fredag 10. februar 2023

"De tre bukkene Bruse". Gjenfortalt av Mac Barnett.

De tre bukkene Bruse
Gjenfortalt av Mac Barnett
illustrert av Jon Klassen
Gjendiktet av Vibeke Saugestad
Barnebok/Høytlesningsbok/Bildebok, 3-6 år
42 sider
Mangschou forlag
2023

Ny og enestående utgave av det norske eventyret "De tre bukkene Bruse".

"De tre bukkene Bruse" gjenfortalt og illustrert av superduoen Mac Barnett og Jon Klassen er en fest å lese høyt. Bildeboka føk rett inn på New York Times' bestselgerliste høsten 2022 og kom på lista over årets bildebøker i flere amerikanske aviser og magasiner.

Fortalt med perfekt timing og tempo, morsomme detaljer og Barnetts karakteristiske fortellerstemme, er dette bukkene Bruse som du aldri har sett før. Med Klassens strålende beherskede scener, fengslende karakterer og kjente kunstneriske stil, er denne boka et funn for alle som er glade i å lese høyt til barn.

Til sammen og alene har begge mottatt en mengde Caldecott-medaljer, utmerkelser, internasjonale priser og New York Timess bestselgere, et fantastisk kreativt samarbeid. Gjør deg klar til å oppleve bildebokmagi ... alt du trenger å gjøre er å krysse broen!

"De tre bukkene Bruse" av Mac Barnett og Jon Klassen er Mangschou forlags åttende bildebok av Jon Klassen og femte bildebok av duoen Barnett og Klassen. På norsk fra før av finnes hattetriologien: "Jeg vil ha tilbake hatten min", "Dette er ikke min hatt" og "Vi fant en hatt", "Mats og Emil graver et hull" og form-triologien: "Trekant", "Firkant" og "Sirkel".

Det var en gang en bro. Og under den broen bodde det et troll. Han holdt nesten på å sulte ihjel.

"Jeg er et troll. Det beste jeg vet, er å gnafse og gomle meg tykk og fet. Jeg elsker føtter mot planker og stein, for det er lyden av kjøtt og bein."

"Kloppeti-klopp! Kloppeti-klopp!" hørtes det på broen. 

Historien om De tre bukkene Bruse er et klassisk eventyr, og det var et av mine favoritter da jeg selv var barn.

Selv om forfatteren, Mac Barnett, har holdt seg helt tro mot den klassiske historien, føles den likevel mer frisk og original ut. Og jeg må innrømme ar jeg smilte meg gjennom hver eneste side i boken.

Denne stiliserte versjonen av det klassiske folkeeventyret legger til både slu humor og flott kunst for å fortelle historien. 

Tempoet er høyt, og underholdningsverdien er på topp. 

Et språklig overskudd demonstreres i teksten, hvor du finner morsomme og varierte rim, samt lek med uttrykk.

Trollet ser ut som en stor rotte, og er litt truende i sin fremtoning der han sitter klar med gaffel og skje i hendene. Men han ikke for skummel. Dialogene hans er skrevet på rim: "Hvem våger å krysse min bro for å nå den gresskledde bakken med saftige strå?" Mens resten av teksten i boken ikke er det.

Denne gangen skal de tre bukkene Bruse til det saftige gresset, i den gresskledde bakken, som ligger på den andre siden av broen, og ikke til seters som i det klassiske eventyret.

Og du trenger ikke å ha noe kjennskap til historien om De tre bukkene Bruse fra før av, for å ha utbytte av boken.

Den egner seg veldig godt til høytlesning, gjerne på en dag hvor leseren er våken nok til å legge energi i de forskjellige stemmene. På en slik dag vil dette garantert være en av de bøkene som merkbart vil redusere avstanden mellom barnet som lytter og den voksne.

"De tre bukkene bruse" er en bildebok med hovedvekt på illustrasjoner. 

Illustrasjonene har enkle former og forholdsvis dempede farger, men med en herlig vri av humor. Stilen har et rent og enkelt uttrykk, hvor det er rom for leserens egne tolkninger. Det skapes helt klart en spesiell atmosfære med denne enkelheten.

Dessuten setter bokens store format illustrasjonene i et fantastisk perspektiv. 

"De tre bukkene bruse" er en bok som bobler over av humor og fantasi. Anbefales!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar