søndag 12. mars 2017

"Broren min er en superhelt" av David Solomons

Broren min er en superhelt
David Solomons
Barnebok, 9-12 år
320 sider
Oversatt av Lisa Vesterås, MNO
Kagge Forlag
2017

David Solomons har skrevet manus for film og TV i mange år. "Broren min er en superhelt" er Solomons første barnebok og er den første av tre bøker om Luke og Zack. Han ble født i Glasgow og bor nå i Dorset med sin kone, forfatteren Natasha Solomons, og sønnen Luke. I 2016 vant han British Industry Book Awards og Waterstone’s Children’s Book Prize for "Broren min er en superhelt".

Dette er den første boken i en serie på tre bøker om lillebror Luke og storebror Zack. Boken har undertittelen: "Det kunne vært meg, men så måtte jeg tisse..."

Elleve år gamle Luke Parker bor i et av Londons rolige strøk sammen med foreldrene sine og den tre år eldre broren, Zack.

Luke vet alt det er å vite om superhelter. Broren Zack derimot er en litt kjedelig fyr, og en puggehest som tilbringer mesteparten av tiden med nesen ned i skolearbeid, i stedet for i tegneserier som ethvert forstandig menneske ville ha gjort.

Én dag er Luke oppe i trehuset sammen med storebroren sin, Zack, men så må han tisse.

Når han kommer tilbake, har den slaskete, aldri-lest-en-tegneserie-i-hele-sitt-liv-broren hans fått superkrefter, og noen har gitt ham beskjed om å redde ikke bare ett, men to univers. Luke blir RASENDE! Zack LIKER ikke tegneserier engang!

Derfor er det er ikke helt rettferdig at Zack får superkrefter og blir til Stjernefyren, menneskehetens frelser, mens Luke må stå passivt igjen og se på.

Zack har til og med ikke lyst på kappe eller maske. Han vil bare ha svart hettegenser og svarte jeans på for å beskytte sin hemmelige identitet når han er ute og patruljerer gatene, eller må bruke sine krefter for å redde mennesker. Han forstår seg bare ikke på superhelter, i det hele tatt.

Men det er verdener som må reddes, og NOEN må sørge for at Zack gjør det skikkelig. Særlig fordi han ikke har kappe engang.

"Broren min er en superhelt" er en forfriskende og sjarmerende barnebok.

David Solomons er en gudebenådet forfatter som briljerer med språk og handling. For med sin spesielle humor og tone taler han direkte til et ungt publikum, og han forstår seg virkelig på superhelter og tegneserier, og hvordan det er å være litt nerdete. Det går nemlig knapt en side uten at det refereres til Batman eller en karakter i Marvel universet eller Star Wars.

Solomons forstår også action og humor, for denne boken har begge deler i overflod.

Men forfatteren skildrer i tillegg det nære forholdet mellom brødrene Luke og Zack, og hvordan de stiller opp for hverandre.

Når Stjernefyren (Zack) blir kidnappet av en superskurk, må Luke og vennene hans, Serge og Lara, spore ham opp før jordens undergang, som kommer i form av Nemesis (selv om Luke er litt ustø på hvem eller hva Nemesis er). For det er bare Stjernefyren som kan redde verden. Det blir et kappløp med tiden...

Den febrile handlingen overgås bare av kvaliteten på humoren. Internettsjargongen LOL brukes så altfor ofte i disse dager, men jeg måtte bokstavelig talt le høyt flere ganger når jeg leste denne boken. Den nerdete humoren traff virkelig noe i meg. Alt fra Lukes nerdete måte å korrigere Laras feil bruk av diverse ord og uttrykk på, til Serges inngående kjennskap til hvordan man skal hacke snacksmaskinene, satte lattermusklene på utholdenhetsprøve.

"Broren min er en superhelt" er delt inn i mange små kapitler og skrevet i et lettleselig språk som gjør den ideell for frilesning og til bruk i storskolen.

Utover at historien er hylende morsom, kunne ikke det røde, gule og blå omslaget med sin glitrende stjernehimmel vært mer egnet for en bok som dette.

Jeg hadde gledet meg til å lese denne boken, og jeg kan bare si; den skuffet ikke. Så jeg vil personlig gi den mine varmeste anbefalinger.

Les, les, les!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar