lørdag 6. juli 2019

"Sekten som gjenoppsto" av Mariette Lindstein

Sekten som gjenoppsto
Mariette Lindstein
Krim
441 sider
Oversatt fra svensk av Jørn Roeim MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2019

Mariette Lindstein (f. 1958), ble som tjueåring med i den omstridte Scientologikirken. I løpet av 25 år arbeidet hun seg oppover alle nivåer i organisasjonen ved det store hovedkontoret utenfor Los Angeles. I 2004 rømte hun.

I dag arbeider Mariette som forfatter og foredragsholder på heltid. Hun vier livet sitt til å opplyse om sektproblematikk. Bøkene om sekten ViaTerra er basert på hennes egne opplevelser fra Scientologikirken.

Dette er del to av serien om sekten på Tåkøy. Jeg har ikke lest den første boken i serien, "Sekten på Tåkøy", men syntes ikke at det ødela for leseopplevelsen eller historien, "Sekten som gjenoppsto" står nemlig helt fint på egne ben.

Sofia Bauman forsøker å skape seg et nytt liv etter to år i ViaTerras klør, sekten som kontrollerte alle aspektene ved hennes liv

ViaTerra er en slags New Age-bevegelse. Sekten blir ledet av den karismatiske Franz Oswald, som har utviklet en livsfilosofi, kalt ViaTerra. Hensikten er å gjenopprette sjelens ro og kroppens naturlige balanse. Bevegelsen har en sterk tiltrekningskraft på kjendiser og mennesker i maktposisjoner.

I begynnelsen av boken, har Oswald blitt tiltalt for voldtekt mot et av de tidligere sektmedlemmene og satt i fengsel i påvente av rettssak.

Sofia bor nå i en liten ettromsleilighet i Lund, men livet er ikke ukomplisert selv om hun har brutt ut av sekten. Veien tilbake er mye vanskeligere enn hun hadde trodd. Hun møtes av fordommer og mistenksomhet, og er plaget av mareritt.

Når Sofia bestemmer seg for å snakke om ViaTerra, forvandles livet hennes til et mareritt. Nå får hun virkelig erfare hvordan sekten behandler avhoppere.

Fra fengselet, gjennom sin advokat og sine trofaste undersåtter ute på Tåkøy, styrer Oswald fortsatt sekten med jernhånd, og han har makt og innflytelse på de mest uventede stedene. Mer enn noe annet, ønsker han å hevne seg på Sofia Bauman. Ikke bare fordi hun har trosset han, hun har også svartmalt hans rykte.

Men Sofia vil ikke la seg skremme til taushet. I stedet gjør hun det hun kan for å spre sine kunnskaper om ViaTerra og Oswalds skrekkvelde.

Hun blir imidlertid utsatt for gjentatte angrep og trusler. Kjæresten hennes, Benjamin, ber henne om å legge sekten og Oswald bak seg, slik at de kan gå videre med sine liv, men Sofia klarer ikke det. Til slutt blir situasjonen så ubehagelig for henne at den eneste utvei er å forlate alt og starte på nytt et annet sted med et nytt navn.

Hun bestemmer seg for å flytte til USA. Men ikke engang i California, under falsk identitet, kan hun føle seg helt trygg.

For hva vil skje når Oswald blir sluppet fri fra fengselet og returnerer til Tåkøy? Hvilke planer har han, og i så fall hva betyr disse for Sofia? Kan Oswald finne henne, selv om nesten ingen vet hvor hun befinner seg?

Kan man noensinne bli fri fra en sekt?

"Sekten som gjenoppsto" er en tankevekkende roman som kan gi større forståelse for hvordan livet til en avhopper kan arte seg.

Alle personer og hendelser i boken er fiktive, men forfatteren skriver i etterordet at hun har latt seg inspirere av virkelige hendelser fra de 25 årene hun selv var sektmedlem og fra hennes tid som avhopper.

Handlingen fokuserer især på den psykiske terroren Sofia blir utsatt for etter at hun har brutt med ViaTerra og gått ut i media med informasjon om sekten. Å forlate en sekt er på langt nær enkelt, og som avhopper må Sofia forholde seg til ulike typer trusler.

Det er fascinerende og ikke minst skremmende å lese hvorledes et menneske kan påvirke så mange og hvor vanskelig det er å forlate et lukket samfunn, som en sekt.

Mariette Lindstein har et levende språk, og man skal være rimelig kald for ikke å la seg påvirke av de noen ganger så voldsomme skildringene hun gir leserne.

På mange måter er det en form for maktstruktur som forfatteren skriver om, og den psykiske nedbrytningen og mobbingen hun skildrer er ikke noe som bare kan relateres til sekter og lukkede samfunn, men også til andre sammenhenger.

Selve handlingen har sine oppturer og nedturer.

Særlig til å begynne med i boken er spenningen godt bygget opp. Dessverre mister historien litt av sin glans etter en stund, og den fortsetter i et mer rolig tempo. Noen ganger blir den til og med litt for langdryg og forutsigbar. Heldigvis tar den seg betraktelig opp mot de siste kapitlene, når sekten gjenoppstår, som for øvrig er meget spennende.

Karakterene blir godt tegnet, selv om Sofia portretteres som en noe naiv person. Franz Oswald derimot er en svært ubehagelig og ekkel type, som med rette kan beskrives som en psykopat.

Ved å fortelle historien fra ulike karakterers perspektiv får man som leser også langt mer innsikt i dem og deres liv. For denne boken handler ikke bare om Sofia. Et smart valg fra Lindstein.

"Sekten som gjennopsto" er hovedsakelig en spennende bok, men det er ikke en veldig spennende bok. Jeg kommer likevel til å kaste meg over seriens første bok, "Sekten på Tåkøy", og ikke minst den siste boken i serien som etterhvert vil bli utgitt.

Jeg likte beskrivelsene av sekten og de mekanismene som gjør at man blir sittende fast og ikke klarer å komme seg ut.

Ellers skriver forfatteren i etterordet at sektmentalitet, det at en person tar makten over en gruppe eller et individ, finnes overalt i samfunnet, mishandling i et forhold, mobbing eller diktaturer. Jeg har sett dette med mine egne øyne, men også hvordan noen mennesker nærmest kan ha en magisk innflytelse over andre.

"Sekten som gjennopsto" er ikke den beste boken jeg har lest, og det er mye i den som etter mitt skjønn kunne ha vært annerledes. Likevel er det en interessant og så absolutt leseverdig bok om et høyst presserende tema.

1 kommentar:

  1. Jeg leste bok 1 og har ventet på denne på norsk. Ser du ikke er overvettes begeistret. Skummet veldig fort, siden jeg har tenkt å lese den selv.
    Jeg har spurt om leseks på denne, men ikke fått svar. Kan jo låne den på bib også.. Vi får se.

    SvarSlett