tirsdag 12. desember 2017

"En pingles dagbok - Ferieparadiset" av Jeff Kinney

En pingles dagbok
- Ferieparadiset
Jeff Kinney
Barnebok, 9-13 år
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss, MNO
224 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Jeff Kinney har toppet bestselgeristen i New York Times og har vunnet Nickelodeons pris for mest populære barnebok hele seks ganger. Time Magazine utropte Jeff til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Han står også bak Poptropica, som Time Magazine kåret til et av de 50 beste nettstedene i verden. Han tilbrakte barndommen i Washington D.C. og flyttet til New England i 1995. Jeff bor i Massachusetts sammen med sin kone og to sønner, hvor de har en bokhandel som heter An Unlikely Story.

Det er desember, og Greg gleder seg skikkelig til jul. Men moren og faren hans begynner å bli stresset fordi det er så mye som må ordnes i stand. De ligger lang etter med pyntingen, og ingenting går som det skal. De kunne sikkert ha greid å bli ferdige til jul, men så bestemmer de seg for at familien skal droppe julen og i stedet dra til et varmt sted, bort fra det kalde været. Nemlig til Isla de Corales, stedet hvor de hadde vært på bryllupsreise. Foreldrene mener at noen dager i paradis kommer til å gjøre underverker for dem alle. Når Greg spør hvordan de skal få med seg gavene dit, sier moren at turen er gaven deres.

Greg synes det høres ut som en elendig idé. Likevel må han innse at det ikke blir en vanlig hjemmejul denne gangen. Men det Greg virkelig misliker, er at de må fly dit. Han har aldri vært i et fly og er ikke akkurat ivrig etter å sitte innelåst i et metallrør i seks timer.

Klokken åtte om morgenen på julaften bærer det av sted. Men flyet er så forsinket fra flyplassen, at det som skulle ha vært et morgenfly, er i ferd med å bli et nattfly.

Dessuten bruker Greg så mye krefter på å overleve flyturen at han helt glemmer å tenke på hvor de skal. Men når han omsider går ut av flyet, på Isla de Corales, er det som å trå inn i en ny verden. Han må innrømme at når han kjenner den tropiske solen på huden, skjønner han hvorfor foreldrene var så gira på å komme vekk fra kulden hjemme.

Han får dårlig samvittighet fordi han har vært så negativ til turen, og sier unnskyld til foreldrene. Det skulle han aldri ha gjort...

For det tar ikke lang tid før familien Heffley forstår at paradiset ikke lever opp til forventningene. Solforbrenning, diaré og giftige udyr truer idyllen. Kan resten av oppholdet reddes, eller vil turen til ferieparadiset få katastrofale følger?

"En pingles dagbok - Ferieparadiset" er den tolvte boken i denne populære serien.

Bøkene i "En pingles dagbok"-serien er lettleste og morsomme - kanskje ikke så dype, men derimot fullstappet av humor og vitser. "En pingles dagbok - Ferieparadiset" er ikke noe unntak. For når Greg Heffley og hans familie drar av sted på ferie til en øy, venter nemlig en uke full av katastrofer.

Historien er godt skrevet med episodiske og korte kapitler.

Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.

Som sedvanlig, tilfører illustrasjonene noe ekstra til historien. De er mange, og gjør en god jobb med å formidle historien. Til tross for den litt enkle stilen, evner de likevel å være ganske uttrykksfulle.

Den håndskrift lignende teksten appellerer til å bli lest. Her er noe for jenter og ikke minst gutter, som liker å lese en morsom og underholdende bok.

Hvis du kjeder deg og mangler en god, morsom og spennende bok, vil jeg anbefale denne. Den har nemlig god humor, artige tegninger, gode beskrivelser og når du leser den, er det nesten som at du selv er Greg.

Dette er en bok med lattergaranti!

- Geniale! Så kort kan Jeff Kinneys hylende morsomme fortellinger om Greg Heffley beskrives.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar