torsdag 15. mars 2018

"Hengte hunder" av Jens Henrik Jensen

Hengte hunder
Jens Henrik Jensen
Krim
444 sider
Oversatt av Henning Kolstad, MNO
Aschehoug
2018

Jens Henrik Jensen  (f. 1963), forfatter og journalist, debuterte med thrilleren "Wiener-ringen" i 1997 og slo for alvor igjennom med Kazanski-triologien. I 2012 kom "De hængte hunde", første bind i Oxen-triologien. I 2017 ble Jens Henrik Jensen hedret med Krimimessens Publikumspris. Bøkene er solgt for utgivelse i en rekke land, og Oxen-triologien skal filmatiseres.

Offer. Jeger. Bytte. Ingen vet hvem Oxen egentlig er.

Det tidligere medlemmet av Jægerkorpset Niels Oxen, er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men hans mange opplevelser på Balkan og i Afghanistan har satt sine spor. Han har meldt seg ut av samfunnet og lever nå av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder i København. Han unngår kontakt med andre mennesker, og innbyr heller ikke selv til det, med sitt viltvoksende hår og skjegg og stinkende kropp. Han lever fra hånd til munn med sin

trofaste makker, hunden Mr. White.

Hunden er den eneste levende skapningen Oxen omgås med. I en omfattende rapport fra forsvarspsykologen er han diagnostisert med PTSD. Han er også en vaskeekte dansk helt som flere ganger har reddet sine medsoldater fra døden.

Alt han vil, er å være i fred. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar han fra hovedstaden til Danmarks største samlede skogsområde, mektige Rold Skov på Nordjylland, hvor han slår seg ned dypt inne i skogen for å leve uforstyrret, langt utenfor folkeskikken, med hunden sin.

Men freden blir forstyrret da han observerer noe mystisk på det nærliggende middelalderslottet Nørund Slott. Han snubler nesten over en død mann og får en hengt hunds pote i ansiktet.

Det viser seg at det er eieren, den høyt respekterte tidligere ambassadøren, og grunnleggeren av en innflytelsesrik tankesmie, Hans-Otto Corfitzen, som er myrdet. Og siden det finnes spor av både Oxen og Mr. White på godsets eiendom, blir han raskt mistenkt for drapet og tatt med til politistasjonen.

Oxen er først mistenkt, men blir så tilknyttet Politiets etterretningstjeneste, hvor han uoffisielt får frie tøyler i etterforskningsabeide, og en rimelig mengde penger som kan hjelpe til med å oppklare saken. Som partner får han den enbente Margrethe Franck. De blir etterhvert et svært så uvanlig makkerpar.

Saken utvikler seg.  Det er tråder til hendelser i Spania og Litauen, der det dukker opp flere hengte hunder og flere drepte menn. Hver gang Niels og Margrethe er i nærheten av noe som kan medføre en oppklaring, blir alle spor slettet. Hvem er det som iakttar dem hele tiden og hvorfor? Hva er det som ikke må bli avslørt?

"Hengte hunder" er en fartsfylt og meget spennende bok.

Historien er godt konstruert, og beskrivelsene av både karakterer, omgivelser og selve handlingsforløpet er virkningsfulle, og med på å understreke at forfatteren har gjort en grundig research. Det er også en fascinerende og engasjerende historie om makt på flere nivåer.

Saken som rulles opp er kompleks og har flere spor, hvor det etter hvert blir vanskelig å skille venn fra fiende.

Niels Oxen er en svært interessant hovedperson, og han fungerer på vellykket vis som katalysator for det nåtidige og fengslende plottet.

Jens Henrik Jensen har utvilsomt en god penn, språket hans er lettforståelig, flytende og de ulike sceneskiftene så effektive at sidene nærmest vender seg selv. Boken er handlingsmettet og har mange sterke dialoger. Det hele er dessuten så spennende fortalt, at jeg hadde vanskeligheter med å legge fra meg boken før siste side var ferdiglest.

"Hengte hunder" fungerer bra som en ren kriminalroman, men jeg synes at den hever seg langt over det ordinære, med tanke på Oxens bakgrunnshistorie, samt koblingene til aktuelle hendelser og politiske realiteter.

Jeg ser frem til "Mørke menn" som er neste del i trilogien om Niels Oxen (utkommer på norsk i august 2018).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar