lørdag 11. mars 2017

"Sov du vesle spire" av Cilla & Rolf Börjlind

Sov du vesle spire
Cilla & Rolf Börjlind
Krim
432 sider
Oversetter: Kjell Jørgen Holbye, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Cilla Börjlind er, sammen med sin mann Rolf Börjlind, en av Sveriges mest erfarne manusforfattere, De står blant annet bak de kritikerroste tv-seriene Graven og Morden. De har også skrevet manus til 26 Beckfilmer. Deres første bok, "Springflo" er filmatisert og ble vist som tv-serie på NRK1 sommeren 2016.

"Sov du vesle spire" er den fjerde boken i den spennende krimserien om Olivia Rönning, Mette Olsäter og Tom Stilton.

Denne gangen er handel med menneskelige organer, der koblinger mellom den rumenske mafiaen og undersåtter i Sverige muliggjør denne kyniske handelen, og pedofili, som står i førersetet. Bakteppet er flyktningekaoset i Sverige høsten 2015.

Høsten 2015 har den internasjonale flyktningekrisen for alvor rammet Europa, og Sveriges største jernbanestasjon,

Centralen i Stockholm, er især et stort kaos. Mer enn 800 flyktninger ankommer pr. halve time. Det er en vanskelig situasjon. Mange er stresset etter å ha vært på flukt i over en måned, mange er småbarnsfamilier. Blant de mange nyankomne på jernbanestasjonen er den enslige nigerianske jenta Folami. Hun har blitt advart mot å ta kontakt med svenske myndigheter, så i stedet trekker hun ut på gaten, før hun omsider blir hjulpet av den hjemløse stoffmisbrukeren Muriel. Sammen søker Folami og Muriel tilflukt i et lite sommerhus i Skåne. Men lokalsamfunnet der er ikke akkurat begeistret for de nye tilflytterne. Én ettermiddag blir Folami angrepet av en mann, og Muriel tør ikke være igjen alene med jenta. De kontakter Tom Stilton for hjelp.

Tom har nettopp vært gjennom en personlig krise og må derfor bevise at han fortsatt duger overfor sine overordnede. Han arbeider nå for Mette Olsäter, kriminalførstebetjent i Rikskrim.
I "Sov du vesle spire" blir Tom og Olivia Rønning dypt oppslukt av en makaber drapssak der en tenåringsgutt blir funnet begravd i Småland. Saken viser seg å ha forbindelser til den rumenske underverdenen, men også til Folami, når det går opp for Tom at hun og den avdøde gutten bærer identiske halskjeder av fargede glassperler og noe som ser ut som en slags frøkapsel.

Den avdøde tenåringsgutten ser for øvrig ut til å ha utenlandsk opprinnelse. Noen har misbrukt ham og kuttet strupen på ham. En kniv som blir funnet i nærheten av åstedet har en mystisk rumensk inskripsjon.

Dermed reiser Tom og Olivia til Bucuresti for å lete etter noen som kan identifisere den drepte gutten og fortelle mer om kniven.

Jeg var svært begeistret for Börjlinds tre foregående romaner, som jeg syntes var både rørende og nervepirrende spennende, så jeg hadde høye forventninger til "Sov du vesle spire". Jeg ble heldigvis ikke skuffet, og syntes den levde opp til forventningene og forgjengernes høye nivå. Det var uhyggelig å lese om handel med menneskelige organer og pedofili, men det ga også stoff til ettertanke for mitt vedkommende.

Det er nemlig vanskelig å ikke bli berørt av denne historien, som føles like aktuell som fryktelig, stygg og trist. Den handler om enslige flyktningebarn som blir utnyttet, gangstere som tjener store summer penger på organhandel og politifolk som prøver å beskytte de førstnevnte og få bukt med de sistnevnte.

Nok en gang imponeres jeg over hvor elegant forfatterne bygger opp en spennende og høyaktuell historie. Denne gangen med flyktningestrømmer, myndigheter som har mistet kontrollen over mottaket av flyktninger og som ser seg tvunget til å stole på frivillige, og barn som forsvinner fra asylmottakene.
"Sov du vesle spire" begynner med et mord som deretter følges av et annet, langt mer makabert i sin natur. Og akkurat som i de tidligere bøkene er ikke hovedfokuset på selve drapene, men på å løse forbrytelsene.

Dette er en ganske spennende roman, der spenningen er til å ta og føle på, helt fra de første sidene.

Tempoet i denne fjerde boken, oppfatter jeg derimot som litt mer langsomt enn tidligere.
Men den er skrevet med et godt driv og et skarpt språk.

Karakterene i boken er også interessante og svært forskjellige fra hverandre, men felles for dem er at de er interessante karakterer, som tatt ut av virkeligheten.

I tillegg finner private små dramaer sted i margen: Politimannen Tom Stilton er ikke lenger hjemløs. Han lever kanskje ikke et helt normalt liv, men nesten. Den unge politikvinnen Olivia Rönning er nå ordentlig knyttet til kriminalførstebetjent Mette Olsäters team. Olivia har mye å bevise, ung og kvinne som hun er. Dessuten er hun gravid. Mette derimot har ingenting å bevise. Hun er vellykket, men drapssakene hun etterforsker krever svært mye av henne, og hun har begynt å tvile på sin fremtid.

Jeg liker en kriminalroman, som under lesingen gir anledning til å reflektere over innholdet, også utover det rent krimrelaterte. Det gjør man så absolutt i "Sov du vesle spire".

"Sov du vesle spire" kan leses frittstående, men jeg vil likevel anbefale andre å lese bøkene i serien fra begynnelsen. De ulike personskildringene, samt den utviklingen som hovedpersonene går gjennom, er nemlig en stor del av selve leseopplevelsen. Både Olivia Rönning og Tom Stilton har endret seg mye i løpet av seriens fire bøker, og utviklingen vil derfor være synd å gå glipp av. 

Alt i alt, er "Sov du vesle spire" enda en velkomponert krim fra Cilla & Rolf Börjlind, som til tross for den tunge tematikken, hverken blir for dyster eller tung. Dessuten er underholdningsverdien høy.

Jeg er definitivt klar for Börjlinds neste bok, hvis den skulle komme. Forhåpentligvis trenger jeg ikke å vente alt for lenge.

Mine anmeldelser av de tre første bøkene i serien:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2013/02/springflo-av-cilla-rolf-borjlind.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/02/den-tredje-stemmen-av-cilla-og-rolf.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/01/svart-daggry-av-cilla-rolf-borjlind.html

1 kommentar:

  1. Enig med deg at serien bør følges for at leseren ikke skal gå glipp av noen godbiter, men den står støtt alene. Jeg er kommet halvveis og koser meg med gjensynet med Tom, Olivia og de andre :)

    SvarSlett