onsdag 27. september 2017

"Verdens verste venn" av Marius Horn Molaug

Verdens verste venn
Marius Horn Molaug
Illustrert av Kristoffer Kjølberg
Barnebok, 9-13 år
108 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Marius Horn Molaug (født i 1976) er tegneserieskaper, forfatter og redaktør. Molaug har studert på Westerdals, og under studietiden ble han med i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. Han har siden bidratt i alle kollektivets felles fanzine-utgivelser. Da han var ferdig utdannet, begynte Molaug å jobbe som tekstforfatter, bl.a. for NRKs "Hallo i uken". I 2003 begynte han i Egmont-redaksjonen, og siden 2009 har han vært redaktør for Donald Duck & Co. I 2014 kom Molaugs første barnebok, "Verdens verste rektor". Boken er illustrert av Kristoffer Kjølberg og har fått tre oppfølgere.

Kristoffer Kjølberg er født i 1980. Han er en prisvinnende illustratør, designer og animatør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

Stig er den nye gutten i klassen til Ruben. Han har lure øyne og tøff kløft i haken. Jentene liker ham, det samme gjør også Kent. Stig og Kent sitter ved siden av hverandre i timene og står på skateboard sammen i friminuttene. Det irriterer Ruben at Kent liker Stig så godt. Kent er nemlig bestekompisen til Ruben.

Han skjønner ikke hvorfor Kent vil være venn med den superdusten Stig. Det er uforståelig.

Noe må skje. Kent er i ferd med å bli bestevenn med Stig. Ruben er i ferd med å miste sin eneste venn. Det er på tide å ta grep. Stig må bort fra skolen, bort fra Kent og bort fra Ruben. Men hvordan får man noen til å forsvinne? Hvordan tar man rotta på noen?

Man lager en smart liste, selvfølgelig.
Ruben finner frem en penn og begynner å skrive.

Slik får du et barn til å forsvinne:

- Få ham til å drite seg ut
- Skrem ham vekk

Hjernen hans bobler over av grufulle knep. Det føles godt å få ut alt sinnet han har inni seg.

- Fang ham i en revesaks
- Kvel ham med brunsnegler
- Smør superlim på skateboardet hans og dytt ham ut i veien
- Putt skorpioner i skoene hans
- Lur ham ned i en kum
- Sett en gigantisk tegnestift på stolen hans
- Surr ham inn i bacon og kast ham til haiene

Ruben må innrømme at flere av forslagene ikke er helt perfekte. Det er ikke meningen å drepe Stig heller. Han begynner å stryke alle forslagene som innebærer drap, blod eller død. Til slutt står han igjen med:

- Få ham til å drite seg ut
- Skrem ham vekk

Drite seg ut. Det høres perfekt ut. Stig fortjener å drite seg skikkelig ut. Han fortjener å jekke seg noe alvorlig ned.

Dermed er Operasjon utdriting i gang. Han lager en plan! En genial en, som involverer et balltre, en slosskjempe og et forsvinningsnummer! Det MÅ jo gå bra! Eller?

For alt er lov i krig, kjærlighet og når noen stjeler bestekompisen din.

"Verdens verste venn" er en forfriskende og sjarmerende barnebok.

En grunn til at bøkene i Verdens verste-serien i så høy grad fanger min interesse, tror jeg skyldes dens markante annerledeshet enn mange andre barnebøker.

Forfatter Molaug synes nærmere bestemt ikke å være ute i noe pedagogisk-moralsk ærend. Det handler bare om å underholde leseren og skape en lett tilgjengelig og upretensiøs atmosfære. Ikke mer. Ikke mindre.

Og sjelden har jeg ledd så mye av en bok, som det jeg gjorde av "Verdens verste venn"! Boken er nemlig full av skjeve vinkler og rare innfall, som garantert vil underholde både barn og voksne.

For øvrig merkes det godt at boken er skrevet av en garvet forfatter. Molaug har en ekstremt god fantasi. Han skriver både direkte og underholdende, overdrivelsene fremmer bare det komiske og en lykkelig slutt gjør ingen skade.

Men det er ikke bare en morsom og søt historie han har skrevet. Den er også en historie mange barn kan relatere seg til.

Ruben er en rampete gutt som ikke alltid følger reglene. Dette er noe som barn lett kan forholde seg til.

Jeg liker også Kjølbergs illustrasjoner svært godt. De bidrar til å forsterke opplevelsen av den morsomme stemningen. Mange steder i boken er dessuten ord erstattet med artige og noen ganger litt pinlige tegninger, noe som gir en veldig morsom leseopplevelse.

"Verdens verste venn" fungerer både som en høytlesningsbok og som en les-selv barnebok.

Jeg kan bare anbefale deg å lese denne boken! Molaug har en fantastisk humor og han har virkelig skrevet en artig bok.

 

 

Mine anmeldelser av "Verdens verste ferie", "Verdens verste jul" og "Verdens verste bursdag":Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar