søndag 8. desember 2019

"Livet - illustrert" av Lisa Aisato

Livet - illustrert
Lisa Aisato
Kunstbok
190 sider
Kagge Forlag
2019

Lisa Aisato (f. 1981) har befestet seg som en av Norges mest bejublede illustratører. Hun har skrevet og illustrert seks egne barnebøker, blant andre "Odd er et egg", som også ble film, og "En fisk til Luna". Hun har illustrert bestselgerbøker som serien om trollet Tambar sammen med Tor Åge Bringsværd, "Jenta som ville redde bøkene", skrevet av Klaus Hagerup og "Snart sover du", skrevet av søsteren Haddy Njie. I fjor illustrerte hun Maja Lundes megabestselger "Snøsøsteren" og den kritikerroste "Til ungdommen", skrevet av Linn Skåber.  Hun har også hatt illustrasjoner i Dagbladets lørdagsmagasin i ti år.

Lisa Aisato har lenge hatt en drøm om å utgi en samlebok med et utvalg av hennes beste illustrasjoner. Med "Livet - illustrert" har denne drømmen gått i oppfyllelse.

I boken har Aisato hentet frem tegninger og malerier fra sitt innholdsrike tegnerliv. Både helt nye og upubliserte illustrasjoner, og klassikere fra bøker og fra Dagbladets lørdagsmagasin gjennom ti år.

Hun har brukt mange dager og kvelder på å gå gjennom samlingen, og det tok ikke lang tid før hun så at det rett og slett var livet som lå illustrert foran henne.

Bildene i boken er satt sammen til en historie om oss mennesker og livsløpet vårt. Aisato har tatt utgangspunkt i sitt eget liv, men også pratet med mennesker som står henne nær om hvilke milepæler livet består av. Barndommens farger, lek og alvor, det følsomme, kaotiske ungdomslivet, tyngden av å være voksen og alderdommens frihet, lengsler og innsikter.

I Lisa Aisatos "Livet - illustrert" får man et særdeles godt innblikk i hennes kunstverden. Det er stimulerende å utforske de 190 sidene som er spekket med Aisatos vakre illustrasjoner. Det ene kunstverket er nesten vakrere enn det andre.

Det spennende med Lisa Aisatos kunst er for meg at den er fargerik og at man som tilskuer kan utforske illustrasjonene og finne ting som ikke umiddelbart dukker opp. Hennes kunst kan ved første øyekast ligne en vakker eventyrverden fra en barnebok, og nettopp temaet barn og voksen er fremtredende i mange av hennes illustrasjoner. Det kan umiddelbart virke uskyldig, men la deg ikke forlede av det, for mange av illustrasjonene har også en mørk side. Når du blar gjennom Lisa Aisatos bok og ser nærmere på menneskene, dyrene og naturen vil du oppleve et univers fullt av ekspresjonisme, hvor de store følelsene er i sentrum.

Boken er delt inn i seks kapitler med illustrasjoner og tekster fra livets stadier: Barndommen - den åpne og nysgjerrige tiden, da sommeren var grønnere og vinteren hvitere. Ungdomstiden - med sine følelsesstormer, livsavgjørelser og berusende vennskap. Voksenlivet med nytt ansvar og valg som må tas. Familielivet med kaos, tidsklemmer og sterk kjærlighet. Midtlivet med ro, stabilitet eller helt nye muligheter. Og til slutt alderdommen med livserfaring, sorger og stor frihet. Tegnet og skrevet til glede og gjenkjennelse for alle.

"Livet - illustrert" er både en kunstbok og samtidig en serie refleksjoner over spørsmålene man uunngåelig vil støte på før eller siden i livet. Livet er nemlig et stort mysterium, og noen ganger dukker tanken opp om hva som egentlig er meningen med det hele. Med livet? Med livet mitt og ditt?

Bokens coffee table-format med høy papirkvalitet yter Aisatos illustrasjoner rettferdighet, slik at det er mulig å studere de mange detaljene.

"Livet - illustrert" er først og fremst en fantastisk flott bok. Mine varmeste anbefalinger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar