mandag 31. juli 2017

"Tåkens hersker" av Carlos Ruiz Zafón

Tåkens hersker
Carlos Ruiz Zafón
Ungdomsbok
240 sider
Oversatt fra spansk av Kjersti Velsand, MNO
juritzen forlag
2017

Carlos Ruiz Zafón (født 25. september 1964 i Barcelona, Spania) er en spansk forfatter.

Han ble verdensberømt etter at "Vindens skygge" kom ut i Spania i 2001, og siden i de aller fleste land.

Som barn pleide Ruiz Zafón å fortelle skrekkhistorier til klassekameratene sine til de gråt, og mødrene deres kom løpende til fru Zafón og ba henne få sønnen til å holde opp, fordi barna deres fikk mareritt. Ruiz Zafón har studert informasjonsvitenskap og arbeidet med PR, inntil han en dag bestemte seg for bare å skrive. Den første romanen hans, ungdomsboken El príncipe de la niebla ("Tåkeprinsen"), ble raskt en bestselger og ble tildelt Edebé-prisen i 1993. Ruiz Zafón har også skrevet ungdomsromanene El Palacio de la Medianoche ("Midnattspalasset"), Las Luces de Septiembre ("Lyset i september") og Marina. I dag bor han i Barcelona. "Vindens skygge" har til nå solgt i flere millioner eksemplarer i hele verden og mer enn 200 000 solgte i Norge. I 2008 kom oppfølgeren, "Engelens spill".

Året er 1943, andre verdenskrig herjer, og vi befinner oss i Spania. Familien Carver flytter fra storbyen til en mer fredelig landsby ved Atlanterhavskysten. De har kjøpt et gammelt hus ved stranden.

Familiens tre barn, Max, Alicia og lille Irina, finner raskt ut at det er noe mystisk ved huset. Huset er nemlig hjemsøkt av de tidligere beboerne, især av sønnen Jacob, som under mystiske omstendigheter døde i en drukningsulykke.

Sammen med deres nye venn, den jevngamle Roland, som bor i enden av stranda, i fyrtårnet, begynner Carver barna å etterforske Jacobs dødsfall, og på deres vei møter de Tåkens hersker - en djevelsk skikkelse som har returnert fra skyggenes verden for å oppkreve en gjeld fra fortiden.

De tre barna blir trukket inn i et eventyr som vil forandre livene deres for alltid.

"Tåkens hersker" forteller en spøkelseshistorie som forutsetter at det er mer mellom himmel og jord, men som likevel kan leses av alle som liker en god historie. Selv om jeg fant handlingen litt rotete, var det flere sekvenser der jeg måtte holde pusten.

Som ofte er tilfelle med ungdomsbøker, flyr handlingen avgårde for å nå inn til selve kjernen; nemlig mysteriet, spenningen og forløsningen.

Det sentrale handlingselementet er det godes kamp mot det onde.

Det er en enkel historie som fortelles, og som på mange måter minnet meg om Narnia-bøkene til C.S. Lewis.

Boken er velskrevet. Selv om språket ikke er noe spesielt originalt, er det likevel fengende, og i høy grad malende, om enn på en litt barnlig måte.

Dessuten er flere av karakterene mer nyanserte, enn man ofte opplever i ungdomsbøker.

"Tåkens hersker" er en svært stemningsfull og fartsfylt fortelling, noe som gjør den umulig å legge fra seg. Boken er primært en ungdomsroman, men kan også lett underholde et voksent publikum.

Den vekket iallfall den barnlige lesegleden i meg.

En anbefalelsesverdig ungdomsbok, som jeg håper mange vil kaste seg over.

1 kommentar:

  1. Flott omtale Beate, denne likte jeg godt også, selv om Vindens skygge fremdeles er favoritten :)

    SvarSlett