fredag 28. juli 2017

"Ett skritt for langt" av Tina Seskis

Ett skritt for langt
Tina Seskis
Thriller
352 sider
Oversatt av Sidsel Mellbye
juritzen forlag
2017

Tina Seskis er en britisk forfatter. Hun bor i Nord-London sammen med sin mann og sønn.

Har du noen gang vurdert å stå opp om morgenen, sette deg på toget og forlate alt? Starte på nytt i en ny by, med nytt navn, ny jobb, nye venner. Rett og slett et nytt liv, der ingen vet om fortiden din?

Emily synes å ha funnet lykken med sin mann Ben, deres nydelige lille sønn Charlie, deres solide karrierer og vakre hjem i Manchester. Hennes barndom var litt kaotisk - faren var nærmest fraværende i foreldrerollen og moren virket ganske enkelt overveldet. Emilys tvillingsøster, Caroline, var et vanskelig barn - men har blitt en enda vanskeligere voksen. Men hva var det som fikk Emily til å forlate alt det hun hadde ønsket seg i livet, og slette samtlige spor av sitt gamle jeg?

Hun starter et nytt liv i London under navnet Cat, og det er ingen som vet at hun egentlig er en annen. Men noe kan aldri slettes: Fortiden og minnene. Og for Emily nærmer det seg en dato som kan forandre alt...

"Ett skritt for langt" er uten tvil en intrikat komponert thriller. Gjennom tilbakeblikk blir vi kjent med Emilys fortid. Hennes eneggede tvillingsøster, Caroline, som hun aldri har hatt et nært forhold til. Kampene deres som raste lenge før de ble født, og som ble forverret av foreldrenes uvitenhet om at de ventet tvillinger, i stedet for ett barn. Dermed fikk moren aldri noen spesiell tilknytning til Caroline. Det, i tillegg til det ekstra stresset med et ulykkelig ekteskap, hadde en meget stor innvirkning på de to søstrene som etter hvert utviklet seg til å bli svært ulike. Emily vokste opp til å bli en vellykket ung kvinne. Men for Caroline har hennes uplanlagte og uønskede eksistens vært en tung bør å bære.

Forfatteren klarer å bevare spenningsmomentet, slik at det er vanskelig å regne ut noe som helst. Fra første side har man en fornemmelse av at noe er galt. Det er bare ikke så lett å sette fingeren på hva det er. Dette er en psykologisk thriller, som er godt skrevet, ikke for beskrivende men likevel slik at man hele tiden fornemmer spenningen. Jeg beundrer også forfatterens evne til å skru et plott sammen, som ikke bare er godt, men som på elegant vis fører leseren gjennom flere overraskende vendinger.

Historien virker å være meget gjennomtenkt, om enn en smule urealistisk, men dette bør ikke skremme bort de som liker en god krim eller thriller. Den fortelles i et rolig og solid tempo, som bygger seg opp til et spennende klimaks. Man har hele tiden en følelse av at noe er fryktelig galt.

Personbeskrivelsene er gode. Bokens hovedperson, Emily (eller Cat) blir vi godt kjent med, og dette til tross for at det er mulig å begynne å tvile på hvem den virkelige Emily er, da hun av ulike årsaker endrer karakter flere ganger. På mange måter er Emily en svært selvopptatt kvinne og ikke alltid særlig sympatisk. Handlingen ses fra hennes synspunkt stort sett hele boken igjennom.

I utgangspunktet mislikte jeg Emily. Jeg kunne ikke forstå hvorfor hun hadde valgt å reise fra et liv som tilsynelatende virket å være svært godt. Hun brydde seg heller ikke om at hun hadde forlatt mennesker som var glad i henne og som var bekymret for hennes velvære. Men etter hvert som historien skred frem, forsto jeg at det lå så mye mer bak enn det jeg først trodde.

"Ett skritt for langt" er en intens og uforutsigbar psykologisk roman som krever en viss tålmodighet av sine lesere, ettersom det overordnede plottet gradvis blir avslørt. Vi presenteres for Emily, og lærer om hennes tidligere "jeg" i tilbakeblikk. Til å begynne med hadde jeg store problemer med å forstå at de to ulike utgavene av denne karakteren kunne være en og samme person. Heldigvis blir alt forklart før siste side, og alle løse tråder blir bundet sammen. Det hele skjer på et følelsesmessig og hjerteskjærende, men likevel oppløftende vis. Jeg lot meg iallfall imponere.

Dette er en velskrevet roman om skyld, forløsning og utvikling. Boken er svært så vanedannende, og jeg hadde tidvis store problemer med å legge den fra meg.

"Ett skritt for langt" er definitivt en anbefalelsesverdig bok, især for den som er glad i psykologisk spenning.

Tina Seskis er en forfatter for alle som elsker et godt psykologisk plott!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar