søndag 3. mai 2015

"Aarons maskin" av Sverre Knudsen

Aarons maskin
Sverre Knudsen
Ungdomsbok
496 sider
Gyldendal
2015

Sverre Knudsen (f. 1955) er forfatter og musiker fra Oslo. Han har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne.
Han skriver også for teater, tv og film. Tidligere spilte Knudsen i bandet, The Aller Værste!

"Aarons maskin", utgitt første gang i 2011, er den første boken i en planlagt trilogi. "Aarons hevn"  (utgitt i mars 2015) er den spennende fortsettelsen og vil bli anmeldt her på bloggen om en liten stund.

"Aarons maskin" handler om den 15 år gamle gutten Aaron. Sammen med familien flytter han inn til byen Liberville, i en drømmeleilighet i Libercasa, som er et høyt teknologisk utviklet kvartal.

Ingeniørfaren hans har fått jobb i Libercorp, og Aaron skal gå på Liberskolen.

I det samme kvartalet bor også legenden Julian Libermal. Han er en genial vitenskapsmann som visstnok har verkstedet sitt oppe på loftet i Libercasa. Men ryktene forteller at han skyr all offentlighet, og at det derfor kan gå årevis uten at noen ser det minste glimt av ham.

Aaron føler seg ikke helt veltilpasset på den nye skolen, hvor alle er fra Libercasa og har spesielle evner. Det fantes jo folk som påsto at Aaron selv hadde noen helt spesielle evner.
Han tror derimot at det er farens nye jobb som er den eneste årsaken til at de har fått flyttet inn til Libercasa, men senere får Aaron vite at det faktisk er han selv som er årsaken til det.

Samtidig forandrer moren seg, og hun blir stadig fjernere og mer opptatt av sine egne greier. Dessuten får Aaron greie på at hovedkvarteret til Libercorp ligger så langt unna byen at faren kommer til å være borte i flere måneder.

Og om ikke det var nok, er det mye rart som foregår i byen. Aaron møter en mann som ikke har noe ansikt, noen nokså merkverdige tvillinger med navnene Ai og Ia. Han oppdager også en kjeller der hundre mennesker ligger i dvale. Dessuten er det noe veldig skummelt med morens nye venninne. For ikke å snakke om skolevenninnen Ginas far, som det finnes to av. Og den motbydelige Georg med en far som har et mildt smil, men en forferdelig utstråling.  

Etter hvert blir Aaron, Libermals personlige assistent. Han jobber med en maskin som kan gjøre mennesker 100 % gode, og har derfor behov for Aaron, som besitter en helt spesiell evne; nemlig intuisjon.

Men er det, i det hele tatt, mulig å skille det onde fra det gode. Og er det egentlig bare av det gode å være god - og hvor blir da det onde av?    

"Aarons maskin" er en godt skrevet bok for ungdom. Den er også spennende, lettfattelig og overraskende.
Tykkelsen på boken vil nok virke avskrekkende på noen og enhver. Men, sidene flyr av seg selv for dette er definitivt en meget god ungdomsroman man lever seg inn i.

Selv om tempoet i handlingsforløpet til å begynne med er i tregeste laget, tar det seg veldig opp etter de første 100 sidene.

Boken har i tillegg en unik og tankevekkende handling som belyser både moralske og etiske problemstillinger.
Det sentrale, i så henseende, er kritikken som rettes mot markedsfundamentalister, og kapitalismens brutalitet og hensynsløshet. Men uten at dette blir for presserende for den unge leseren.

For selv om "Aarons maskin" i stor grad berører politisk tematikk, er det først og fremst en bok som setter spenningen i høysetet.

Avslutningen er for øvrig strålende, og er like overraskende som den er skummel.

Forfatteren bruker et ungdommelig, moderne språk, noe som gjør boken lett gjenkjennelig for målgruppen.
Han er også dyktig til å skildre miljøet som persongalleriet utfolder seg i.

Dessuten er karakterene fargerike og beskrevet på levende vis.

Noen litt rare ordvalg, og et par logiske brister til tross, er dette en svært god bok.
Jeg vil så absolutt anbefale "Aarons maskin", og mener at det er en bok som vil passe for både gutter og jenter i alderen 12-13 år og oppover, og selvsagt andre med en viss forkjærlighet for science-fiction.

En meget leseverdig og flott opplevelse av Sverre Knudsen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar