tirsdag 26. september 2017

"Helikpoterranet" av Jonas Bonnier

Helikpoterranet
Jonas Bonnier
Thriller
438 sider
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen
Aschehoug
2017

Jonas Bonnier (f. 1963) debuterte som forfatter i 1988 med "Prinsessan och halva kungariket". Siden har han skrevet seks romaner og også film- og tv-manus. Bonnier bor i Miami.

"Helikopterranet" utgis i 32 land. Filmrettighetene er solgt til Netflix, som planlegger storfilm med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.

Denne boken er en roman basert på en virkelig hendelse; forfatteren har med andre ord tatt utgangspunkt i det virkelighetsnære, det dokumenterte, det iakttatte og det gjenfortalte, og deretter latt fantasien dekke over, fylle ut og utvikle historien. Av respekt og omtanke for de involverte er enkelte steder og navn endret, enkelte situasjoner er lagt til eller fjernet. I disse tilfellene er enhver likhet med virkeligheten tilfeldig. I andre tilfeller er likheten med virkeligheten bevisst.

Helikopterranet av tellesentralen til G4S i Västberga, sør i Stockholm, er trolig det mest spektakulære ranet i Sveriges historie.

"Helikopterranet" er en virkelighetsbasert thriller som forteller den utrolige historien om hvordan de proffe og frekke ranerne robbet tellesentralen og satte politiet fullstendig ut av spill.

Grytidlig om morgenen den 23. september 2009 lander et hvitt Bell 206 JetRanger-helikopter på taket til G4S' tellesentral i Västberga.

Ut stiger noen maskerte ranere som slår seg gjennom vinduene på taket ved hjelp av en slegge, og tar seg ned i selve pengesentralen ved hjelp av en stige. Mens de maskerte ranerne sprenger seg inn i pengehvelvet, sirkulerer helikopteret rundt i området og har full oversikt over når politiet ankommer stedet. Da ranerne er på vei opp igjen med nærmere 40 millioner kroner i sekkene lander helikopteret igjen på taket. De flyr av sted over et søvnig Stockholm. Politiet som allerede har ankommet stedet, vegrer seg for å ta seg inn i bygningen ettersom ranerne er tungt bevæpnet, og blir derfor bare maktesløse stående å se på. Heller kan de ikke skyte ned helikopteret, da faren for at det kan styrte ned i noen nærliggende boliger, er stor. Ikke et eneste skudd blir løsnet.

Det ble snakket om et kupp som var som et manus til en hollywoodfilm, og når mediene beskrev de dyktige ranerne, illustrerte de historien med Tom Cruise i en actionscene. Det handlet mer om å omtale ranernes fremgangsmåte og trekke paralleller til filmverdenen, enn om å rapportere om en forbrytelse.

Siden blir en dusør på syv millioner kroner utlovet til den som kan gi politiet kvalifiserte tips. Og forholdsvis raskt blir en rekke mistenkte arrestert, hvorav syv, i august 2010, blir dømt til fengsel i opptil åtte år. Derimot kommer ransutbyttet aldri til rette.

"Helikopterranet" forteller historien om fire helt ulike menn som delte drømmen om å bli rike i en fart, og som var villige til å gjøre hva som helst for å virkeliggjøre den.

Sami Farhan har en bakgrunn som småkriminell, men det livet ligger bak ham nå. Nå har han et nyfødt barn å forsørge, og holder derfor på med å utdanne seg til å bli kokk ved Kristinebergs kokkeskole. Han har alltid vært flink til å lage mat, men nå skal han lære seg yrket fra bunnen av. Sami er klar til å leve et rolig liv, men når en forretningsavtale plutselig går ad undas, klarer han ikke la være å tenke på om han noen sinne vil være i stand til å forsørge kjæresten Karin og deres nyfødte lille datter.

Michel Maloof og hans familie flyktet fra en blodig borgerkrig i Libanon da han var barn. Han vokste opp i en av Stockholms sørlige drabantbyer, omgitt av fattigdom og kriminalitet. Han prøver å snu et nytt blad, men fortiden vil ikke la ham gå.

Niklas Nordgren har alltid hatt en tørst etter livet. Han har tidligere reist jorda rundt, og har gjort en iherdig innsats for å bli både sett og hørt, overalt hvor han har vært. Hans største ønske er å være en type som folk snakker om. Niklas har forsøkt å følge sitt mål, men noe godt har det ikke kommet ut av det.

Zoran Petrovic er en forretningsmann. Han kjenner alle i underverdenen og forsegler alltid en avtale med et håndtrykk. Da han var ung, hadde den ambisiøse jugoslaven en drøm å bli rik, koste hva det koste ville.

Sami, Michel, Niklas og Zoran har lagt en plan som til å begynne med synes å være vanntett. Bakgrunnsarbeidet er gjort grundig. G4S (eller Group 4 Securicor) er verdens største verditransportselskap. Med virksomhet i 125 land er de dessuten en av verdens største arbeidsgivere, med over 600 000 ansatte. Hver eneste tenkbare mulighet har de fire mennene gjennomgått, hver eneste lille detalj er perfekt planlagt, og utbyttet vil gjøre dem alle rike for resten av livet. Og attpåtil vil ingen bli skadet.

Men ikke alle er hvem de utgir seg for å være. Og hvem er egentlig den tjuefire år gamle kvinnen Alexandra Svensson? Hun som er bindeleddet mellom de fire ulike mennene, som har lagt planer om å rane byens største tellesentral, i september 2009.

"Helikopterranet" er en spennende halvfiktiv roman, med stor forankring i virkeligheten, om Sveriges kanskje mest spektakulære forbrytelse. Boken bygger først og fremst på intervjuer som forfatteren, Jonas Bonnier, har gjort med noen av de involverte, men man leser den helt og holdent som en thriller. 

Bonnier skriver akkurat så rått og hardkokt som man kan forvente av denne sjangeren. Spenningen er konstant og intens fra start til slutt, og historien er skuddsikker. I parallelle sekvenser skriver han om ranernes kompliserte forberedelser til det historiske kuppet og politiets mislykkede arbeid med å prøve å gripe inn til rett tid. De forskjellige scenene veksles effektivt og det hele drives fremover i et høyt tempo.

Bonnier serverer også nok bakgrunnsinformasjon om karakterene. Vi kommer inn under huden på dem på godt og vondt. Dette får selve historien til å føles levende og realistisk, noe den også er.

Han lar oss følge og bli kjent med ranerne før det spektakulære ranet, og det er med stor spenning vi trinnvis tas nærmere dagen for ranet. Samtidig lar han oss også følge politiets arbeid med å forhindre ranet, og det blir en spennende kamp mot klokken.

Selv når det stjålne helikopteret til ranslaget drar avgårde med nærmere 40 millioner kroner fra tellesentralen til G4S, er det flere ubesvarte spørsmål. Hvilke hemmeligheter har hver av ranerne? Og hvem er egentlig kvinnen som er bindeleddet mellom dem?

Å skrive en roman om noe som har skjedd i virkeligheten, er nok ikke helt enkelt. Særlig hvis det skal bli en bok som ikke blir for dokumentarisk. Men dette synes jeg forfatteren har lykkes godt med. Her er det nemlig vanskelig å vite hva som er sant, og hva som er oppdiktet. Hva som forfatteren faktisk gjetter seg til, hva han vet og hva han fabulerer. Således er det umulig å regne seg frem til noe som helst, selv om vi så definitivt får større innsikt i hva som skjedde.

Det er for øvrig underlig at det kan være så spennende når vi på forhånd vet hvordan hele går. Når bensinen i helikopteret begynner å ta slutt. Vil den rekke? Klarer ranerne å komme seg gjennom taket på G4S? Kommer politiet til å skyte ned helikopteret? Som leser er det umulig å ikke stille seg disse spørsmålene, selv om svaret allerede er gitt.

"Helikopterranet" er en roman med interessante karakterer, et spennende plott og autentiske skildringer. Det er en overraskende og velskrevet thriller med en avslutning som vil ta deg med buksene nede. En god leseopplevelse og svært annerledes bok enn det jeg ellers leser. Absolutt anbefalelsesverdig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar