fredag 22. mai 2015

"Marina Bellezza" av Silvia Avallone

Marina Bellezza
Silvia Avallone
Roman
616 sider
Oversatt av Astrid Nordang, MNO
Aschehoug
2015

Silvia Avallone er født i 1984. Hun er opprinnelig fra Biella i de italienske Alpene som hun hyller i denne romanen. Hun lever for tiden i Bologna. I 2010 debuterte hun med "Stål" (2013), som fikk strålende mottakelse både i Norge og i en rekke andre land og regnes i dag som en av de mest spennende unge italienske forfatterstemmene.

Boken "Marina Bellezza" gir et bilde av et Italia i krise, med avindustrialisering, ungdomsledighet på rekordnivå, landsbyer som avfolkes og unge mennesker som reiser fra landet.

Handlingens sentrum er to unge mennesker i distriktet Biella i Nord-Italia, og deres ulike forsøk på å skape seg en fremtid i den forråtnelsen som omgir dem.

Hovedpersonen er den 22 år gamle Marina Bellezza. Hun er smellvakker, blond, og en svært talentfull arbeiderklasse

jente, hvis største drøm er å gjøre en karriere som sanger.
Hun lærer seg bl.a. å synge Whitney Houstons "I will always love you" feilfritt, og trener målrettet. Men hun sliter med kjærligheten til den fraværende faren og moren som alltid svikter.

Tidlig i handlingsforløpet støter hun på et problem fra fortiden; Andrea, hennes ungdomskjæreste. Han dukker nok en gang opp i hennes liv og kompliserer de planene hun har for å nå toppen.

Marina og den noen år eldre Andrea Caucino har vokst opp som naboer, men i to ulike sosiale klasser. Andrea kommer fra en bedrestilt dommerfamilie, mens Marinas foreldre lever på fattigdomsgrensen. 

Men Andrea vil ikke gå i sin storebrors vellykkete fotspor. Han er fast bestemt på å velge ensomhetens vei, trekke seg unna og ta over bestefarens fjellgård for å begynne å lage ost.
Marina derimot ønsker å velge en helt motsatt vei. Hun drømmer nemlig om å bli berømt og leve et liv i glamour så langt unna Biella som mulig.

Begge to mangler støtte fra sine foreldre og venner. Faren til Andrea gir all sin kjærlighet til den eldste sønnen som befinner seg i USA. Hva Andrea skal opp i fjellet å gjøre, kan han ikke forstå, i og med at han selv så nøye prøvde å tildekke alle spor fra sin egen fattige bakgrunn.

Marina og Andrea tiltrekkes på nytt av hverandre, men kjærligheten som snarlig oppstår mellom dem, vil tære på deres ulike drømmer.

"Marina Bellezza" handler om unge mennesker som søker sin fremtid i en hard tilværelse fordervet av forbruk, fattigdom og Berlusconi.

Det er en svært god bok som både er fascinerende og spennende å lese. Og det merkes godt at forfatteren har flettet en god porsjon samfunnskritikk inn i historien.

Handlingen foregår i en forlatt del av Italia, i Alpene. Det går nesten ikke an å leve der, jobbene er få og levekårene er uutholdelige. De talentfulle og utdannede har dratt til byene Milano og Roma. Tilbake sitter alle taperne igjen.

Karakterene er særdeles godt beskrevet, med den unge jenta Marina Bellezza i spissen. Hun er en av dem som står i kø foran talentspeidernes mikrofoner.

Blant bokens høydepunkter er de fantastiske miljøskildringene, der Nord-Italia blir et slags symbolsk grenseland. Forfatteren skildrer dalførenes småsteder og byer hvor man finner kjøpesentra, McDonalds restauranter og folk som stemmer på Berlusconi, på et utmerket vis. I fjellet derimot råder det gamle livet med enkle gårder og tøffe levekår.

"Marina Bellezza" forteller på mange måter en klassisk historie. Hun som drømmer om penger og berømmelse. Han som ønsker å melke kyr og leve enkelt. Alt plassert i en selvopptatt og ødelagt verden.

Boken er svært lang, faktisk over seks hundre sider, og det merkes. Historien er nemlig altfor detaljert til å få opp tempoet. Forfatteren, Silvia Avallone, er dessuten en utvetydig forteller. Romanen er full av dialoger, og hun forklarer snarere enn å skjule det symbolske. Noen ganger blir det kanskje litt for opplagt. Men hva som former et menneske og hvilke begrensninger miljøet setter opp, har derimot forfatteren fullstendig innsikt i.

"Marina Bellezza" er en svært høyaktuell bok. Jeg synes at forfatteren mestrer historien i hvert eneste perspektiv og i tillegg evner å gjøre den både fonøyelig og fascinerende.

1 kommentar:

  1. Denne har jeg på vent. Likte Stål veldig godt , og ønsket meg denne fort. Men den har nok blitt liggende i køen litt. Håper å ta den frem snart..selv om den har blitt kritisert for at den er for lang, for ordrik..

    SvarSlett