torsdag 19. desember 2019

"Her kommer ingen forbi!" av Isabel Minhós Martins og Bernardo P. Carvalho

Her kommer ingen forbi!
Isabel Minhós Martins
Illustrasjoner: Bernardo P. Carvalho
Barnebok, alder 2+
40 sider
Oversetter: Knut Inge Andersen
Andersens Forlag
2019

"Her kommer ingen forbi!" er en bok skrevet av Isabel Minhós Martins og tegnet av Bernardo P. Carvalho - de to grunnleggerne av det portugisiske barnebokforlaget Planeta Tangerina.

Boken kom ut i originalutgave i Portugal i 2014 under tittelen "Daqui ninguém passa!". Etter oversettelsen til engelsk, fransk, italiensk, koreansk, svensk, hollandsk, tysk, spansk, katalansk, kinesisk, polsk, litauisk og finsk ble den til en bestselger innen barnebokgenren.

Boken har blitt belønnet med en rekke priser.

I denne boken er det general Alcazar som regjerer!

Han har erklært høyre side som sin egen, og gitt ordre om at denne siden alltid skal være tom, slik at han kan komme dit når han vil. Dermed er det forbudt for andre å gå over til høyre side.

I midten har han satt en soldat som skal stoppe alle fra å krysse.

Uroen stiger etter hvert som venstre side i boken befolkes med frustrerte borgere som blir avbrutt i sine gjøremål, siden de ikke kan gå over til høyre side, som fortsetter å være blank.

Hva nå?

Du må selv lese boken for å finne ut av hva som leder til general Alcazars undergang. La meg bare si at han til slutt, bokstavelig talt, faller av sin høye hest.

"Her kommer ingen forbi!" er en ytterst velkomponert bildebok for barn som ikke bare er svært betimelig, men også morsom å lese.

Boken har utvilsomt et underliggende politisk budskap.

Den har bare dialoger, og fungerer derfor nærmest som et skuespill uten konvensjonell handling, bortsett fra den som eventuelt leseren lager selv ut fra snakkeboblene. Når sidene fylles med mennesker, blir disse boblene mindre, men flere.

Den litt brokete forsamlingen består av utallige fargerike karakterer. Deriblant noen mistenkelige typer som ut i fra sin stripete bekledning tydeligvis har rømt fra et fengsel, en vektløs romfarer som er i ferd med å slippe opp for luft, og noen ordinære arbeidsfolk som ganske enkelt forsøker å gjøre jobben sin. Å finne de ulike karakterene i alt mylderet, er noe av det artigste med å lese "Her kommer ingen forbi!". Dessuten dukker det opp et fåtall karakterer man vil kjenne igjen fra andre historier, bl.a. et utenomjordisk vesen som vil ringe hjem.

Bernardo P. Carvalhos artige og detaljrike tusj-liknende illustrasjoner er med på å gi historien liv, og tilfører humor til det mer alvorlige bakteppet.

"Her kommer ingen forbi!" kan leses på mange vis, og er like relevant for verdensbegivenhetene som den er for konflikter som kan oppstå på lekeplassen. Dette er en bok som fint kan leses hjemme, men den vil også egne seg godt i en klasserom-setting som utgangspunkt for diskusjoner om konflikter.

"Her kommer ingen forbi!" er et tydelig bevis på at bildeboksmagi eksisterer.Boken var pakket inn i en spesiell miljøvennlig emballasje.


Mine anmeldelser av de to andre barnebøkene som er utgitt av Andersens Forlag:
https://heartartpaintingandlyrics.blogspot.com/2017/09/klem-meg-vr-sa-snill-av-przemyslaw.html

https://heartartpaintingandlyrics.blogspot.com/2018/06/til-sjs-av-piotr-karski.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar