lørdag 14. desember 2019

"Over horisonten" av Jojo Moyes

Over horisonten
Jojo Moyes
Roman
509 sider
Oversatt av Eva Ulven, MNO
Bastion
2019

Jojo Moyes (f.1969) er født og oppvokst i London. Hun er utdannet journalist og har blant annet jobbet for avisen The Independent. Hun har utgitt flere romaner, men det virkelige gjennombruddet kom med boken "Et helt halvt år". Den ble raskt et internasjonalt fenomen og en bestselger verden over.

I Norge lå boken som nr. 1 på bestselgerlisten gjennom hele 2014, og er anslått å være tidenes mestselgende roman her til lands. 1. plassen ble deretter overtatt av Moyes selv, med hennes neste bok, "Den ene pluss en".

Så langt er Jojo Moyes’ bøker solgt i over 1,2 millioner eksemplarer i Norge.

"Over horisonten" er en storslagen og uforglemmelig roman fra den bestselgende Jojo Moyes – forfatteren som er blitt et verdensfenomen!

Dette er den perfekte boken for deg som elsker rike, rørende og lidenskapelige romaner, som attpåtil er inspirert av virkelige hendelser.

"Over horisonten" er basert på den sanne historien om de kvinnelige, ridende bibliotekarene som var en del av president Roosevelts kone, Eleanor Roosevelts kampanje for leseferdigheter og folkeopplysning på slutten av 1930-tallet.

Mange av dere har sikkert lagt merke til at jeg har omtalt Jojo Moyes' foregående bøker i svært så positive ordelag. Derfor er det ingen stor overraskelse at jeg hadde høye forventninger til "Over horisonten". Heldigvis ble jeg ikke skuffet. Jeg slukte til og med mye av denne boken på én dag. Jeg klarte rett og slett ikke å legge den fra meg!

1937: Alice Wright lever et rolig og nokså beskyttet liv med sine velstående foreldre i London. Et frieri fra den kjekke amerikaneren Bennett Van Cleve gir henne håp om luft under vingene. Og med ham ved sin side, i eksotiske Baileyville, i Kentucky, håper hun at verden skal åpne seg for henne.

Men det nye livet på den andre siden av Atlanterhavet skal imidlertid vise seg å bli ganske så annerledes enn hun hadde trodd. Det tar nemlig ikke lang tid før Alice innser at hun i Amerika er mer fanget enn noensinne. Ektemannen Bennett virker mer interessert i å treffe vennene enn å være sammen med Alice, og den strengt religiøse svigerfaren hennes, eieren av den lokale kullgruven, mener at en kvinnes plass er i hjemmet.

Når en av kvinnene i den lille byen forteller at presidentens kone Eleanor Roosevelt har erklært at også landsbygda skal ha biblioteker og at det skal opprettes et ridende bibliotek som oppsøker lånetakere for å dele ut bøker, melder Alice seg  entusiastisk. Hun som har ridd på hester siden barndommen vil gjerne hjelpe til. Selv ikke svigerfaren kan nekte for at det er en god kristen handling å spre kunnskap og leseglede til mennesker som bor i de avsidesliggende fjellområdene, da kan nemlig også de lese Bibelen.

Dermed forlater Alice og fire andre unge kvinner alt de har kjært, og rir ut under den åpne himmelen mellom fjellene i Kentucky.

Lederen for gruppen, som snarlig blir Alice sin fremste allierte, er Margery O'Hare. Hun er den smarte, selvstendige datteren til en beryktet kriminell, og er en kvinne som aldri har bedt om en manns tillatelse til noe som helst. For Alice er Margery mer forfriskende og modig enn noen andre hun har møtt.

De ridende bibliotekarene blir snart kjent i hele delstaten, men arbeidet deres møter mildt sagt motstand. De må bl.a. hanskes med væpnede hjemmebrennere og giftige ormer, snødekte fjellskråninger og oversvømmelser. Men verst er de mennene som ikke ser med blide øyne på den friheten som oppdraget gir kvinnene. Og noen menn er attpåtil villige til å gå så langt de bare kan for å stoppe dem.

"Over horisonten" er en særdeles vellykket og realistisk historisk roman.

Den er spesielt interessant med tanke på tematikken som omhandler kvinnefrigjøring og feminisme, rasisme, fordommer, kvinnelig vennskap, ekte kjærlighet og lidenskap.

Boken som er basert på virkelige hendelser, handler om en gruppe ridende bibliotekarer i Kentuckys grisgrendte strøk under den store depresjonen.

Historien er bygget opp rundt WPAs (Work Progress Administration) program for ridende bibliotekarer som varte fra 1936 til 1943. På sitt beste brakte det bøker ut til hundre tusen innbyggere. Noe lignende har for øvrig aldri vært gjennomført senere.

Flere så på spredningen av bøker og folkeopplysning som noe positivt, mens andre igjen motsatte seg ideen om kvinner som promoterte leseferdigheter.

Moyes skriver godt og flytende. Hun tar godt tak i leseren, og man fornemmer hennes glede ved å skrive. Hun skriver i etterordet at denne boken, i større grad enn noe annet hun har skrevet, er resultatet av et kjærlighetsprosjekt. Dette gjorde skrivingen av den usedvanlig lystbetont, og det merkes. For selve historien fenger fra første side, og som allerede nevnt hadde jeg store problemer med å legge boken fra meg.

Jeg liker at Moyes har valgt å skrive om hendelser som ikke tidligere har vært noe særlig utforsket i litteraturen.

Noe annet som gjør "Over horisonten" til en så strålende leseopplevelse, er bruken av sterke kvinnelige karakterer i hovedrollene. Alice, Margery, Izzy, Kathleen og Sophia er alle kvinner som tror på, og kjemper for, en mer rettferdig verden der det å kunne lese er noe av den viktigste kunnskapen man kan få med seg. Når de påtar seg oppgaven med å bringe bøker til folk utenfor byene, igangsetter de ubevisst en endring som landet trenger, og endrer derved det synet menn har på kvinner. Moyes' skildring av kvinnene i romanen blir, med deres stemmer og stahet, et brudd med det daværende patriarkalske samfunnet, hvor menn følte seg hevet over kvinner. Et brudd som på sikt vil føre til et mer moderne og fritt samfunn der kvinners ord betyr noe, ikke deres utseende eller familiære bånd.

Dessuten er romanen full av vakre og grundige natur- og miljøbeskrivelser. Moyes har så definitivt fanget Kentuckys ånd. Og Baileyville, den lille byen med sladder, mistenkeliggjøring og alt som hører med, føles autentisk skildret.

Jojo Moyes' "Over Horisonten" er en bok som fortjener stor ros! En bok som minnet meg om ordets kraft, bibliotekenes betydning og hvor viktig det er med folkeopplysning. Dette er faktisk en av de bedre bøkene jeg har lest i 2019!

Hvis du som meg er Jojo Moyes-fan, vil du garantert elske denne boken.

Jeg anbefaler romanen til alle som er glad i bøker, og ikke minst en god historie. "Over horisonten" er den perfekte julegaven til deg selv, eller noen som du er glad i.

1 kommentar:

  1. Takk for supert lesetips. Leste de to første bøkene hennes med glede, men Etter deg falt ikke helt i smak. Denne her har jeg lyst å prøve meg på :)

    SvarSlett