onsdag 14. desember 2022

"Jul på øyas hotell" av Jenny Colgan

Jul på øyas hotell
Jenny Colgan
Roman
358 sider
Oversatt fra engelsk av Hege Frydenlund, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2022

Den skotske feelgood-forfatteren Jenny Colgan (f. 1972) forener romantikk med humor og hjertevarme. Hun har tidligere bodd i en lang rekke land, men er nå bosatt utenfor Edinburgh med mann og tre barn. Colgan er en internasjonal feelgood-stjerne, og bøkene hennes topper bestselgerlister verden over. Hun fikk tildelt prisen Romantic Comedy Novel of the Year i 2018 for "Velkommen til Floras kafé".

"Jul på øyas hotell" er den fjerde boken i Jenny Colgans serie om Flora MacKenzie og innbyggerne på den skotske øya Mure. 

En hjertevarm fortelling med en god dose intriger og mengder av julestemning.

Flora Mackenzies bror, Fintan, har arvet et stort luksushotell (The Rock) på den lille, koselige øya Mure. Egentlig burde Flora bare gå hjemme i svangerskapspermisjon og være en glad, selvoppofrende mor til lille Douglas. Men sannheten er den at hun kjeder seg, og noen må jo hjelpe Fintan. 

The Rock var opprinnelig et stort herskapshus som var oppført for en velstående lokal familie. Senere ble eiendommen ombygd til hotell.

Det er mye som skal gjøres før hotellet kan åpne til jul. Flora har erfaring fra sin lille kafé, men å drive et hotell viser seg å ikke være så lett som hun først trodde. Med en sørgende eier, en ilter, fordrukken fransk kokk, en norsk rikmannssønn på kjøkkenet, og en smertelig sjenert kjøkkenassistent som rødmer så fort noen snakker til henne, venter katastrofene som tikkende bomber. 

Flora er likevel fast bestemt på at de skal klare å åpne hotellet før jul. Men det er slett ikke alle innbyggerne på øya som støtter dem...

"Jul på øyas hotell" gir et herlig gjensyn med Flora og alle innbyggerne på den lille skotske øya Mure.

Jenny Colgan er en så god forfatter at jeg alltid blir helt oppslukt av historiene hun forteller i bøkene sine.

Og hun skuffer heller ikke denne gangen med å gi sine lesere en gripende historie i en hyggelig setting. 

Selv om du ikke har lest de foregående bøkene i Mure-serien, tror jeg bestemt at du kan lese denne som en frittstående bok, selv om du sannsynligvis vil føle deg mer knyttet til karakterene hvis du har lest de andre.

Jeg liker å bli gjenforent med karakterer for å se hvordan ting har utviklet seg i livene deres. Det gir en følelse av fortrolighet og komfort som passer som hånd i hanske til en juleroman som denne.

"Jul på øyas hotell" er en svært god roman, og jeg ble raskt ferdig med den. 

Jenny Colgan skriver godt og hun blåser liv i sine karakterer, slik at de fremstår som flerdimensjonale og elskelige.

Flere karakterer er også flettet inn i historien og hverandres skjebner, og de er alle med på å sette fokus på de allmennmenneskelige følelsene som til enhver tid gjelder, som for eksempel lengselen etter kjærlighet, behovet for bekreftelse og frykten for ikke å lykkes.

Fortellingen flyter lett, og selv om dette er feelgood, faller ikke Colgan inn i klisjeer, men gir historien en interessant brodd. 

Man kan selvsagt alltids diskutere hvor realistisk romanen er, men det overlater jeg til andre å gjøre. Colgans bøker er, som omslagene antyder, søte romantiske  historier med en lykkelig slutt.

Det kan godt være at selve historien er litt forutsigbar, men likevel likte jeg karakterene, og Colgans beskrivelser av livet på Mure er bare herlig. Mure er en forblåst øy langt unna alt, hvor mange har flyttet til fastlandet, og presten bare kommer innom hver tredje uke.

Bøker som denne gir glede, du får et smil om munnen og et følelsesmessig jag i kroppen som gjør at du får lyst til å lese mer. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar