mandag 26. oktober 2020

"Glasshuset" av Eve Chase

Glasshuset
Eve Chase
Roman
393 sider
Oversatt av Jan Chr. Næss, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2020

Eve Chase skriver om store familier og ærverdige, gamle hus der hemmeligheter og løgner slår rot i veggene. Hennes første to romaner, "Tilbake til Black Rabbit Hall" og "Sannheten om Audrey Wilde", er oversatt til tolv språk og har fått strålende anmeldelser.

Når man bor i et glasshus, kan sannheten knuse alt...

Det er 1971, og den unge Rita Murphy kan nesten ikke tro at hun har fått jobb som barnepike hos den glamorøse Harrington-familien i London. Med sitt fasjonable hjem og sine elegante manerer, ser Walter og Jeannie Harrington ut til å være det perfekte ekteparet. Rita blir umiddelbart sjarmert av parets to barn, Hera og Teddy, og er snart involvert i familiens liv - og deres hemmeligheter.

Etter en tragedie - en brann i hjemmet deres - som truer med å rive Harrington-familien i stykker, er det helt naturlig at Rita følger Jeannie, Hera og Teddy til Foxcote Manor, familiens nedslitte landsted i Gloucestershire, i Sørvest-England. Walter håper at Jeannie vil finne helbred på stedet - og har bedt Rita om å hjelpe henne med oppgaven. Men etter noen få dager på Foxcote Manor, finner de et nyfødt jentebarn forlatt i den omkringliggende skogen. I en tilværelse fylt av sorger og problemer blir barnet en kilde til glede, og av frykt for myndighetene bestemmer familien seg for å holde jenta skjult. En stund virker det som om de har funnet fred et sted der samfunnets regler ikke gjelder. Men virkeligheten presser seg på, og spenningen stiger. Og få dager etter det ligger et menneske dødt i skogen, og skandalen er et faktum.

Flere tiår senere, i nåtid, sliter den ny-separerte make-up artisten Sylvie Broom med å få livet sitt på rett spor. Når hun får vite at moren er i koma etter et stygt fall, og at tenåringsdatteren Annies sommerromanse har endt i en uventet graviditet, kan det virke som om Sylvies nøye organiserte liv er i ferd med å snus på hodet. Og når Annie oppdager en mappe på bestemorens hytte fylt med utklipp om en glemt forbrytelse, begynner en reise som vil kaste lys over Sylvies skyggefulle fortid - og endre løpet for Annies fremtid.

"Glasshuset" er en velskrevet familieroman full av mystikk og hemmeligheter. Den er elegant og effektivt komponert med glidende overganger mellom tid, sted og bevissthet.

Historien blir fortalt av Rita Murphy, Hera Harrington og Sylvie Broom, som alle er viktige for bokens handling. Fortellingen foregår over to tidsplan, og er lagt til 1971 og nåtid. Den har også flere handlingstråder som løper parallelt. 

Romanen berører tematikk som brutte ekteskap, affærer, løgner, tilhørighet, tap, sorg og drap, men gjennom det hele har forfatteren behendig fremhevet hvorledes kvinner blir behandlet og de forventningene som stilles til dem.

Eve Chases skrivestil er realistisk og virkelighetsnær, noe som bringer leseren tett på karakterenes indre følelsesliv og tanker. 

Karakterene er svært autentiske, og de er godt portrettert. Til og med bipersonene får et ansikt. Rita Murphy, kjærlig kalt "Store-Rita" grunnet sin høyde og store hender, har en enorm kjærlighet for Harrington-familien og vil bare det beste for dem. Hennes lojalitet overfor familien er urokkelig, og hun setter alltid deres behov fremfor sine egne, selv når det strider imot hennes egen samvittighet. For øvrig ble Ritas foreldre ble drept i en bilulykke da hun bare var noen få år gammel, og hun vokste derfor opp hos bestemoren. Så er det Hera Harrington, en komplisert tolv år gammel jente som ikke helt vet hvordan hun skal håndtere sine følelser. Det var svært interessant å se verden fra hennes synsvinkel, så jeg falt umiddelbart for henne og lillebroren Teddy på fem år. I nåtid møter vi Sylvie Broom som nylig har fått eneansvaret for tenåringsdatteren Annie og hvis mor nettopp har havnet på sykehus. Sylvie er en kvinne som forsøker å gjøre sitt beste, mens hun holder seg tro mot seg selv. Etter endelig å ha fått mot til å forlate sitt utilfredsstillende ekteskap, er hun desperat etter å bygge opp forholdet til datteren. Som Rita, jobber Sylvie hardt med å få det beste ut av en dårlig situasjon.

Mysteriet rundt Sylvie Broom og hva slags tilknytning hun har til historien fra 1971, er for øvrig veldig spennende. Da brikkene i puslespillet sakte begynte å falle på plass, ble jeg sjokkert, men også henrykt. 

Eve Chase kan fortelle en historie som få, så man må alltid lese neste side for å finne ut av hva som skjer. Hun sprer ikke rundt seg med mye vold og blod, men likevel er "Glasshuset" spennende som en krimroman.

Med sine to tidsplan, mangesidige mysterier og relativt store rollebesetning kunne boken lett ha blitt nokså uhåndterlig. Heldigvis holder Chase det hele stramt i tøylene, og hun sørger for at det ikke går for fort i svingene, uten at det går ut over spenningsnivået.

Jeg har tidligere lest og anmeldt "Black Rabbit Hall" og "Sannheten om Audrey Wilde" av Eve Chase. Jeg likte disse to bøkene svært godt, og jeg må innrømme at forfatteren fortsatt skriver utrolig fengende. Denne romanen var like vanskelig å legge fra seg som de to foregående, og Chase har som alltid en god følelse for plott og karakterer, og især samspillet mellom de to.

"Glasshuset" har mange av de ingrediensene jeg liker ved en god roman: Gamle mysterier, familiehemmeligheter, et litt skummelt landsted og flere tidsplan. Det er imidlertid et par ting som gjør at den skiller seg ut fra andre lignende bøker. Det ene er Chases vakre og detaljerte miljøbeskrivelser. Det andre er hvor mørk historien er. Uten å ville røpe for mye, er det også mer ved denne romanen enn det tilsynelatende.

Jeg kan bare si: Les den!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar