fredag 24. mars 2017

"En blå tråd" av Anne Tyler

En blå tråd
Anne Tyler
Roman
410 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2017

Anne Tyler (f. 1941) vokste opp i Raleigh i North Carolina, USA. Hun har skrevet over 20 romaner og regnes som en av USAs største samtidsforfattere og sammenliknes ofte med Jane Austen.

Anne Tyler er vinner av flerfoldige litterære priser og utmerkelser, blant annet den anerkjente Pulitzerprisen som hun ble tildelt i 1988.

I dag arbeider hun som forfatter og litterær kritiker og er medlem av det anerkjente The American Academy and Institute of Arts and Letters.

"En blå tråd" er en glimrende roman om historiene vi forteller hverandre og de små øyeblikkene som utgjør selve livet.

"En blå tråd" forteller historien om tre generasjoner av Whitshank familien, som overfladisk sett virker å være den perfekte amerikanske familie. Hovedsakelig fokuserer romanen på Red og Abby Whitshank og deres fire voksne barn, som består av Denny (han er familiens sorte får), de to døtrene Jeannie og Amanda og adoptivsønnen Stem. Dessuten er historien om hvordan Reds foreldre, Junior og Linnie Mae, møttes og giftet seg i 1930, en annen betydelig tråd i denne familiesagaen.

Dette er først og fremst en kjærlighetshistorie, deretter et gedigent drama, hvor søkelyset rettes mot Whitshank familien og deres hjem, det vakre, men noe medtatte huset i Baltimore.

Men Abby, Red og deres fire voksne barn har ikke bare delt ømme øyeblikk og latter i årenes løp i dette huset. Familien har også måttet tåle sjalusi, skuffelser og nøye bevoktede hemmeligheter...

Én dag er hele familien samlet på foreldrenes veranda, avslappet og halvlyttende, mens Abby forteller historien de har hørt så mange ganger tidligere. Abby og Red har tiltagende helseproblemer og de blir ikke akkurat yngre med årene. De ønsker at barna skal hjelpe dem til å ta en beslutning om hva de skal gjøre med huset. Alle er til stede: døtrene Amanda og Jeannie, den yngste gutten, Stem, selv Denny, har dukket opp.

Fra verandaen spoles det tilbake gjennom generasjoner, mens vi som lesere får vite om hendelser, hemmeligheter og ubevoktede øyeblikk som har bidratt til å forme familien Whitshank. Fra Reds foreldre som nygifte ankommer 1920-årenes Baltimore, til Abbys og Reds barnebarn som skal bære familiens arv og ettermæle inn i det 21. århundre - fire generasjoner av Whitshank familien, deres tilværelse utfoldet i og rundt det elskelige, men nedslitte huset i Baltimore, som alltid har vært deres hjem.

Det fokuseres spesielt på forholdet mellom Abby og eldste sønnen Denny. Denny har tilbrakt mye av sitt liv borte fra hjemmet, på kostskole, eller rett og slett alene. Ingen vet hva han egentlig jobber med, som for øvrig ser ut til å endre seg fra uke til uke. Hans to eldre søstre og yngre bror derimot, bor i nærheten av foreldrene, i Baltimore, hvor handlingen er satt.

Selv om dette er det viktigste forholdet i romanen, får vi også rede på mysteriet rundt Reds (Abbys ektemann) familie. Red arvet sin families hus, og dermed dets historie - som kun strekker seg tilbake til hans egen fars arv. Junior, Reds far, hadde bare én ekte kjærlighet, og det var ikke hans kone, men dette huset. Red har også én ekte kjærlighet - Abby. Og han visste at hun var den rette lenge før de
følelsene ble gjengitt.

"En blå tråd" er en sprudlende, skarp, usentimental og humoristisk roman om familielivet i all sin følelsesmessige kompleksitet.

Boken er usedvanlig godt skrevet, men Anne Tylers dyktighet som historieforteller ligger i hvorledes hun evner å skape storfamilier som virker ekte. Ja, noen ganger i løpet av denne historien, føltes det nærmest som at jeg tittet inn gjennom vinduene til noen naboer og bevitnet hvordan de levde sine liv
.
Fortellerperspektivet er skiftende, men det er egentlig bare én karakter man virkelig føler at man kjenner ordentlig når boken er ferdiglest, nemlig familiens matriark, Abby Whitshank. Hun er den som de andre har betrodd seg til igjennom livet, og den hvis hemmeligheter - relatert til selve huset eller andre forhold, som driver hele handlingen fremover.

En ting som slo meg, var Tylers sammenstilling mellom far og sønn, og var hvor nøyaktig den syntes å være. Hun er så definitivt en skarpsindig observatør av vår menneskelige natur, og som sant er; en annen besettelse tar så lett over når det ikke er kjærlighet i et ekteskap. For Juniors del, var dette huset, men også god mat. For Red derimot, var alt han trengte sin familie.

Jeg vil anbefale denne boken til alle som er interessert i familier, og deres indre dynamikk. "En blå tråd" forteller en mild og vakkert fortalt historie, med vendinger som utfordrer intellektet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar