tirsdag 26. mai 2015

"Nemi 10, X" av Lise Myhre

Nemi 10, X
Lise Myhre
155 sider
Egmont Kids Media AS
2014


Lise Myhre (f. 01. nov. 1975 på Lørenskog, oppvokst på Skedsmokorset) er en norsk tegneserieskaper som lager humorstripeserien Nemi.
Hun studerte grafisk design og kunsthistorie ved Santa Monica College of Art i California etter fullført videregående, og flyttet til Oslo i 1995, hvor hun fortsatte studiene ved Merkantilt Institutt (grafisk design/mac design).
I 1997 så Nemi dagens lys, først som tilfeldig figur i vitsetegninger som harselerte med goth-kulturen, men snart som hovedperson i egen serie (også i Larsons Gale Verden).
Nemi ble raskt populær, og debuterte som dagsstripe i Dagbladet i 1999. Nemi fikk eget blad i 2003, og er i dag en av Norges mest leste tegneserier.


Nemi er den norske tegneserien som har slått desidert best an i resten av verden. Den er oversatt til ca. femten språk, og får via nett og bøker stadig nye fans i alle verdenshjørner. Lise Myhre har gjennom årene utviklet sin svartkledde rebell til en figur med mange ulike sider - spontan, frekk og morsom, men også tenksom, leken, vâr og underfundig - hun er kort sagt svært så menneskelig.
Det er vel også derfor så mange kjenner seg igjen i serien. "Nemi X" samler det beste fra årene 2007 og 2008 - striper, helsider, forsider og mye annet - og her begynner en ny fase i Lise Myhres forfatterskap å tre frem. Figuren Nemi er stadig like kjapp i replikken, men her er også kloke funderinger rundt det å leve i forhold, å velge mellom ansvar og frihet, i det hele tatt ting selv en opprører før eller siden må ta stilling til. Boken inneholder den fantastiske firesiders historien om Døden, som har blitt mange leseres favoritt, og en vakker bildelegging av Inger Hagerups dikt "Den korsfestede sier".

"Nemi X" er tiende Nemibok.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar