torsdag 2. januar 2020

"Vampelars tar Blodbanen" av Ingunn Bilben

Vampelars tar Blodbanen
Ingunn Bilben
Illustrasjoner av Jonas Brårmo Larsen
Barnebok, 9-12 år
92 sider
Amlethus Forlag
2019

Ingunn M. Bilben (f. 1962) kommer fra Heidal i Gudbrandsdalen. Hun har bakgrunn innen både interiør og helse. Utdannelsen som kostholdsveileder ga henne inspirasjon til å lære barn litt om kroppen på en morsom og spennende måte. Hun er nå bosatt i Tønsberg.

Jonas B. Larsen (f. 1991) er fra og bosatt i Larvik. Han jobber som skoleassistent og miljøarbeider i tillegg til å illustrere barnebøker, platecover, plakater og magasinillustrasjoner. Har illustrert for kunder i Norge, England og USA og tegner så ofte han kan!

Vampelars er 50 år gammel, men ser ut som en 10-åring. Han ser omtrent ut som et vanlig menneske, men har blek hud og hoggtenner. Når man blir vampyr, så vil kroppen aldri forandres, uansett hvor lenge man lever. En vampyr lever evig, spiser vanlig mat (bortsett fra hvitløk), men trenger blod for å overleve. Da suger vampyren blod fra mennesker, og det skumle da er at offeret - dette mennesket - selv blir en vampyr.

En vampyr tåler ikke sol eller dagslys, for da brenner de opp. Derfor må Vampelars sove om dagen og være oppe om natten.

For 40 år siden var Vampelars som barn flest, og bare en helt vanlig Lars. Sammen med moren, faren og søsknene bodde han i et land som heter Transilvania, og der fantes det vampyrer.

Han hadde aldri sett noen selv, bare hørt faren fortelle om dem. Faren var slakter og eide en slakterbutikk som lå vegg i vegg med huset deres.

Hver dag etter skolen hjalp Lars til i slakterbutikken. Han hjalp faren med kundene, ryddet og kostet gulvet. Noen ganger fikk han også lov til å skjære opp kjøtt og være med å lage pølser.

Men den dagen han fyller 10 år, skjer det noe fryktelig skummelt, og Lars blir Vampelars.

Attpåtil blir han miniatyrisert og må legge ut på en blodig reise. Gjennom sin fars blodårer!

"Vampelars tar Blodbanen" er en spennende, underholdende og lærerik barnebok.

Vampelars er hovedperson og forteller. At han er en vampyr virker mest som en fin ramme for historien, så dette er ikke en skrekkhistorie, som man kanskje skulle tro ut fra tittelen.

Historien åpner for funderinger og samtaler mellom barn og voksne om kroppen, dens funksjon og utseende, med hovedvekt på menneskets blodsystem.

Underveis blir faktaopplysninger trukket ut av fortellingen og plassert i mørkerøde faktabokser.

Illustrasjonene er fine, passer godt til teksten og er med på å fange barnas oppmerksomhet. De er enkle, og de humoristiske trekkene gjør at de ikke blir for kjedelige.

Boken er ideell for høytlesning, men vil også fungere som en les-selv barnebok, forutsatt at den unge leseren er ganske god til å lese.

For øvrig vil de tykke sidene og den solide innbindingen sikre en bok som vil overleve både undersøkende barnefingre og gjentatte gjennombladninger.

"Vampelars tar Blodbanen" er en velskrevet bok med et fint og lett tilgjengelig språk som passer godt til målgruppen. Dessuten er de språklige finurlighetene med på å gjøre boken artig for både lytter og oppleser.

"Vampelars tar Blodbanen" er en svært god bok. Det er overraskelser og humor - alt det en god barnebok skal ha. I tillegg lærer man mye, mens man leser.

Alt i alt en barnebok jeg så absolutt kan anbefale.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar