søndag 5. februar 2023

"Det høyeste ønsket" av Nicholas Sparks

Det høyeste ønsket
Nicholas Sparks
Roman
368 sider
Oversatt av Elsa Frogner
Cappelen Damm
2022

Nicholas Sparks er en av verdens mest leste forfattere. Romanene hans har solgt 105 millioner eksemplarer på over 50 språk. Alle bøkene har vært New York Times bestselgere, og mange av dem er filmatisert.

Ny hjertevarm bestselger fra den verdenskjente forfatteren Nicholas Sparks.

Den anerkjente fotografen Maggie Dawes var bare trettiseks år gammel da hun fikk påvist ondartet hudkreft. Før det kunne hun ha sverget på at hun var tvers gjennom sunn og frisk. Hun trente jevnlig og spiste relativt sunn mat. Det var heller ingen krefttilfeller i hennes familie. Hun vokste opp i Seattle, men bor nå på Manhattan i New York, og soling hadde hun aldri hatt så mye til overs for. Det fantes ikke fornuft i noe av dette, men det er vel det kreft handlet om. 

Til tross for at hun har blitt sterkt svekket av kreften, driver Maggie noen få år etter fortsatt sitt velrennomerte galleri. 

Hver jul har hun pleid å reise verden rundt for å ta bilder, men den alvorlige sykdommen har satt en stopper for alt. 

Hun er avhengig av hjelpen til den unge assistenten Mark Price, og føler seg stadig nærmere knyttet til ham.

Mens dagene telles ned til juleferien, begynner hun å fortelle ham om en annen jul, som hun feiret for flere år siden - og om hvordan kjærligheten hun opplevde den gangen endret alt.

For mer enn tjue år siden, i 1995, da Maggie var seksten år gammel, begynte hun å leve et hemmelig liv. Hun var gravid i trettende uke, og foreldrene sendte henne til en eldre tante hun knapt kjente i småbyen Ocracoke i North Carolia. Foreldrene ble ikke med henne, noe som gjorde det mye tøffere å reise fra hjembyen Seattle. Særlig de første ukene i Ocracoke var forferdelige for en ensom, gravid tenåring. Eksiltilværelsen forekom henne helt uendelig. Men én dag ble hun kjent med Bryce Trickett, en av de få tenåringene i byen. Han viste Maggie alt som var bra på det vesle stedet, og han lærte henne også å fotografere, og ga henne grunnopplæring i bruk av Photoshop, som var relativt nytt den gangen. Moren hans lærte henne mørkeromsteknikk - blant annet betydningen av tid i fremkallingsprosessen (det som nå er en tapt ferdighet for å lage bilder på den gammeldagse måten). Bryce dømte henne ikke for den voksende magen under genseren hennes. De ble etter hvert forelsket, og delte det perfekte første kysset. Det var den type kjærlighet man bare opplever én gang i livet. Bryce var ikke bare hennes første kjærlighet, han var den eneste hun noensinne hadde elsket. Når barnet, en liten gutt, omsider ankommer, blir det gitt bort for adopsjon. Å gi fra seg en baby til adopsjon var skremmende, selv om det var det riktigste. 

Idet Maggie sitter ved juletreet i galleriet sitt og forteller denne historien, omgitt av fotografiene som har gjort henne berømt – fotografiene som Bryce aldri fikk se – stiller Mark henne et spørsmål: Hvis du kunne få hva som helst til jul, hva skulle det være?

Maggie har alltid trodd at hun visste svaret på det spørsmålet. Men før hun rekker å si at hun skulle ønske at tiden kunne skrus tilbake, til den gang Bryce befant seg i Washington D.C. i forbindelse med studiene, stopper hun opp. For det hun egentlig ønsker seg, er å finne sønnen sin.

Nicholas Sparks har lenge vært en av mine favorittforfattere. 

Forventningene til denne romanen var derfor skyhøye da jeg satte meg ned til å lese. Jeg ble heldigvis ikke skuffet, for Sparks minnet meg nok en gang på hvorfor han er den ubestridte kongen av romantisk fiksjon.

"Det høyeste ønsket" forteller en hjerteskjærende, rørende og fengslende historie om å avfinne seg med sykdom og tap, og er en påminnelse om at tid med de som er dyrebare for oss er den største gaven av alle – et budskap som vil appellere til mange. 

Språket er flytende, lettlest og med karakterer som er enkle å like.

Romanen følger hovedpersonen Maggie Dawes i to tidslinjer; nåtid og 1995.

Jeg nøt hver side av denne fantastiske romanen, som er hjertevarm og trist på en gang. Livets til tider harde realiteter blir fremstilt på den mest elegante måten uten en masse overflødige filosofiske floskler. Det er lett å forstå og forholde seg til, at selv om livet kan være urettferdig, bør man aldri slutte å kjempe for å oppnå det man ønsker.

"Det høyeste ønsket" rørte meg dypt. Den forteller en melankolsk historie, men vi trenger også slike en gang i blant. 

Det er en bok som etterlater et sterkt og uforglemmelig inntrykk, og ikke en bok man legger fra seg og glemmer. Sparks når nemlig helt inn under huden med denne romanen.

"Det høyeste ønsket" er kanskje ikke Nicholas Sparks' beste roman, men så absolutt en bok som er verdt å anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar