tirsdag 5. september 2017

"Velkommen hjem" av Ninni Schulman

Velkommen hjem
Ninni Schulman
Krim
496 sider
Oversatt av Kari Engen
Cappelen Damm
2017

Ninni Schulman er født i 1972 og vokste opp i bygda Lesjöfors i østre Värmland. Siden 1995 har hun arbeidet som journalist, blant annet i Värmlands Folkblad, Se & Hör og Expressen. I dag bor hun i Stockholm, men tilbringer sommerferiene på familiens torp utenfor Hagfors, området der handlingen i krimbøkene hennes foregår.

Hun debuterte med "Jenta med snø i håret" i 2011.

"Velkommen hjem" er femte bok i Ninni Schulmans populære serie om journalisten Magdalena Hansson og politifolkene Petra Wilander og Christer Berglund.

Det er sensommer i Hagfors, når journalisten Magdalena Hansson får invitasjon til en gjenforeningsfest med sin gamle klasse. Først har hun tenkt å droppe hele greia. De siste ukene har hun vært utsatt for en hatkampanje på nettet, og

hun vil helst tilbringe den aktuelle helgen sammen med samboeren Petter, som er hjemme fra jobben sin i Norge. Men når Sandy Kristensson dukker opp i redaksjonen en ettermiddag og forteller at deres tidligere klassekamerat, musikeren og realitystjernen, Jack Paulsson skal komme, lar Magdalena seg lokke med for å intervjue ham til en artikkel i Värmlandsbladet.

Festen skal foregå på hytta til Sune, den gamle klasseforstanderen deres. Den skal være som en slags gjentagelse av overnattingsturen de hadde hatt nettopp dit rett etter skolestart i niende klasse. De skal spise, hygge seg og gå på spøkelsesvandring i skogen.

På festen faller alle tilbake i gamle mønstre. Men ting som har ligget under overflaten alle disse årene kommer opp og stemningen blir alt annet enn hyggelig. Likevel gjennomfører de spøkelsesvandringen, som utvikler seg i en uventet og tragisk retning. En av Magdalenas klassekamerater blir nemlig funnet brutalt myrdet. Dagen etter blir enda en person fra klassen funnet død på Hotell Monica. Drapene er utført på forskjellig vis, men det må vel være samme gjerningsmann? Hva er motivet, og finnes det flere i klassen som er i fare?

Saken havner på politiekteparet Petra Wilander og Christer Berglunds bord. De har også sitt å stri med på hjemmefronten. For Petras vedkommende handler det om å bli helt frisk fra kreften.

I "Velkommen hjem" er spenningsfaktoren høy fra første til siste side.

Jeg har lest flere av Schulmans tidligere bøker, og igjen synes jeg at hun frembringer et overbevisende persongalleri. Som leser er man helt under huden på dem. Det veksles hele tiden mellom de ulike karakterene, men ikke på en slik måte at det er forvirrende, men tvert i mot at det gir en frisk avveksling i både handling og leseopplevelse.

Noe jeg liker med Schulman er hvorledes hun evner å veve karakterenes privatliv inn i selve historien, uten at det føles hverken påtrengende eller kunstig ut. I stedet er det med på å tilføre boken mer spenning. Skildringene av hovedpersonenes privatliv og ulike relasjonsproblemer og alt hva det innebærer, bidrar dessuten til en nærhet og forståelse.

Vi er med på sidelinjen hele veien gjennom, og vi får til stadighet servert små ledetråder, slik at vi blir sittende og gjette mens sidene nærmest vender seg selv.

Politiets rolle er solid, ingen forhastede eller søkte løsninger. Det arbeides fra bunnen med en realisme som utgjør kremen på denne kaken av en bok.

Handlingen virker, med andre ord, å være realistisk, til tross for at det nok skjer mer i Hagfors enn det normalt sett ville ha gjort i en rolig svensk by.

Den behandler tema som mobbing og utenforskap, de sår og arr som dette påfører mennesker, og hvordan disse i det lange løp kan generere både hat og sinne, samt et sterkt behov for hevn.

Bokens styrke mener jeg ligger i de små tingene: I det hverdagslige, i gjenkjennelsen, og ikke minst i skildringen av et sted som preges av både bygdedyr og avfolkning. Det føles nøyaktig og autentisk.

Som de foregående bøkene i serien, kan også "Velkommen hjem" leses uavhengig, selv om hovedpersonenes privatliv har utviklet seg gjennom serien. Schulman kan sitt håndverk. Romanen er spennende og velskrevet, med et godt og troverdig persongalleri, og en historie som illustrerer hva som foregår under overflaten i et lite samfunn.

"Velkommen hjem" er en meget anbefalelsesverdig krim.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar