søndag 4. oktober 2020

"Amerikansk jord" av Jeanine Cummins

Amerikansk jord
Jeanine Cummins
Roman
416 sider
Oversatt av John Grande, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2020

Jeanine Cummins (f. 1974) er en amerikansk forfatter som i 2004 debuterte med boken "A Rip in Heaven", om drapet på to av søskenbarna hennes. Hun har utdannelse innen engelsk og kommunikasjon. "Amerikansk jord" er hennes tredje roman. Cummins bor i New York med ektemann og to barn.

"Amerikansk jord" er en gripende roman om en mor og et barn på flukt - om sorgen over de som er borte, og om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i. Og samtidig er den en intenst spennende kat-og-mus-fortelling som ikke slipper taket i deg.

Ekteparet Lydia Quixano og Sebastián Pérez Delgado bor med sin åtte år gamle sønn Luca i Acapulco, Mexico. Sebastián er journalist, Lydia eier en bokhandel. 

Sebastián skriver om narkokartellene og deres innbyrdes krig. Ofte når artiklene hans blir publisert i avisen, blir både han og familien tilbudt hotellopphold av avisen fordi de er redde for hva dem han skriver om kan finne på av represalier.

Én dag dukker det opp en ny kunde i Lydias bokhandel som heter Javier. De to blir venner og har lange og gode samtaler om bøkene som de begge elsker. Det Lydia ikke vet er at han er Javier Crespo Fuentes, lederen for det største narkokartellet (La Lechuza-kartellet) i Acapulco. 

Selv om Sebastián har blitt truet mange ganger, publiserer han likevel en artikkel om Javier Crespo Fuentes. Det får store konsekvenser for familien.

Under et familieselskap blir seksten av Lydias familiemedlemmer drept. Bare Lydia og Luca overlever massakren, siden han måtte på do og trengte morens hjelp akkurat da den skjedde.

Det finnes bare én mulig gjerningsmann for et så omfattende blodbad i Acapulco, og alle vet hvem det er. Javier Crespo Fuentes. 

Godt over nitti prosent av alle forbrytelser i Mexico blir aldri oppklart. Politiet er et maskespill som skaper en nødvendig illusjon om at kartellene ikke er immune mot straff. Lydia vet dette. Alle vet dette. 

De må forsvinne. De må komme seg vekk fra Acapulco, så langt vekk at Javier Crespo Fuentes aldri kan finne dem.

Hennes eneste håp om å overleve er å flykte fra kartellets rekkevidde til en fjern fetter i USA. Men det vil bli vanskelig, for Javier har øyne overalt.

Mer enn to hundre mil må Lydia og Luca legge bak seg, med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, før de kommer til USA. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men hele tiden må de være forsiktige, for hvem er venn, hvem er fiende, og hvem kan egentlig de stole på? Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken.

"Amerikansk jord" forteller en hjerteskjærende, brutal og høyaktuell historie om en mor og hennes sønns flukt fra Mexico til USA langs den livsfarlige migrantruten.

Romanen gir et innsiktsfullt perspektiv på meksikanske migranters tøffe og tidvise umenneskelige forhold.

Handlingen skildrer en reise mot sikkerhet, og en flukt fra en sikker død. Det er en nådeløs beretning om hva en mor er villig til å gjøre for sin sønn og sin egen fremtid, selv om den er like usikker som reisen mot den.

Historien er fengslende og veldig godt fortalt. Lydias historie er så brutal at den er vanskelig å fatte, men samtidig kan man forholde seg til den fordi Lydias karakter blir så godt fremstilt. Hennes lidelser blir nærmest våre, og hennes kamp blir vår. Det er lett å forstå hennes frykt og håp. 

De fysiske og mentale belastningene ved å være på flukt, fortelles overbevisende. Det er uhyggelig og brutalt. Men slik lever migrantene, i en verden der ondskap og død er hverdagskost.

På Lydia og Lucas reise nordover møter de mange mennesker som alle gjør inntrykk.

Boken gir dermed en stemme til de mange tusen migrantene som reiser gjennom Mexico på jakt etter et bedre liv eller bare med et håp om å overleve og unnslippe sine forfølgere.

Romanen er velskrevet. Språket er flytende og har nøkterne beskrivelser blandet med et fint billedspråk, som er med på å understreke både handlingen og følelser.

Det er også krydret med spanske ord, noe som bringer en ekthet til selve leseopplevelsen, og man glemmer derfor aldri i hvilken verdensdel handlingen finner sted.  

Historien synes å være svært troverdig, og er med på å øke bevisstheten om problematikken knyttet til de livsfarlige rutene som migrantene følger gjennom Mexico mot USA. 

Det er en fremragende bok som ikke bare handler om migranter, men spesielt om en mor og hva hun er villig til å gjøre for å redde barnet sitt. En eminent leseopplevelse!

"Amerikansk jord" er en av de bøkene man skulle ønske aldri tok slutt. Det er en utrolig skarp og velskrevet roman som kun kan anbefales på det sterkeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar