torsdag 2. februar 2023

"Lady Evelyns hemmelighet" av Gill Paul

Lady Evelyns hemmelighet
En roman om oppdagelsen av Tutankhamons grav
Gill Paul
Roman
406 sider
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
Aschehoug
2022

Gill Paul er skotsk, men bor i England. Hun har skrevet ti historiske romaner, mange av dem med virkelige hovedpersoner; kvinner hun mener har blitt marginalisert eller oversett av historikere. Hun har selv studert historie og har bakgrunn fra forlagsbransjen i London. Hennes første roman på norsk, "I gode og onde dager", kom våren 2017. "Lady Evelyns hemmelighet" er hennes sjette bok på norsk.

Romanens omdreiningspunkt er lady Evelyn (Eve) Herbert (f. 1901).

Hun vokser opp i en velstående familie. Faren hennes er George Herbert, den 5. jarlen av Carnarvorn, og de bor på det flotte familiegodset Highclere Castle i Hampshire. Jarlen har alltid vært interessert i arkeologi, og han er den økonomiske sponsoren til arkeologen Howard Carter. 

Helt siden Eve var liten, hadde faren hatt en samling egyptiske artefakter hjemme (han var en entusiastisk amatøregyptolog), og hun storkoste seg når hun fikk lov til å studere dem. Eve har selv et ønske om å bli arkeolog; noe helt annet enn det som forventes av datidens unge kvinner. Ikke desto mindre, reiser hun til Egypt sammen med faren og Howard Carter på jakt etter et urørt gravkammer.

I november 1922 går drømmene deres i oppfyllelse. De oppdager gravstedet til Tutankhamon, fullpakket med gull og utrolige skatter, noe som for ettertiden har blitt regnet for å være det mest spektakulære arkeologiske funnet i Egypt i moderne tid 

Eve blir den første personen til å krype inn i gravkammeret på tre tusen år. 

Det må ha krevd pågangsmot å krabbe inn i gravkammeret, især for en jente som ikke hadde sett stort av verden utenfor den privilegerte oppveksten på Highclere og familiens andre hjem i Bretby Park. Og Eve er naturligvis lykkelig over å få oppleve dette. Det største øyeblikket i livet hennes, så langt. 

Oppdagelsen av gravkammeret gjør for øvrig Carter til en internasjonal berømthet i 1920-årene.

Men ganske snart forandrer alt seg, og en lang rekke tragiske hendelser snur opp ned på livet til Eve.

Avisene hevder at det er «Tutankhamons forbannelse», men Howard Carter mente at ingen rasjonell person ville bli underholdt av slikt tull. 

Femti år senere, på 1970-tallet, har Eve hatt et langt og lykkelig forhold til sin ektemann, Sir Brograve Beauchamp, selv om drømmen hennes om å bli arkeolog ikke ble virkeliggjort på grunn av farens tidlige død. Hun returnerte heller aldri til Egypt igjen. Etter en alvorlig bilulykke i 1935, begynte dessuten helsen hennes å skrante.

I romanen møter vi Eve for første gang i 1972, når hun er i ferd med å komme seg etter det siste i en lang rekke av stadig tilbakevendende hjerneslag, antatt å ha blitt utløst av en hodeskade som ble påført i den ovennevnte bilulykken.

Snart får hun rede på at en egyptisk arkeolog har avdekket nye bevis om Tutankhamons begravelse. Denne yngre kvinnen mistenker at Eve og faren hennes tok med seg verdifulle gjenstander hjem fra graven, og har derfor et sterkt ønske om å hente disse gjenstandene hjem til Egypt, og i prosessen styrke sin egen nedadgående karriere.

Det er nemlig hevet over enhver tvil at Howard Carter tok en rekke gjenstander fra Tutankhamons gravkammer. Og siden Eve er den eneste gjenlevende av dem som var til stede ved åpningen av gravkammeret, er hennes lykke på nytt truet.

"Lady Evelyns hemmelighet" er en helstøpt og velfortalt historisk roman, som både er lesverdig og lærerik.

Gill Paul leverer en dramatisk, velresearchet historie med stor underholdningsverdi, med massevis av inntrykk, spenning, kjærlighet og drama. 

Jeg må innrømme at jeg aldri har vært spesielt interessert i det gamle Egypt. Jeg hadde selvsagt hørt om Tutankhamon, men aldri om den såkalte "forbannelsen" som rammet dem som var til stede da hans grav og sarkofag ble åpnet. Heller ikke Evelyn Herbert, lord Carnarvons datter (mannen som hadde finansiert utgravningen), og den siste overlevende av de som gikk inn i gravkammeret da det ble oppdaget i november 1922, hadde jeg noe kjennskap til. 

Historien om oppdagelsen av gravkammeret har visstnok og som oftest dreid seg om partnerskapet mellom arkeologen Howard Carter og sponsoren hans, lord Carnarvon, men lady Evelyn Herbert var også der, og hun fortjener en plass i historiebøkene.

Når det er sagt, er "Lady Evelyns hemmelighet" en flott og storslått fortelling med mange velkomponerte karakterer og et velfungerende og blomstrende språk, noe som gjorde lesingen til en ren nytelse.

Forfatteren har tegnet et skarpt portrett av hovedpersonen.

Eve Herbert er på alle måter en bemerkelsesverdig kvinne, og historien hennes er spennende fra første til siste side.

Gill Paul har med sin utmerkede penn klart å gi oss lesere et bilde av en sterk og intelligent kvinne som kjempet mot datidens oppfatning av en kvinnes rolle i samfunnet.

Historien, som fortelles fra Eves og Brograves synsvinkel, beveger seg frem og tilbake i tid, mellom 1920- og 1970-tallet, og den følger livet til Eve. Sammen med den fantastiske opplevelsen av å være involvert i Tutankhamon-funnet, giftet hun seg også med Brograve, oppdro en datter og ble en aktiv pengeinnsamler og arrangør da Brograve ble parlamentsmedlem (han var konservativt parlamentsmedlem fra 1931 til 1945). Forfatteren skriver også om hvordan bilulykken i 1935 påvirket livet til Eve.  

Ryktene om "forbannelsen" er en slags rød tråd gjennom hele historien. Eve er aldri helt overbevist, men stiller spørsmål ved hvorfor så mange forferdelige ting har skjedd med flere av hennes nærmeste venner og bekjente.

Boken er for øvrig basert på virkelige hendelser og mennesker, noe som gir den en ekstra dimensjon. Dessuten er tidsbildet i den godt beskrevet.

Hvis du liker bøker om kvinner hvis historier har blitt oversett, vil jeg så absolutt anbefale deg å lese "Lady Evelyns hemmelighet". Det var nemlig svært interessant å lære mer om den første kvinnen som gikk inn i Tutankhamons gravkammer og hvordan det påvirket livet hennes for alltid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar