torsdag 13. desember 2018

"Etter vinteren" av Isabel Allende

Etter vinteren
Isabel Allende
Roman
352 sider
Oversatt fra spansk av Signe Prøis (MNO)
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Isabel Allende er verdens mest leste nålevende spanskspråklige forfatter. Hun er født i 1942 i Lima i Peru, men vokste opp i Santiago, og bodde der til hun måtte flykte etter militærkuppet i 1973. Nå bor hun i California. Allende slo igjennom som forfatter i 1982 med "Åndenes hus" (på norsk i 1984) og bøkene hennes er oversatt til 35 språk. I 2008 ble hun tildelt æresprisen Medal for Distinguished Contribution to American Letters (DCAL) for sin livslange forfattergjerning.

En uventet og rørende kjærlighetshistorie mellom mennesker som trodde de var inne i sitt livs vinter.

"Midt på vinteren oppdaget jeg endelig at jeg hadde en uovervinnelig sommer inni meg" - Albert Camus

Disse ordene både innleder og avslutter "Etter vinteren".

Isabel Allende er en talentfull forfatter som vet å engasjere og gripe tak i sine lesere med en levende fortelling og fargerike karakterer.

"Etter vinteren" bringer sammen tre forskjellige personer, tilsynelatende ved en tilfeldighet, midt under den verste snøstormen i New York i manns minne.

Richard Bowmaster, 60 år gammel menneskerettighetsprofessor, kjører inn i bilen til den unge, ulovlige innvandreren Evelyn Ortega fra Guatemala. Det viser seg å få mer dramatiske konsekvenser enn ventet, og professoren henvender seg til sin kollega og leietaker, den 60 år gamle lektoren Lucia Maraz for å be om råd. Disse tre svært ulike personene føres sammen i en fortelling som beveger seg fra dagens Brooklyn til 1970-årenes Latin-Amerika - og kaster Richard og Lucia inn i et forhold ingen av dem hadde kunnet se for seg.

Richard, som utad synes å være en litt stiv akademiker, skjuler en skammelig fortid i Rio de Janeiro; Evelyn, uregistrert migrant og redd, har overlevd grusomhet på sin reise mellom Guatemala og USA; og Lucia, som måtte flykte fra Santiago.

"Etter vinteren" er en roman som lever videre i deg lenge etter at siste side er lest.

Dette er en aktuell fortelling om migrasjon og identitet - med hovedpersoner som finner håp og muligheter gjennom møtet med kjærligheten.

Karakterskildringene er gode og troverdige, og de tre hovedpersonene fremstår som ekte og autentiske individer.

Som Allendes tidligere romaner, er også "Etter vinteren" en meget kraftfull bok, men denne byr i tillegg på en veldig klar og godt timet agenda. I lys av dagens situasjon, både i USA og her i Europa, er Evelyn Ortegas historie en viktig påminnelse om behovet for menneskerettighetspolitikk og dannet medfølelse. Livene til så mange mennesker, rundt om i verden, er forferdelige i en uforståelig skala, og de av oss som er så heldige å leve i sikkerhet og komfort, bør forstå hva det betyr å være en migrant; å forstå at den lengden flyktninger går når de forsøker å komme seg til et fremmed land, kun er målbart med deres desperasjon og den ekstreme risikoen de utsetter sine liv for.

På dyktig vis har Allende tatt denne tragisk pågående situasjonen og vevd den inn i en historie som er like engasjerende som den er unik.

Allendes bøker har ofte adressert problemer i Latin Amerika, og spesielt i hennes eget hjemland Chile. Dette gjenspeiles på ulikt vis i hennes forfatterskap, men jeg lot meg dypt fascinere av hvorledes det ble synliggjort i "Etter vinteren". Bokens kjerne er problemstillinger knyttet til immigrasjon, flyktninger og menneskerettigheter; problemstillinger som både er tidsriktige og relevante. Romanen fokuserer på disse gjennom karakterenes ulike historier, noe som gjør det mulig for Allende å skildre hvilke vanskeligheter og lidelser flyktninger må gjennomgå. Noen av kapitlene, spesielt de som vedrører Evelyns historie, er hjerteskjærende og ikke for de engsteligste. En håndfull av Allendes beskrivelser er nemlig rå og ubarmhjertige, og hun lar ikke sine lesere slippe unna, uansett hvor mye de kanskje vil. Men til tross for det skrekkinngytende hun skriver om, viser hun også hvilken vennlighet og mot mennesker i møte med slik horror kan vise. Hvordan folk hjelper hverandre, og hvordan kjærligheten ikke nødvendigvis helbreder ethvert sår, men gjør noen av arrene lettere å bære. Den siden av denne boken er virkelig inspirerende.

"Etter vinteren" viser også hvor mye som ligger under overflaten i et menneske, hvor mye lidelse som kan gjemme seg bak et ansikt og hvor mye vi egentlig kan ha til felles selv om det er forskjeller mellom oss.

Det er en spennende historie med ubeskrivelige bilder fra bunnen av samfunnet, men det er også varme, engasjement og flotte personskildringer.

Allende skriver i et vakkert og flytende språk som raskt fanger leseren og man henger hjelpeløst fast til siste side. Det er med andre ord en bok som har mye å tilby.

"Etter vinteren" får en varm anbefaling fra meg. Og bokens vakre omslag bare gjenspeiler den fantastiske historien som blir fortalt inni. En perfekt roman for de av dere som liker en historie med emosjonell dybde og nåtidig samfunnsrelevans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar