tirsdag 26. desember 2017

"Godnatthistorier for seksåringen" av Rigmor Dina Farstad (Red.)

Godnatthistorier for seksåringen
Rigmor Dina Farstad (Red.)
Barnebok
140 sider
Figenschou forlag
2017

Rigmor Dina Farstad har vært bibliotekar på Deichmanske bibliotek i en årrekke. Hun tar stadig imot nye barn og leser historier for dem. Den gode norske, barnelitteraturen kjenner hun til fingerspissene. Hun vet hva barna liker og har i denne antologien plukket fram ti gode norske fortellinger som er perfekte å lese på sengekanten. Som hun selv ville sagt det:

"En godnatthistorie skal gi noe til den som lytter og den som leser. Den skal ikke bare lulle barnet i søvn, men følge det inn i natten, inn i drømmen - og videre ut i livet."

Alle elsker vi historier. Vi hører, ser, leser. Vi får påfyll, underholdning og visdom. Vi voksne vet ofte hva vi vil ha. Barn er gjerne mer åpne og de har ulike utgangspunkt.

Hva fenger egentlig en seksåring? Seksåringer er forskjellige. De er våkne og på let. De er spente på fremtiden, men synes det er fint og trygt med det barnslige. Og de liker å le. Dette tenkte bokens redaktør på, da hun lette høyt og lavt etter disse godnatthistoriene. Men hun lette også med hjertet, slik vi gjør, når vi ønsker å gi en skikkelig fin gave til noen vi vil det aller beste.

På med pysjamasen og opp i sengen. Nå er det tid for en godnatthistore før søvnen trenger seg på.

- og det er nettopp denne spesielle atmosfæren som boken legger opp til. Nærvær, fred og ro.

I denne boken serveres en samling av gamle og nyere historier fra norske forfattere som Trond Brænne, Tor Åge Bringsværd, Gro Dahle, Walter Vik, Tone Kjærnli, Erna Osland, Karin Kinge Lindboe, Trond Ole Paulsen, Camilla Kuhn og Alf Prøysen.

Historiene er ikke på noen måte annerledes enn hva man forventer; De er, som bokens tittel indikerer, godnatthistorier for seksåringen.

Historiene er dessuten illustrert med fargerike og uttrykksfulle akvareller og tegninger (av ulike norske illustratører).

Denne boken inneholder tekster og illustrasjoner som tidligere har vært utgitt som enkeltstående verk eller verk i andre antologier ved andre forlag. Figenscou forlag har fått rettighetene til å gjengi tekstene og illustrasjonene med forfatterne, illustratørene og forlagenes tillatelse. En litteraturliste bakerst i boken gir en detaljert oversikt.

"Godnatthistorier for seksåringen" er en nydelig godnattbok full av kvalitet, fylt med de beste historiene, både nye og gamle. Jeg synes at blandingen av historier og uttrykksfulle illustrasjoner er meget god og forsterker leseopplevelsen.

Boken er for øvrig solid og flott innbundet, og trykt på et deilig tykt papir.

Hvis jeg bare fikk lov til å ha en barnebok, ville det så definitivt vært denne.

"Godnatthistorier for seksåringen" er en sikker vinner som godnattbok!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar