torsdag 9. mars 2017

"Ung kvinne forsvunnet" av Claire Douglas

Ung kvinne forsvunnet
Claire Douglas
Krim
367 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Britiske Claire Douglas ønsket å bli forfatter helt siden hun som barn leste bøkene til Enid Blyton (Fem-gjengen). Hun likte å dikte historier for å skremme søsteren.

Etter at hun var ferdig med journalistutdannelsen, begynte hun å arbeide i lokalavisen. Hun fortsatte sin karriere med å jobbe for pressebyråer, nasjonale aviser og magasiner.

Claire Douglas bor i Bath, sammen med mann og to barn.

Natt til lørdag 6. september 1997, forsvant den 21 år gamle Sophie Rose Collier fra et diskotek i den lille kystbyen Oldcliffe-on-Sea (i Somerset, England) og ble borte. En av de mørkeblå Adidas-skoene hennes ble funnet ytterst på den forlatte piren. Dermed antok de fleste at Sophie hadde falt uti Bristolkanalen og blitt ført av sted med strømmen.

Tragedien gikk meget sterkt inn på hennes beste venninne, Frankie (Francesca Howe), som kort tid etter flyttet til London.

Nå, tyve år senere, er Frankie tilbake i hjembyen. Det er funnet noen levninger som har blitt skylt i land ved Brean Sands. Dessuten vil Sophies storebror, Daniel, at hun skal hjelpe ham med å finne ut hva som egentlig skjedde med søsteren. Kanskje sannheten endelig kan komme for en dag?

Men alt går ikke som Francesca håper, og hun blir konfrontert med hendelser fra fortiden. Noen vet mer enn de forteller.

"Ung kvinne forsvunnet" er en besettende, mystisk og psykologisk thriller som vil holde deg på pinebenken helt til siste side.

Historien fortelles fra Frankies jeg-perspektiv og via Sophies gamle dagboksnotater fra 1997, før hun forsvant, og veksler mellom de to i annethvert kapittel. På uhyggelig vis veves de to stemmene sammen, frem og tilbake, fra fortid til nåtid. Fra tidligere forelskelser, til den 17 årige Jasons død som ble bevitnet av jentene da de var i tenårene. Fra det gryende forholdet mellom Daniel og Frankie, til hennes tidligere kjæreste Leon, som var Sophies store kjærlighet i månedene før hun forsvant.

Alt ser ut til å ha en sammenheng, og når Frankie kommer til hjembyen, er det som at minner fra fortiden forsøker å fortelle henne noe, og invadere hennes nåværende eksistens. Det tar ikke lang tid før hun begynner å angre på at hun kom tilbake, ettersom fortidens spøkelser bokstavelig talt hjemsøker henne i byen.

Men det er ikke bare fortidens hendelser som plager henne. For hvor fikk Daniel tak i Frankies mobilnummer? Hvordan klarte Mike (mannen hun har et forhold til i London) å finne adressen til leiligheten der Daniel har innkvartert henne? Hvem er babyen som gråter tynt og gjennomtrengende uten stans og som holder Frankie våken om nettene? Hvem er det som sender henne anonyme brev? Og hvem er den mystiske kvinnen som speider etter henne på piren?

Claire Douglas skriver godt og med stor psykologisk innsikt, og hun doserer sine avsløringer så fint at leseren blir fanget i de usedvanlige menneskeskjebnene, som gradvis trer fram. Det er et nyansert portrett som eksempelvis ikke bare lar Frankie være et hjelpeløst produkt av sin traumatiske fortid.

Douglas er nådeløs i hvorledes hun bygger opp spenningen, og vet å avslutte hvert eneste kapittel med en kraftfull cliffhanger, hvoretter handlingsforløpet tar en ny uforutsigbar retning.

Med "Ung kvinne forsvunnet", har Claire Douglas skrevet en nervepirrende roman hvor ingenting er som det synes. Historien er stram, spennende og gripende. Dessuten er en understrøm av trusler som kontinuerlig bobler under overflaten, med på å skape et genuint psykologisk drama.

Hvis du liker en psykologisk thriller som kryper inn under huden på deg og hvor du ser deg over skulderen, så er "Ung kvinne forsvunnet" et godt valg.

Meget anbefalelsesverdig og skremmende roman!

1 kommentar:

  1. Hm... har denne i hyllen, så det blir neste ut når jeg føler for psykologisk igjen :)

    SvarSlett