lørdag 2. mai 2015

"Hvis du vil" av Helle Helle

Hvis du vil
Helle Helle
Roman
141 sider
Oversatt av Trude Marstein
Forlaget Oktober

Helle Helle (f. 1965 i Nakskov i Danmark) debuterte i 1993 med kortprosasamlingen "Eksempel på liv". Hun har mottatt en rekke priser for sine bøker, bl.a. den danske Kritikerprisen. I norsk oversettelse foreligger romanene "Hus og hjem" (2001), "Biler og dyr" (2002), "Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann"  (2003), "Rødby-Puttgarden" (2006), "Ned til hundene" (2009) og "Dette burde skrives i nåtid" (2012).

For "Ned til hundene" fikk hun P.O. Enquists pris og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Helle regnes for å være en av de betydeligste yngre danske forfatterne.

Med "Hvis du vil" serverer Helle Helle et kammerspill for to personer. Komisk og alvorlig, med en sterk undertone av vemod og tomhet, i Helles umiskjennelige ordknappe, dirrende språk.

"Hvis du vil" forteller en historie om et tilfeldig møte. En mann og en kvinne møter hverandre tilfeldig, dypt inne i en skog på Jylland. De er begge er ute og jogger. Kvinnen en ganske erfaren løper, mens mannen er en novise i mindre gode joggesko.

De har løpt seg vill og er alene i skogen. Avskåret fra omverdenen, og uten mobildekning. De har gnagsår, det er kaldt og de fryser. Dessuten har de hverken mat eller drikke.

De to fremmede veksler noen ord med hverandre, og finner snarlig en gapahuk der de kan overnatte.

Mørket faller på, og skogens uhyggelige lyder forsterkes.
For å få natten til å gå begynner de å snakke sammen, og en avgrunn av ulevd liv kommer etter hvert til syne.

Jeg-fortelleren er den, litt lettskremte, 48 år gamle mannen Roar. Han bor alene på et sted som heter Hundige, og fikser datamaskiner i Drop it shoppen til et større firma.
For øvrig har han svært lite erfaring med kvinnelig selskap, og faktisk er hans eneste erindring av et sådant, med en som heter Grete.

Men perspektivet i boken endres. I samtalen som følger, er det nemlig ikke Roar, vi hører så mye om, men kvinnen, hvis navn aldri blir gitt.

Hun forteller at hun har flyttet mye rundt i livet sitt. Eksempelvis bodde hun en tid i et bofellesskap på landsbygda, hvor hun var forelsket i en av de andre, Christian, uten å være i stand til å komme noen vei med sine lengsler. Men hellet med det motsatte kjønn har heldigvis endret seg siden den tid, og når vi treffer henne i skogen, er hun i ferd med å kaste av seg noen overflødige kilo og komme over et forhold.

Handlingsforløpet veksler mellom scenene i skogen, der de to forkomne sakte knytter et slags bånd gjennom det type fellesskap som kan oppstå når fremmede ufrivillig havner i den samme situasjonen og korte tilbakeblikk der det fortelles om de to hovedpersonenes bakgrunn, som f.eks. arbeid, familie, barn og foreldre, og ikke minst drømmer, skuffelser og kjærlighet.

Tematikken i det som fortelles er både universell og tidløs, og berører områder som død, savn og ensomhet.

Karakterene oppleves som ensomme og har problemer med å etablere kontakt med sine omgivelser, både på grunn av sin egen usikkerhet og dårlige kommunikative evner.

Forfatteren skriver godt, og hun deler mye informasjon om de to karakterene, slik at de fremstår som både hele og lett gjenkjennelige mennesker.
Situasjoner og stemninger er også godt beskrevet, selv om de fremstår på et mer sparsommelig vis.

Med nokså korte og iakttagende setninger forteller hun hva de to karakterene gjør og sier. Boken er definitivt dialogbasert, der karakterene utleverer mye om seg selv og sine intensjoner.
Dessuten merkes det enkelt at forfatteren har et spesielt godt blikk for detaljer, lukter, lyder og andre hverdagslige ting.

"Hvis du vil" er en forholdsvis kort bok, på kun 141 sider, som jeg leste i løpet av noen få timer. Men boken kunne sannsynligvis ikke ha vært noe særlig lengre heller, for så interessante er de to hovedpersonene ikke.

Likevel er dette en god bok som jeg trygt kan anbefale videre, kanskje spesielt for de av dere som ønsker hverdagsrealisme i høy kvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar