onsdag 28. oktober 2020

"Hemmelig begravet" av Viveca Sten

Hemmelig begravet
Viveca Sten
Krim
448 sider
Oversatt av Kari Engen, MNO
Cappelen Damm
2020

Viveca Sten (f. 1959) er en av Sveriges mest populære krimforfattere. Bøkene i hennes serie "Mordene i Sandhamn" har solgt i mer enn seks millioner eksemplarer og utgis i 40 land. TV-serien basert på bøkene har mer enn 50 millioner seere i hele Europa.

Viveca Sten fortsetter sin habile og underholdende serie med kriminalbetjent Thomas Andreasson og hans barndomsvenninne advokat Nora Linde i hovedrollene, og hun har nå nådd den tiende boken i serien.

På Telegrafholmen, den langsmale øya rett overfor Sandhamn, i Stockholms skjærgård, blir det gjort et funn av det man regner med er rester av et menneskeskjelett.

Firmaet KSSS er i ferd med å bygge nye boliger på den ubebodde øya, og i den forbindelse ble det utført sprengningsarbeid. Da støvet hadde lagt seg, oppdaget arbeiderne knokkelrester på bakken.

Det kan ikke utelukkes at noe kriminelt ligger bak funnet. For hvorfor skulle noen ta seg bryet med å grave ned et menneske på en ubebodd øy som Telegrafholmen, dersom det ikke skjedde i hemmelighet?

Det kan dermed være en gammel, uløst kriminalsak kriminalbetjent Thomas Andreasson og hans kollegaer i Nackapolitiet har fått i fanget, og de bestemmer seg for å gå gjennom listen over savnede personer.

Sporene peker mot to kvinner som forsvant ti år tidligere. 

Nora Linde er sykemeldt etter en traumatisk opplevelse, og hun plages av søvnvansker og føler seg totalt mislykket. Da hun får høre om funnet på Telegrafholmen, forsøker hun desperat å ordne opp. Mot all fornuft starter hun en risikabel etterforskning parallelt med politiets.

Nora sier til seg selv at det er bra for henne å være opptatt med noe, men det viser seg snart at hun leker med ilden og at noen er villige til å strekke seg langt for å la en gammel hemmelighet fortsette å hvile i glemselen.

Vennskapet mellom Thomas og Nora settes på prøve når dypt begravde hemmeligheter og såre familierelasjoner ser dagens lys. Noen på øya kjenner til sannheten. Må flere liv gå tapt innen den avsløres?

"Hemmelig begravet" er en velfortalt og velkomponert krim, med et plott som holder helt til siste side, og et persongalleri som biter seg fast.

Sten har et godt grep om sin historie. Den er spennende. Og med tanke på at det dreier seg om en eldre drapssak, en såkalt cold case, har politiet et vanskelig utgangspunkt for oppklaring. 

Personbeskrivelsene er som sedvanlig eminente. Viveca Sten er meget flink til å portrettere mennesker og relasjoner, så man føler at man kommer nær dem. Hun gjør det med stor empati og menneskelig innsikt, så det er alltid en glede å lese romanene hennes.

De to hovedpersonene Thomas Andreasson og Nora Linde er blant mine favorittkarakterer i krimserier. Det er sjeldent at det er et par venner, og ikke kollegaer eller kjærester, som har hovedrollene, og det fungerer svært godt. De to hovedpersonene bærer også denne gangen historien godt, og vektingen mellom saken det dreier seg om og deres liv er god, slik at det private aldri får forrang. 

I tillegg fremstår bipersonene som levende og troverdige, og Sten gir dem kropp og fylde. I hvert fall for de flestes vedkommende.

Handlingen følger primært de to hovedpersonene, men også de to kvinnene som forsvant ti år tidligere vies god plass. Det gir historien mer dybde, og er med på å heve spenningsnivået.

Viveca Sten skriver fortsatt omtenksomt, drevet og jordnært, uten for mange unødvendige ord og beskrivelser, noe som alltid gjør en bok fra hennes hånd verdt å lese. 

Og med Stockholms skjærgården som et levende beskrevet bakteppe, føles romanen autentisk uten å ligne en turistbrosjyre.

"Hemmelig begravet" er en lett tilgjengelig krimroman som det ikke tar for lang tid å lese. Den er ikke voldsom, og man føler seg umiddelbart hjemme i den svenske skjærgården. Dessuten er jeg veldig glad i karakterene, især Thomas og Nora. Boken tilfører kanskje ikke noe nytt til sjangeren, men spenningen holder helt til den overraskende slutten.

Jeg vil anbefale Sandhamn-serien til alle krimlesere. Denne boken kan fint leses uten at man har lest de foregående i serien. Likevel synes jeg at man bør gjøre seg selv den tjenesten å lese dem i rekkefølge, da dette er en av de seriene der det skjer ganske mye på den private fronten. Det tar imidlertid aldri over handlingen, men nok til at det er en stor fordel å være med fra begynnelsen av. 

"Hemmelig begravet" er en velskrevet og underholdende skjærgårdskrim. Romanen er fengende og medrivende, og er definitivt en av Viveca Stens beste så langt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar