fredag 16. desember 2022

"En dag ved juletider" av Lizzie Byron

En dag ved juletider
Lizzie Byron
Roman
393 sider
Oversatt av Eva Ulven, MNO
Ascheoug
2022

Lizzie Byron er et pseudonym for kritikerroste YA-forfatter Tanya Byrne. Hun er født i London, men bor nå i Brighton med hunden Frida. "En dag ved juletider" er hennes første bok på norsk.

Shell Smith er en populær make-up artist som jobber i kosmetikkavdelingen på Duke & Sons, et ærverdig og glamorøst, familieeid varehus, hvor folk kommer for å se årets juleutstilling og for å møte julenissen. 

Selv om virksomheten blomstrer som aldri før i Shells avdeling, trues varehuset av konkurs med mindre juleomsetningen tar helt av.

Gamle Mr. Dukes barnebarn, Callum, har funnet en kreativ måte å skaffe ekstra inntekter på, uten at Mr. Duke Sr trenger å få vite om det. Et produksjonsselskap ønsker nemlig å benytte det flotte varehuset som kulisse for sin neste store julefilm, og selve filmingen vil finne sted om natten mens varehuset er stengt. 

Når Shell innvies i denne hemmeligheten, forstår hun at det er langt mer ved Callum enn bare et flott utseende. Men når hennes ungdomskjæreste Nick dukker opp, begynner faktisk livet hennes å bli litt vel lik historien til julefilmen som spilles inn på Duke & Sons. 

For selv om Nick knuste hjertet hennes da han sist dro sin kos, merker Shell at gamle følelser vekkes til live. Det blir misforståelser og forviklinger. Men hvem kaprer Shells hjerte til slutt?

"En dag ved juletider" er en hyggelig og romantisk feelgood-roman som inneholder alt det som gjør meg glad og varm inni meg.

Lizzie Byron fanger raskt oppmerksomheten min, og måten hun skriver på er full av overraskelser og ulike stemninger. Jeg vil gjerne lese mer av henne.

Hun skriver også utrolig morsomt, men tar samtidig tak i livets alvor når livet ikke går i den retningen vi forventer eller har planlagt – og det er egentlig helt greit, for livet er ikke alltid bare en dans på roser.

Det er en smule forutsigbart, men samtidig helt fantastisk. For vi kan jo alle trenge en liten virkelighetsflukt nå og da. 

Byron leverer også noen fine personbeskrivelser som når helt inn under huden. Karakterene hennes er sympatiske og menneskelige og dermed relaterbare.

Hovedpersonen, Shell Smith, er talentfull, engasjert og lidenskapelig opptatt av arbeidet sitt. Hun stiller høye krav til seg selv, men er hele tiden redd for ikke å kunne leve opp til dem. På mange måter er hun litt naiv, men likevel tør hun å stå ved sine meninger.

Jeg liker rett og slett å bli absorbert og underholdt av romaner som dette. De inneholder en spesiell underfundighet og humor, men også alvor, dybde og innsiktsfulle betraktninger rundt relasjonene mellom mennesker. Den er feelgood på sitt beste, fordi den har en god balanse mellom moro og alvor og et totalt fravær av selvhøytidelighet.

"En dag ved juletider" egner seg fint til å lese i julen. Den setter kanskje ingen dype spor i hukommelsen, men jeg kan likevel anbefale den på det varmeste. En herlig bok som får deg i godt humør!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar