torsdag 15. mars 2018

"Den siste" av Alexandra Oliva

Den siste
Alexandra Oliva
Underholdning/Krim
352 sider
Oversatt av Carina Westberg, MNO
Cappelen Damm
2018

Alexandra Oliva ble født og vokste opp nord i delstaten New York. Hun har en bachelor i historie fra Yale University og en master i kreativ skrivekunst fra The New School. Hun bor i Pacific Northwest sammen med mannen sin. "Den siste" er hennes debutroman.

Alexandra Olivas debut, "Den siste", er en drivende psykologisk spenningsroman som reiser spørsmål om virkelighet og fiksjon, hvor raske vi er til å dømme og hvor lett vi lar oss manipulere.

Zoo har meldt seg på reality-serien "Skogen" (eller "Ført bak lyset") som handler om å overleve, vise utholdenhet og overvinne mentale utfordringer i den utilgjengelige villmarken i New England. Men det er ikke pengepremien på én million dollar som har lokket henne til å delta, men selve eventyret. Ett siste eventyr før hun og ektemannen Miles vil planlegge en familieforøkelse. Han vil ha barn, hun er ikke like sikker. Hun ønsker å kjøpe seg litt tid ved å bli med i

serien, deretter kan de ta diskusjonen om barn, når hun har kommet hjem igjen.

Konseptet går ut på at en gruppe på tolv deltakere må gå gjennom en rekke utfordringer langt unna sivilisasjonen. I løpet av serien kommer evnene deres til å bli satt på prøve og utholdenheten strukket til bristepunktet. Vinneren er den siste i spillet.

Ingen vet hvor lenge programmet vil gå, verken skaperne eller deltagerne. I kontrakten står det "ikke mindre enn fem uker og ikke mer enn tolv", men en fotnote forkynner at seksten uker er tillatt dersom det finnes formildende omstendigheter. Det eneste de vet er at "Skogen" har det største budsjettet en reality-serie noensinne har hatt, og at det er kameraer overalt.

Samtidig som serien spilles inn, inntreffer det utenkelige: en verdensomspennende pandemi truer med å utrydde store deler av sivilisasjonen. Zoo, som er fullstendig isolert, merker først ikke at spillet er over. Når Zoos faste kameramann én morgen, et stykke inn i serien, ikke dukker opp, regner hun bare med at det er kameraer rundt omkring i landskapet som filmer i stedet. Hun fortsetter bare å kjempe seg lenger inn i skogen uten å innse at det ikke lenger finnes ledetråder eller kameraer som er skjult i trærne, eller at forstedene hun til slutt kommer til, er lagt helt øde.

Sakte begynner det imidlertid å gå opp for henne, at det hun opplever er noe helt enn en reality-serie.

Eventyret er over. Zoo forsøker å komme seg hjem, tilbake til mannen sin. Og nå må hun for alvor lære å overleve.

"Den siste" er en meget god roman. Historien er original, spennende og intens.

For det første er premisset interessant i seg selv. Hvordan er det å være deltaker i en overlevelsesserie ute i villmarken, mens omverdenen blir angrepet av en dødelig pandemi. Hvordan finner man ut at noe er helt galt?

I tillegg er portrettet av Zoo troverdig og nyansert. Når vi etter noen kapitler har lært henne bedre å kjenne, forstår vi at hun ikke bare er den smilende, vennlige kvinnen, som kameraet ser, men at hun også har en kjerne av stål. Og at hun vil gjøre alt for å komme hjem igjen.

Dessuten er plottet uvanlig vellykket med en fortellerstruktur som underbygger spenningen helt til siste side.

Boken er særdeles velskrevet. Og med et levende språk og tett stemning, bygger forfatteren opp en meget nervepirrende og uhyggelig skildring av hva som skjer med et menneske som er helt overgitt til seg selv.

Skildringen av selve reality-serien inneholder mye skarp og syrlig kritikk. De tolv deltakerne blir avbildet på et vis som tilsynelatende gjør dem til overfladiske stereotyper, uten særlig dybde. Men jo mer man leser, jo mer ser man mennesket under det overfladiske laget som produksjonsteamet så gjerne vil at tv-seerne skal se.

Zoos historie rommer også så mye mer enn bare et ønske om å vinne mye penger. Hun er ikke engang der for pengene skyld, hun er der fordi hun er redd for å håndtere konfliktene i sitt eget liv og kjærligheten. Kjærligheten er imidlertid hennes viktigste drivkraft når verden vendes opp ned.

For øvrig spiller forfatteren på virkelighetsoppfatningen gjennom Zoo. For hva er egentlig virkelighet og hva er iscenesatt? Dette synes jeg fungerer veldig bra, og det er spennende, faktisk på grensen til det uhyggelige. Samtidig gir Zoos historie oss et innblikk i et menneskets psyke, som blir presset til det ytterste.

Historien fortelles vekselvis fra produksjonsteamets- og tv-seernes perspektiv, og gjennom Zoos opplevelser. Den går også frem og tilbake i tid. Det er spesielt å lese hvordan produsentene gir hver deltaker en spesifikk rolle gjennom klippingen av serien, mens man leser hva vedkommende faktisk gjør og mener. Dette ga meg tanker om hvordan vi oppfatter ting, og hvorledes tv-mediet i seg selv kan manipulere med vår oppfatning.

"Den siste" er en dristig og begivenhetsrik thriller, og en bok som fortjener stor oppmerksomhet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar