tirsdag 26. september 2017

"Apollons prøvelser 2 - Den mørke spådommen" av Rick Riordan

Apollons prøvelser 2 - Den mørke spådommen
Rick Riordan
Fantasy/Ungdomsbok, 12-16 år
431 sider
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichson (MNO)
Vigmostad & Bjørke
2017

Rick Riordan hadde skrevet krimbøker for voksne i flere år da sønnen Haley ba ham fortelle en historie om greske guder og helter. Det ble starten på den første serien om Percy Jackson - de prisbelønnede bøkene som har gått sin seiersgang verden over. Riordan har solgt mer enn 45 millioner bøker bare i USA, og bøkene hans er oversatt til 37 språk.

"Den mørke spådommen" er den andre boken i Rick Riordans serie "Apollons prøvelser"; hans tredje bokserie med basis i en verden hvor de greske gudene er ekte.

I dette bestemte eventyret, har Zevs straffet sin sønn Apollon, gjort ham til en helt vanlig seksten år gammel kvisete gutt med navn Lester Papadopoulos, og jaget han vekk fra Olympos. Uten guddommelige krefter må den 4000 år gamle guden lære å overleve i vår verden.

Den eneste måten Apollon kan gjenvinne farens gunst og sin rettmessige plass i Olympos på, er ved å bringe lyset tilbake til de mørklagte Oraklene, som befinner seg rundt omkring i USA. Men hva er det som har ødelagt Oraklenes krefter, og hvordan kan Apollon/Lester, uten å bruke overnaturlige krefter, bringe lyset til dem igjen?

Etter en rekke farlige - og definitivt ydmykende - prøvelser i halvblodsleiren, må Apollon gi seg ut på en livsfarlig reise gjennom USA. Heldigvis har han fått seg noen venner, som kan være til hjelp, nå som hans guddommelige krefter er ribbet. Det blir en hårreisende tur fylt med humor og farefulle hindre.

Som i de fleste av Riordans bøker, kastes også leseren denne gangen rett inn i den actionfylte handlingen, når Apollon og vennene hans, Leo Valdez og Kalypso, på dragen Festus' rygg, krasjlander inn kuppelen til delstaten Indianas parlament. Derfra og helt til siste side holdes tempoet vedlike. For Riordan setter et så voldsomt høyt tempo i denne boken, at den er vanskelig å legge fra seg. Selv når historien tar et lite pust i bakken, er det ulike mysterier som skal løses eller drømmer som skal besøkes. Jeg synes ikke dette er en dårlig ting. Tvert imot har historien bare godt av noen innlagte pustepauser, plassert etter de mange heftige action scenene. Dessuten er det ingenting som foregår i denne boken, uten at det utførlig forklares.

Nok en gang bringer Riordan mytologien til vår moderne verden. Og med et vell av myter å ta fra, synes jeg at Riordan har skissert sin verden meget godt. Apollon beskrives som stolt, egosentrisk og selvmedlidende, noe som gir en sterk og troverdig, om en ikke helt sympatisk, hovedperson. I denne boken blander Riordan historie og myter sammen og lager sin egen fortelling ut av det. Han henter inspirasjon fra myter, som Trophonius og Hemithea, så vel som fra Romerrikets historie, særlig fra perioden under den romerske keiseren Commodus, og setter sammen en litt tragisk fortelling om Apollon og hans fortid.

Jeg tror mye av Riordans suksess skyldes personlighetene han gir sine karakterer.

I denne andre delen, i en serie på fem bøker, møter vi også igjen gamle kjente fra Riordans univers - og finner endelig ut hvordan det gikk med Percy Jackson og vennene hans.

Karakterer som Megan, Leo Valdez og Kalypso har vært omtalt i Riordans tidligere bøker/bokserier, noe som gir denne boken en kobling opp mot hans brede univers. Men jeg synes at det var en klok beslutning av Riordan å ikke la dem bære for mye av denne historien. Ved å la Apollon være hovedkarakteren kan Riordan nemlig la historien bevege seg videre i en retning forskjellig fra de andre bokseriene.

Historiens skurk synes jeg er fabelaktig! Keiser Commodus, den opplagte unge keiseren av Roma, som Apollon tidligere var venn med i tusenvis av år, prøver å ødelegge Trophonius-hulen, et Orakel i Indiana. Samtidig må Apollon og Megan motta en profeti derfra og unngå å bli drept av Commodus og hans legioner.

Som en roman for yngre lesere, synes jeg denne boken har et særdeles godt og bredt karakterregister. "Den mørke spådommen" er nemlig fylt med karakterer av forskjellige etnisiteter, forskjellige seksuelle preferanser og forskjellige trossystemer, og den behandler samtlige aldri som noe annet enn normen. Det er for øvrig Apollons tidigere vennskap med Commodus som driver spenningen mellom de to. Dessuten tar romanen fortløpende opp Apollons myriade av tidligere relasjoner. Det faktumet at denne boken er rettet mot yngre lesere, gjør det hele bare enda bedre, da den forsøker å formidle hvor viktig det er å være tro mot den du er.

Rick Riordans bøker kjennetegnes spesielt av tre ting: Den helt utstyrlige humoren, plottet som er spunnet over mytologi og de mange referansene til og gjenbruk av andre fantasybøker og filmer. Resultatet er, også denne gangen, ekstremt underholdende og fartsfylt. Og selv om handlingen kan være ganske så komplisert, er dette en historie man bare må overgi seg til. Riordan er, til tross for sin populærkulturelle tilnærming til historien, en utmerket forfatter som har full kontroll over både sitt univers og plott.

Han er dyktig til å fortelle en mer enn 400 sider lang historie som involverer greske og romerske guder. Hans engasjerende vis å utfordre sine lesere på, som for det meste er barn og ungdommer, ved å bruke kompliserte karakterer fra fortiden og levendegjøre dem på eksepsjonelt vis, er en stor prestasjon og nok et bevis på hans store talent som forfatter.

Alt i alt synes jeg at "Den mørke spådommen" lever opp til Riordans tidligere bøker. Dessuten er den et solid tilskud til den verdenen Riordan allerede har bygget opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar