torsdag 15. mars 2018

"Sensommer" av Anders de la Motte

Sensommer
Anders de la Motte
Krim
398 sider
Oversatt av Bodil Engen, MNO
Aschehoug
2018

Anders de la Motte (f. 1971) vokste opp på den skånske landsbygda. Han har jobbet som politi og sikkerhetssjef. I 2010 fikk han prisen for årets beste debut. Han har hatt stor suksess med thrillerne "MemoRandom" og "UltiMatum" (på norsk i 2016 og 2017). For "UltiMatum" vant han i 2015 Svenska Deckarakademiens pris for beste kriminalroman. Anders de la Mottes bøker er oversatt til 30 språk.

"Sensommer" er den første enkeltstående romanen i en planlagt serie på fire.

En isnende historie om gammel urett og dypt begravede familiehemmeligheter.

En sensommerkveld i 1983 forsvinner den fem år gamle Billy, fra en avsidesliggende gård utenfor den landlige småbyen Reftinge i Skåne. Det eneste sporet etter ham er en sko i den høye maisåkeren.

Politisjef Krister Månsson snur på hver stein for å finne svar på hva som skjedde med Billy. En stund mener han at de har funnet den skyldige. Bråkmakeren Tommy Rooth mangler alibi og har dessuten en pågående konflikt vedrørende jaktretten i den nærliggende Nordskogen med guttens onkel, Harald som eier store landområder og er i ledtog med hele bygda. Men uten bevis og ikke minst en død kropp, er alt bare indisier og Rooth slippes omsider fri fra anklagene. Han forsvinner umiddelbart fra landsbyen og sin egen familie. Ryktet om at han har dratt til sjøs sprer seg i området.

Tyve år senere møter vi Veronica Lindh, Billys eldre søster. Hun jobber som samtaleterapeut med sorgbearbeidelse som spesialitet og lever et ensomt liv i Stockholm. Kontakten hun har med resten av familien er svært så sporadisk. Hun har ikke vært hjemme i Reftinge på årevis, hverken på fødselsdager, i barnedåp eller begravelser, selv om hun naturligvis burde ha dratt dit.

Veronica har ikke fortalt noen om sin forsvunnede lillebror Billy, eller om moren Magdalena som tok sitt eget liv den påfølgende vinteren.

Via gruppeterapisamtaler søker hun nå trøst og distraksjon gjennom andre menneskers sorg.

Under en av gruppesamtalene dukker den unge mannen Isak opp. Han begynner å fortelle om bestevennen som på uforklarlig vis forsvant sporløst for mange år siden. Mannen ligner for øvrig veldig mye på et fantombilde som har blitt laget av hvordan Billy antakelig ville ha sett ut som voksen...

Fortellingen er rystende velkjent og Veronica tvinges til å sette på spill den vaklende tilværelsen hun har bygget opp. Hun må tilbake til Skåne, til sin ødelagte familie. Hun må søke svaret på spørsmålet ingen lenger vil stille. Hva skjedde den sensommeren for så lenge siden?

"Sensommer" er en lettlest og gripende bok.

Språket er enkelt og godt, og det er enkelt å holde tritt med handlingsforløpet. Allerede fra starten av, er spenningen til å ta og føle på, og sakte men sikkert dras vi inn i historien.

Tempoet er rolig, noe som ikke bare passer historien og tematikken svært godt, men som også gjør det lettere for oss lesere å komme under huden på karakterene (især hovedrolleinnehaver Veronica Lindh).

Selv om "Sensommer" tituleres som en kriminalroman, er den vel så mye et familiedrama. Og det var fremfor alt det interessante persongalleriet som appellerte til meg. Jeg er for øvrig svak for bøker som handler om dysfunksjonelle familier og deres hemmeligheter.

På troverdig vis, skildrer forfatteren hvordan en familie brytes ned av sorg og usikkerhet, og hvordan et samfunn kan reagere dersom noe som dette skjer, ihht. mistanker og ryktespredning.

Boken tar for seg tema som ubearbeidede traumer, familieforhold, nedarvede- roller og synder. Ting som aldri ble sagt, og ting som aldri burde ha vært sagt. Det er også en bok om motsetningene mellom by og land. De la Motte skriver i boken at det finnes to typer mennesker som vokser opp på landet. De som blir værende og de som forlater det så fort som de kan.

Forfatteren er også flink til å skildre den type konformitet som gjerne preger småstedene, der man er ikke bare er seg selv, men også foreldrene sine og besteforeldrene på begge sider.

Handlingen veksler mellom de klebrige sommerdagene i 1983 og nåtiden (2003), mens mysteriet langsomt avdekkes. Boken er satt sammen av korte kapitler, og handlingen preges av en snikende uhygge, og til tider er det riktig så spennende.

Til syvende og sist er "Sensommer" en engasjerende og interessant bok å lese, og jeg tror de fleste vil være enige med meg i det.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar