tirsdag 19. mai 2015

"Piken på toget" av Paula Hawkins

Piken på toget
Paula Hawkins
Thriller
332 sider
Oversatt av Bente Ranveig Hansen
Bazar Forlag
2015

Paula Hawkins er født i Zimbabwe og flyttet til London i 1989.

Hun jobbet som journalist i 15 år, før hun vendte seg mot skjønnlitteraturen. "Piken på toget" er hennes første thriller.
Den blir utgitt i over 40 land, og filmrettighetene har blitt kjøpt av Dreamworks.

"Piken på toget" har siden den utkom ligget på toppen av bestselgerlistene i USA, England og Canada.

Hver dag tar Rachel det samme toget forbi huset der hennes tidligere ektemann, Tom, bor sammen med sin nye kone, Anna. Men i stedet for å fokusere blikket mot dem, er hun mer opptatt av et par som bor noen hus bortenfor, nemlig Megan og Scott (hvis navn hun ikke vet, men hun kaller dem for Jason og Jess). Rachel ser at de alltid spiser frokost på verandaen sin, og de virker så glade. Derfor har hun begynt å romantisere om dette paret.

Det har gått flere måneder siden Rachel mistet jobben sin. Likevel tar hun fortsatt toget til London hver eneste morgen. For andre vil det nok av den årsak fremstå som at hun fortsatt har en jobb. Dessuten vil hun ikke at Scott, mannen hun deler leilighet med, skal få kjennskap til det.

Men én dag når hun på sitt sedvanlige vis stirrer ut av togvinduet, legger hun merke til noe utenom det vanlige.
Og når det neste dag annonseres på nyhetene at en kvinne har forsvunnet, mener Rachel at hun kan sitte på nøkkelen til dette mysteriet.

Det er nemlig Megan som har forsvunnet, og Rachel trekkes mot etterforskningen. Hun prøver å bidra ved å fortelle politiet om sine observasjoner, men ender selv opp som mistenkt når Megan blir funnet død.
Dermed blir Rachel håpløst viklet inn i en livene til alle involverte parter. Har Rachels "lille fantasi" satt livet hennes i større fare enn hun er klar over?

Tidligere har hun jo skrevet truende e-poster til Anna og Tom. Dessuten har Rachel store alkohol problemer og får med jevne mellomrom blackouts (altså hukommelsessvikt som følge av alkoholen).
Så hvem vet hva hun kan ha gjort i beruset tilstand? Rachel var definitivt i nærheten av åstedet, og har i tillegg en vag følelse av å ha sett noe.
Men hvis hun ikke selv har begått ugjerningen, hvem kan det da i såfall være?

Tre kvinner, tre menn, knyttet sammen gjennom ekteskap eller utroskap. Hver av dem kan klandres for noe. Men bare en av dem er en morder i denne psykologiske thrilleren om sårbarhet og besettelse.

"Piken på toget" er en bok full av hemmeligheter og løgner, der absolutt ingen er som de virker å være, inklusive fortellerne.

Historien er fylt til randen med spenning, og fortelles fra vekslende perspektiver til tre ulike kvinner: Rachel, Anna (som er gift med Rachels eks-mann, Tom), og Annas nabo, Megan Hipwell.

Forfatteren har på et svært grundig vis beskrevet de ulike karakterene. Noen av dem er sympatiske, mens andre igjen vekker direkte avsky.

Rachel går igjennom en svært vanskelig periode i livet. Hun er fraskilt, har alkohol problemer, og evner ikke å forsørge seg selv. Det er enkelt å føle sympati med henne. Men det er også lett å få et inntrykk av at hun er en smule gal.

Fordi fortellerstemmene veksler mellom Rachel, Megan, og Anna, serveres det flere ulike perspektiver. Dette virker nokså forvirrende på de følelser man har for karakterene.

Boken har dessuten et meget interessant handlingsforløp. Og med de nevnte skiftende perspektivene har forfatteren levert en særdeles anstendig thriller, skrevet med nok energi som, i hvert fall for mitt vedkommende, holdt lesingen gående helt til siste side.

Historien holder også et forrykende tempo og er fornøyelig kompleks. Og når det virket som at forfatteren ledet meg i en retning, endret Rachel, Anna eller Megan spillet fullstendig. Absolutt ingenting kunne tas for gitt i denne boken.

"Piken på toget" har visse likhetstrekk med "Flink pike" av Gillian Flynn, men den er også diametralt forskjellig. Blant fellestrekkene kan jeg nevne at de begge fikk meg til å føle uro overfor hva som kunne komme til å skje, og at jeg etter hvert forsto at avslutningene ville fremstå som noe annerledes, mildt sagt, enn det jeg opprinnelig trodde. De evnet også å skape tvil vedrørende involverte karakterer.

"Piken på toget" er en floke av upålitelige fortellere. Men det som ga meg det sterkeste inntrykket, var forfatterens hendige håndtering av de ulike vendingene og den uhyggelige, men likevel finjusterte historien.

Dette er en skummel og mørk thriller, og en side-vender som gir en følelse av et kald dragsug fra den aller første siden. Dessuten har forfatteren på et imponerende vis flettet sammen en høyst oppsiktsvekkende historie.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg likte godt Flink pike, så hvis denne minner om den, er dette noe for meg. Det med "en floke av historier" gjør meg dog skeptisk, jeg detter fort av hvis ikke alle historiene har med saken å gjøre :)

    SvarSlett