fredag 25. januar 2013

"Krigshelten" av Rolf J. Widerøe/ Hans Petter Aass.

Krigshelten
Rolf J. Widerøe/ Hans Petter Aass.
Sjanger: Biografi post humt.
Forlag: Gyldendal, 2012

I passasjersetet i det bakerste militære kjøretøyet satt en sliten 41 år gammel mann fra Vestby i Akershus med alle hans sanser skjerpet bak de mørke solbrillene. Orlogskaptein Trond Bolle. Kallenavn Dragen One. Dette skulle være aller siste reise ut. Etter en tilværelse sjelden mer enn tre timer om natten ute på oppdrag. Av egen erfaring visste han at et sekund uten denne overvåkenheten kunne livet brått endres.
Marinejeger og etterretningsoffiser Trond Bolle. Tjenestegjorde i en av Forsvarets tøffeste avdelinger i 21 år. Han var med i ledelsen i E 14, en strengt hemmelig del av Forsvarets etterretningstjeneste.
Han er den første som har blitt dekorert med høyeste utmerkelse etter 1 Verdenskrig, Krigskorset med to sverd.
I boka kommer vi takket være dyktige forfattere samt velvilligheten til flere nære kolleger, samt venner og familie nært hovedpersonen. Kun kona takket nei til intervjuer. Og glade bør vi være. For det fortjener hennes historie.
Vurdering: Denne gang er det ikke fiktion men pur virkelighet - sannhet. Denne biografien hvor jeg hadde ønsket den skrevet om mange år... Og ikke nå.

Bedre mener jeg at den ikke kunne gjøres. Vi får et nært bilde eller inntrykk i biografien.
Det starter med to som er glade i hverandre, gifter seg og får fire gutter. Hvorav Trond, yngst. Den lille gutten var høyt og lavt. Sent og tidlig. Han bante sine egne veier og ble fulgt. Tro imot seg selv med konkurranseinnstinkt, pliktfølelse og ansvar i ryggmargen. Tilfeldigheter ledet til forsvaret.
Særdeles godt skrevet. Alltid skjerpet underlesingen. Troverdig. Vi får her, godt med kjennskap til Trond Bolle. Anbefales sterkt!
Du var et skjold som vernet om at undertrykkingen i Afghanistan skulle få råde til evig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar