tirsdag 11. desember 2018

"Den magiske tid - Heksekongen våkner" av Cressida Cowell

Den magiske tid
Bok 1: Heksekongen våkner
Cressida Cowell
Fantasy, Barnebok, 9 - 12 år
392 sider
Oversatt av Iselin Røsjø Evensen
Egmont Kids Media Nordic
2018

Cressida Cowell er forfatteren og illustratøren av den bestselgende bokserien DRAGETRENEREN. Bøkene har blitt til prisbelønte filmer og har en egen tv-serie på Netflix. Cressida vokste opp både i London og på en liten ubebodd øy på vestsiden av Skottland. I dag bor hun i Hammersmith med mann, tre barn og en gris med navn Pigeon.

Språket er vesentlig i "Den magiske tid" - poetisk og humoristisk på samme tid, med referanser til gammelengelske druider og sagn. Iselin Røsjø Evensen har oversatt med respekt for originalen, og navnene har fått treffende versjoner på norsk. Forfatteren har selv laget illustrasjonene, der gjengivelser av gamle bøker og tekster skaper en unik visuell stemning. De mange håndskrevne innslagene er godt ivaretatt i norsk versjon av Stein Hjelmerud.

For lenge, lenge siden før de britiske øyene hadde noen form for identitet, levde magien i den mørke skogen. Skogen var det som i dag kalles urskog, og den strakte seg så langt man kan tenke seg i alle retninger, og stanset ikke før den møtte havet.

Trollmennene hadde bodd i urskogen så lenge noen kunne minnes, og de aktet å bli boende der for alltid, sammen med alt som hadde magi. Det var før krigerne kom. Krigerne kom fra den andre siden av havet og invaderte skogen, og selv om de ikke hadde magi, brakte de med seg et nytt våpen, som de kalte jern, og jern var det eneste som magi ikke virket på. Krigerne hadde sverd av jern, og skjold av jern, og rustninger av jern, og selv heksenes uhyggelige magi var sjanseløs mot dette metallet.
Først kjempet krigerne mot heksene og tilintetgjorde dem i et langt og grusomt slag. Ingen gråt over heksene, for heksene hadde svart magi, den verste formen for magi, den slags som kan gjøre kål på hele verden og alle som bor der.
Men krigerne ga seg ikke med det. Krigerne tenkte at hvis én type magi er ond, er all magi ond. Så de prøvde å kvitte seg med trollmennene også. Krigerne hadde nemlig sverget at de ikke ville gi seg før de hadde utslettet hvert minste snev av magi i den mørke skogen, som de hugget ned så fort de kunne med jernøksene, for å bygge festninger, åkre og sin nye, moderne verden.

Dette er historien om den unge trollmannsgutten Xar og den unge krigerjenta Ønske som fra barnsben av er blitt oppdratt til å hate hverandre som pesten.

Xar er en fyrstelig trollmannsgutt (hans far er Encanzo, kongen av alle trollmenn), men han får ikke magien til å fungere. Ønske er en krigerjente, men slett ikke så krigersk som stammen hennes forventer. Hun er fast bestemt på å både være uavhengig overfor, men også høste anerkjennelse av moren; Dronning Sykora, jernkrigerdronningen. Når Xar og Ønske tilfeldigvis møtes i skogen, begge i opprør mot sine foreldre, starter en kjede av hendelser som gir dem muligheter til å bevise seg for andre.

En enorm svart fjær blir funnet. Er det mulig at trollmenn og krigere har vært så opptatt med å slåss mot hverandre at de ikke har lagt merke til at en utgammel ondskap har vendt tilbake? Kan denne fjæren virkelig være en heksefjær?

Og det tar ikke lang tid, før det synes klart at de to stridende stammene må finne sammen for å beseire en tredje; nemlig heksene som var antatt utryddet.

"Den magiske tid - Heksekongen våkner" forteller en historie som både berører og underholder.

Handlingen utspiller seg i et mystisk univers der trolling, heksing og magi har hver sine tilhengere, og onde og gode krefter kolliderer. Sentralt i handlingen står Xar og Ønske, og deres mer eller mindre magiske følgesvenner; noen sårbare, noen stridbare, og noen ganske komiske.

Xar og Ønske er to flotte karakterer. Xar er impulsiv, og ulydig, men også veldig sympatisk. Ønske er derimot mer seriøs, og mer tankefull; Hun blir nærmest sett på med forakt av den mektige, vakre moren sin, men lyster likevel etter å være til behag for henne - akkurat som Xar ønsker å behage sin karismatiske far, Encanzo.

Tanken om å skrive en roman der de to hovedpersonene har sitt å stri med, synes jeg var et lurt trekk av forfatteren. Boken er først og fremst beregnet for yngre lesere, og jeg er sikker på at flere unge lesere vil identifisere seg med karakterene - som den ensomme Ønske eller den utstøtte Xar. Dette er karakterer som mangler selvtillit eller selvfølelse. De er ikke karakterer som lever perfekte liv uten noen som helst bekymringer. Å se de to karakterene overvinne store problemer vil, selv ubevisst, gi unge lesere en viss grad av håp og selvtillit, selv om dette primært er en underholdende bok.

Illustrert av Cowell selv, er boken full av særegne tegninger som vil stimulere lesernes fantasi, og hjelpe dem til å tydelig forestille det som skjer. Et artig, og ikke minst uvanlig element i "Den magiske tid - Heksekongen våkner" er layout-formen som nærmest endrer seg fra side til side. På enkelte steder, krøller teksten seg rundt bildene, mens den andre steder er erstattet av håndskrevne notater. Dette er en usedvanlig visuelt engasjerende bok - spesielt for yngre lesere.

For øvrig har boken en fin balanse mellom det å være underholdende fantasy og en sosial relevant historie. Den dveler ved sammensatte problemstillinger som selvtillit, fordommer mellom kulturer og det å bryte ned kulturelle barrièrer. Og til tross for at dette er en bok for et yngre publikum, er det ingen grunn til at leserne i alle aldre ikke vil kunne like Xar og Ønskes historie.

Mest av alt er det to ting som skiller denne boken fra andre lignende bøker. Det første er forfatterens språk, som er selvsikkert og urokkelig, og som appellerer til barn og unge, uten å være belærende eller nedlatende, men som likevel vil få dem til å tenke. Det preges også av humor og litt spissfindighet, og stiller til og med et spørsmål til leseren om hvem den uidentifiserte, allvitende fortelleren i historien kan være. Det andre, er den følelsesmessige intelligensen som Cowell beskriver sine unge karakterer med - de er autentiske i deres egoisme og ønsker, så vel som deres forhold til foreldre og søsken, i tillegg modige og robuste, og tilpasningsdyktige til endringene som skjer rundt dem.

Hvis du er en forelder, eller et eldre søsken, tante eller onkel, og vil at barna skal oppdage gleden ved å lese, synes jeg at "Den magiske tid - Heksekongen våkner" er en flott bok å begynne med. Både språket og plottet er enkelt å forstå, og illustrasjonene er flotte.

Verdenen som Cressida Cowell har skapt, både gjennom ord og bilder, er en som fanger leseren fra første side. Og som de aller beste fantasybøkene, tar den leseren til nye og fantastiske steder man selv så gjerne skulle ha besøkt.

Med "Den magiske tid - Heksekongen våkner" har Cressida Cowell skrevet en særdeles god bok, og jeg mistenker sterkt at denne nye serien vil bli meget populær blant barn og unge.

Jeg klarer nesten ikke å vente på neste bok!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar