onsdag 22. mars 2017

"Morsdag" av Graham Swift

Morsdag
- En eventyrlig beretning
Graham Swift
Roman
134 sider
Oversatt fra engelsk av Merete Alfsen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Graham Swift er født i 1949 og har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og essays. For romanen "Last Orders" (Siste runde) vant han Booker-prisen i 1996. Romanen er filmatisert med Helen Mirren og Michael Caine i to av rollene. Bøkene hans er blitt oversatt til over 30 språk.

Merete Alfsen har vunnet en rekke priser for oversettelsene sine, som Bastian prisen for Virginia Woolfs "Til fyret" (Pax 1995) og Kritikerprisen for A.S. Byatts "Barnas bok" (Oktober 2011). Hun er medlem av Norsk Oversetterforening.

Det er 30. mars i det engelske grevskapet Berkshire vest for London. Det er søndag og det er morsdag, den ene dagen i året da tjenestefolk får fri fra pliktene sine, for å besøke mødrene sine.

Beboerne i Beechwood House, Mr. og Mrs. Niven, har sine egne planer for dagen. De skal kjøre til Henley og treffe

familiene Hobday og Sheringham. Gitt deres felles vanskjebne - som bare rammer én dag i året og bare for en del av dagen - skal de alle sammen møtes til lunsj i Henley, og på den måten håndtere det forbigående besværet med ikke å ha noen tjenere.

Men hvordan skal deres foreldreløse tjenestepike Jane (Jay) Fairchild få dagen til å gå, når hun ikke har en mor å besøke?

Kanskje hun bare skulle bli igjen på Beechwood og lese en bok, eller sette seg i solen et sted i hagen?

Hun vet at Mr. Niven ikke har noe å innvende mot en slik uskyldig plan. Kanskje han til og med synes det er en ganske tiltalende tanke. Og det innebærer naturligvis at hun vil være klar til å gjenoppta sine plikter når han og fruen en gang kommer hjem.

Men så ringer telefonen, og som det inngår i hennes talløse plikter, skynder hun seg med å ta den.

Hjertet hennes gjør et hopp... Og raskt endres hennes tidligere planer for dagen.

"Hvem var det, Jane?" spør Mr. Niven. "Feil nummer, sir" svarer hun tilbake.

Under en time senere, tar den tjueto år gamle Jane sykkelen og drar av gårde i full fart til Upleigh House. I dette nydelige hjemmet, halvannen kilometer unna Beechwood, møter hun sin tjuetre år gamle hemmelige elsker, jusstudenten Paul Sheringham. Jane er en særdeles pliktoppfyllende tjenestepike, respektfull i sitt arbeide, men forsiktig i den stillferdige affæren hun de senere år har hatt pågående med denne kjekke gentlemannen: "De hadde gjort allslags ting sammen, på alle slags hemmelige steder." Men dette blir antakeligvis deres siste stevnemøte, for Paul har en forlovede, en blivende hustru. Jane vet ikke hvordan det vil bli å miste ham, hun vil ikke tenke på det, skjønt miste ham måtte hun. Likevel, på en dag som denne, virker livets harde realiteter å være langt unna.

Jane har for øvrig vært heldig med sine arbeidsgivere i Beechwood House. Mr. Niven har nemlig latt hene få låne bøker fra sitt omfangsrike bibliotek. Således har sjelen til en aspirerende forfatter, som henne selv, blitt beriket. For spenningsbøkene om eventyrlige opplevelser til modige menn står i skarp kontrast til hennes eget rolige liv. Men denne historien, denne perfekte morsdagen, er en hun aldri kan dele med andre, den er hennes hemmelighet; "Et fragment av livet kan ikke være det hele."

Omdreiningspunktet i denne overraskende, rørende og sensuelle romanen er et stevnemøte som finner sted på morsdagen den 30. mars 1924, selv om historien også beveger seg inn og ut av tidligere hendelser i Jane (Jay) Fairchilds liv. Og når dagen er omme, har det skjedd skjelsettende begivenheter som vil forme Janes fremtid.

Et England som er ribbet for unge menn etter første verdenskrig og preget av dypt rotfestete klasseforskjeller danner bakteppet for "Morsdag", som både er en beretning om lidenskap og en utforskning av skjønnlitteraturens vesen.

"Morsdag" ga meg nær sagt en perfekt leseopplevelse, for kun i løpet av noen få sider, var jeg forhekset av historien som holdt meg fanget helt til den siste siden.

Swift skriver uhyre godt - hvert ord synes nøye utvalgt, hver setning er perfekt utformet.
Det eneste jeg har å klage på, er bokens alt for korte lengde. Jeg hadde gjerne ønsket meg flere hundre sider til med Jane.

Uansett er det alltid hyggelig å oppdage en ny forfatter. Men hvorfor det tok meg så lang tid å oppdage Graham Swift, vet jeg sannelig ikke. Det jeg derimot vet, er at jeg nå ønsker å lese flere av hans bøker. Forhåpentlig vil disse være like gode som denne.

"Morsdag" er en eksepsjonell roman!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar