torsdag 5. desember 2019

Juleroser 2019

Juleroser 2019
Herborg Kråkevik (Red.)
Julehefte
88 sider
Samlaget og Egmont
2019

"Juleroser" har etablert seg som et av de mest populære, norske juleheftene.

"Juleroser" er et rikt illustrert, litterært julehefte med bidrag fra noen av de fremste forfatterne og kunstnerne i vår tid. Herborg Kråkevik, som er redaktør for det vakre juleheftet, ønsker å gi leserne store kunstopplevelser til jul.

I år har "Juleroser" 5-årsjubileum og har bidrag fra blant andre Siri Hustvedt, Tore Kvæven, Maja Lunde, Lars Saabye Christensen, Sumaya Jirde Ali og Ståle Blæsterdalen. Tre vakre kunsttrykk er inkluderte.

De som lager heftet, har hele tiden de gamle heftene fra 1881 til 1944 som ledestjerner for sitt arbeide.

Noe av det vakreste med de gamle heftene er forsidene. Derfor feires dette jubileet med å låne forsiden fra "Juleroser 1902".

Å bygge broer fra den tiden til vår tid, og å vise frem samtidskunstnerne våre slik de gamle redaksjonene gjorde det i sin tid, er et av målene med "Juleroser".

I år har en av de kjæreste norske skattene våre - Kjell Aukrust sitt verk - fått stor plass i heftet. Arbeidet og vesenet hans er en lysende ledestjerne som får oss til å se at i spennet mellom det store og det lille finnes det noe som er sant.

Og sannheten er vel noe kunsten alltid kommer til å lete etter? Både blant stjernene langt der ute som er i konstant bevegelse, og i de små fottrinnene til en enkel mus i snøen.

Heftet har tekster på både nynorsk og bokmål.

"Juleroser" er et samarbeid mellom Samlaget og Egmont Kids Media Nordic AS.

For redaktør Kråkevik er "Juleroser" noe som har vært med henne hele livet:

-Juleroser låg alltid framme i jula då eg var barn. Eg opna dei med andakt, for dei var så skjøre og vakre, dei måtte takast varsamt i. Dei såg gamle ut, men historiene eg las, verka nye og relevante, sjølv om dei var skrivne i ei anna tid enn mi. No er dei her igjen, rosene. Eg håper, kjære lesar, at "Juleroser" og "Barnas Juleroser" kan gi deg jul i hjarta, slik dei gjorde for meg, og at vi har klart å lage noko som er så vakkert at det ikkje blir kasta ut med det brukte julepapiret, men held seg, både for auga og for sinnet.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar