsdrama om August og Jane.

Selv om rammen for handlingen er lagt rundt en tidsreise, tør jeg ikke påstå at det er den som bærer boken. Det er det nemlig karakterene, og ikke minst de sterke følelsene som de har for hverandre, som gjør. I et slags sentrum av romanen står den gåtefulle Jane. Hvem er hun egentlig, og hvordan har hun havnet i vår tid? Hvordan skal August få henne ut av T-banen, og må Jane reise hjem, altså tilbake til 1970-tallet igjen? Boken tar også for seg annen interessant tematikk, som at moren til August leter etter sin forsvunne bror og hvordan livet som skeiv i et skeivt miljø kan utarte seg i New York.

Forfatteren er dyktig til å skildre sine karakterer og gi dem utvikling, især de to hovedpersonene.

Eksempelvis er August til å begynne med en nokså kynisk og reservert person, men i løpet av boken åpner hun seg mer opp og tilegner seg mental styrke til å uttrykke sine følelser. Utviklingen hennes kan særlig merkes i interaksjon med de tre hun deler leilighet med (Niko, Myla og Wes) og Jane. Jeg synes at deres relasjoner blir fremstilt på troverdig vis. 

Men også de mer perifere karakterene gis oppmerksomhet. Disse består av en særs fargerik forsamling av skeive mennesker som blant annet er med på å gi liv og glede til Augusts liv. Som lesere fornemmer vi en følelse av både samhold og håp. 

Det er også verdt å merke seg at Jane som er fra 1970-tallet, kommer fra en tid da kampen for anerkjennelse av homoseksualitet i USA gikk inn i en mer offensiv og utadrettet fase. Selv om boken kun nevner dette i noen bi-setninger, er det likevel et gjennomgripende moment som kan få tankene til å spinne. I tillegg er det artig at hun via T-bane turene sammen med August, lærer litt om vår tids populær kultur og språklige sjargong. Så humoren står også sentralt her. August og Jane har dessuten noen litt mer rolige øyeblikk sammen på T-banen om natten (da vognene er tomme), og hete scener får lov til å inntreffe. Disse er for øvrig mindre uskyldige enn i ungdomsbøker flest, men jeg synes likevel at de ikke blir for grafiske, selv om det er flere enn noen få av dem i denne romanen. 

Ellers er "Et siste stopp" skrevet i et godt og ungdommelig språk (som garantert vil passe målgruppen). Teksten flyter lett og er god å lese, men kapitlene kunne gjerne ha vært litt kortere. Dette trekker dessverre helhetsinntrykket noe ned, selv om handlingen holder et forholdsvis høyt tempo og spenningsnivået opprettholdes helt til siste side.

Uansett er "Et siste stopp" en smart og underholdende roman med et særdeles originalt plott og en mildt sagt brokete forsamling som befolker dens univers. Hvis du er på leting etter en god bok som tar deg med på en følelsesmessig berg- og dalbane tur, bør du ikke gå glipp av denne. 

Boken levde fullt ut til mine forventninger. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar