onsdag 13. mai 2015

"En shopoholiker i Hollywood" av Sophie Kinsella

En shopoholiker i Hollywood
Sophie Kinsella
Roman
496 sider
Oversatt fra engelsk av Hilde Rød-Larsen
Gyldendal
2015

Sophie Kinsella (pseudonym) er en britisk forfatter og journalist født i 1969. "En shopoholiker i Hollywood" er hennes sjuende bok om Rebecca Brandon/Bloomwood. I tillegg har Kinsella skrevet seks frittstående romaner og en ungdomsbok. Hun bor i London med mann og fem barn.

I mars 2009 hadde filmen "En shopoholikers bekjennelser" premiere på norske kinoer. Filmen er basert på de to første bøkene om Rebecca Bloomwood.

Sophie Kinsella har sjarmert en hel verden med bøkene om den shoppingfikserte sjarmbomben Becky Brandon.
I "En shopoholiker i Hollywood" er hun tilbake i toppform.

"En shopoholiker i Hollywood" handler om stylisten Becky Brandon (født Bloomwood). Hun er en dyktig stylist, men ikke

fullt så god med penger.

Beckys PR-mann, Luke, har nylig begynt å representere en av Hollywoods A-kjendiser, nemlig skuespilleren Sage Seymour.
Dermed flytter familien (Becky, Luke, og deres datter, Minnie) til Los Angeles.

Becky er overbevist om at hennes liv fra nå av, kun vil dreie seg om røde løpere og observasjoner av filmstjerner.

Becky har dessuten sine egne planer. Hun er nemlig hodestups forelsket i alt som har med Hollywood å gjøre, og har derfor som mål å bli kjendis-stylist.

Hun håper å kunne bruke Sage Seymour som et startpunkt for en styling karriere i byen. Men ting går ikke helt som forventet...

Og det vil ikke bare si at Becky vil foreta seg innkjøp i en tilnærmet ukontrollerbar hastighet, men at hennes udisiplinerte atferd i sterk grad vil påvirke andre, ettersom hun i prosessen både svikter venner og familie i sitt forsøk på å bli berømt.

"En shopoholiker i Hollywood" er en minst like bok som de andre bøkene i denne populære serien.
Det kan selvsagt være en fordel å ha lest noen av de foregående bøkene. Likevel kan denne fint leses som en frittstående bok.

Becky er en svært så elskelig karakter. Hun er naiv og tar som regel ting et skritt for langt, men hun har alltid gode intensjoner, og forsøker etter beste evne å gjøre alt riktig for de som er rundt henne, for venninnen Suze, ektemannen Luke og datteren Minnie.

Hemmeligheten til denne seriens popularitet, skyldes nok at Becky som karakter er svært gjenkjennelig for, nær sagt, enhver kvinne. Selv om ikke alle har de samme kjøpevanene eller tilgangen på budsjetter, kan alle i blant være overfladiske, uten at det måtte bety at man ikke har empati eller intelligens.
Becky er for øvrig den type kvinne som aldri helt får til ting ved første forsøk, og noen ganger ikke i det hele tatt. Og det er langt fra enkelt å sjonglere rollene som hustru og mor, med ambisjonene hun har som stylist, i tillegg til å omfavne Hollywood livsstilen litt for mye.

Forfatteren har også gjort en utmerket jobb med å beskrive Los Angeles, for ikke å snakke om Hollywood.

Svært få bøker har den egenskapen at de får meg til å le høyt, men "En shopoholiker i Hollywood" gjorde det flere ganger.

Jeg synes for øvrig at Becky virket litt mindre sympatisk enn hun har gjort i seriens foregående bøker. Faktisk virket hun tidvis ganske egoistisk og selvsentrert. Hun var nemlig fast bestemt på å lykkes i Hollywood, og det kunne gå på bekostning av nesten alt, inklusive hennes ekteskap, venner og foreldre.
 
Det er heller ikke mye romantikk i denne historien, selv om ektemannen Luke fyller rollen som helt på et superb vis.
Historiens fokus er mer rettet mot Beckys besettende og forskrudde Hollywood drøm.

Men for de av dere som virkelig ønsker å lese en klassisk feel-good, er boken et stort must.

Og som de andre bøkene i serien, etterlater denne også et svært stort smil om munnen, men med et ønske om mer. Og det synes tydelig at det vil komme en oppfølger med flere uløste handlingsforløp.
Boken ender dessuten med påminnelsen om at "Becky er snart tilbake!"

Jeg kommer selvsagt til å lese den neste boken i serien, ettersom jeg ønsker å finne ut av hva som vil skje.

Jeg vil også anbefale "En shopoholiker i Hollywood", kanskje spesielt til de av dere som liker feel-good litteratur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar