torsdag 29. mars 2018

"Hotellet med de tusen lys" av Emylia Hall

Hotellet med de tusen lys
Emylia Hall
Roman
320 sider
Oversatt av Per Kristian Gudmundsen (MNO)
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Emylia Hall er født i 1978 og vokste opp i Devon i sørvestre England. Etter studier i York og i Sveits jobbet hun fem år i et reklamebyrå i London før hun flyttet til de franske alper, der hun begynte å skrive. Hun bor nå i Bristol sammen med sin mann, som også er forfatter, og deres sønn.
"Somrenes bok" (utgitt i 2014) var Emylia Halls debutroman.

"Hotellet med de tusen lys" er en stemningsfull historie om tap, svik og forsoning, fortalt med varme og skjønnhet som en italiensk sommer.

I tretti år har familien til reiseskribenten Kit Costa kun bestått av henne selv og moren. Kit vokste opp uten å vite farens navn. Hun visste bare at han var en mindre snill italiensk mann, som døde før hun ble født. Men da moren ligger på dødsleiet, forteller hun Kit den egentlige sannheten - Kits far er fortsatt i live, og han heter Valentino Colosimo.

Sørgende over tapet av moren, bestemmer Kit seg for å finne den eneste nålevende slektningen hun har igjen - kanskje for å konfrontere ham med det sinnet moren hadde overfor ham i alle år, eller kanskje bare for å få noen svar.

Men i Italia, på Hotel Mille Luci, på den pittoreske øya Elba utenfor Toscanas kyst, treffer Kit en mann, som slett ikke stemmer overenes med hennes forventninger. Valentino er nemlig en svært sjarmerende og snill mann, som er innbydende overfor alle hotellets gjester, som imøtekommer deres minste behov og prøver å forutse ethvert ønske. Kit er overrasket - dette kan da ikke være mannen hennes mor foraktet så mye?

Hotellet er omgitt av olivenlunder og sitrontrær og utsikt over Middelhavet. Hvert år vender stamgjestene tilbake til de fantastiske omgivelsene, kjøkkenets delikate og velsmakende mat, og ikke minst hotellets sjarmerende eier Valentino.

Mens hun prøver å bygge opp motet til å konfrontere ham med fortiden, dukker en distraksjon opp i form av Oliviero, hotellets kokk, som Kit ikke bare blir særdeles tiltrukket av, men som hun etter hvert får rede på, kan være halvbroren hennes.

Det tar ikke lang tid før hotellet er omdreiningspunktet for et familiedrama - og for muligens en umulig kjærlighet.

"Hotellet med de tusen lys" er en magisk og eminent roman om tap, identitet, familie og kjærlighet.

Den forteller en historie om sorg, men også om håp.

Forfatteren skildrer sorgprosessen vakkert og ærlig. Og hennes forståelse for tap og sorg er meget innsiktsfull. Dette er en bok det rett og slett er godt å lese.

Språket er poetisk og vakkert, der hvert et ord synes nøye vurdert med tanke på å fremkalle et helt sett med følelser.

Karakterene er godt utviklet. Kit er en tydelig karakter man blir glad i. Til tross for Hotel Mille Lucis skjønnhet og dets helbredende kraft, blir det snart klart at både eieren Valentino og hans "sønn" Oliviero har et drag av vemod og noe sørgmodig over seg. Boken innehar også flere interessante sekundære karakterer som har noe å tilføre historien, som Isabel, gjesten som besøker hotellet den samme uken hvert eneste år. Hun har en spesiell varme og jeg likte hennes historie, selv om den primært foregår i bakgrunnen.

Det er for øvrig en del uventede vendinger i historien, men også mange nyttige ledetråder, da det som kommer gradvis blir avslørt. Men det føles aldri konstruert ut og karakterenes handlinger synes alltid å være i tråd med det som vi allerede vet om dem.

Emylia Hall har en unik ferdighet til å transportere sine lesere til et annet sted. For som i hennes første roman "Somrenes bok", preges også denne boken av autentisitet og stedsfølelse. Og jeg vil tro at mange får lyst til å besøke Elba etter å ha lest "Hotellet med de tusen lys". I tillegg er hennes beskrivelser av det kulinariske minst like fascinerende som øya selv.

"Hotellet med de tusen lys" er en vakker, skjønn og bevegende roman. Kan varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar