torsdag 29. august 2013

"Hulemannen" av Jørn Lier Horst

Hulemannen
Jørn Lier Horst
Sjanger: Krim
351 sider
Gyldendal norsk forlag
2013

Dette er forfatterens 9. krimroman om William Wisting. For sikkerhets skyld og i rettferdighetens navn, måtte jeg lese den to ganger. Første gang fordi den er en pageturner uten sidestykke. For det andre fordi jeg ville se nærmere på språket. For meg er det ikke nok med spenning for å oppnå toppkarakter! Til det har jeg lest for mange bøker.

Denne får en klar 6'er av meg. Innholdet kan du fint lese på baksiden av boka. Derfor hoppet jeg over det. Handlingen finner sted i Larvik. Den er autentisk. Den oser av spenning og godt språk. Sist dog ikke minst, et høyst overraskende plott. Med denne boka, aner jeg flere utenlandske utgivelser. Fordi, han evner det kunststykke å skrive om profilering. Faktisk like godt som forfatteren Anita Berglund! Etterforskningen synes umulig. Handlingen skjer mange år tilbake, i USA. FBI blir dermed dratt inn i etterforskningen.
Parallelt skjer en handling i etterforskerens nærmiljø. Journalistdatteren Line ønsker å skrive en historie om ensomhet.
En eldre nabo blir funnet død etter 4 måneder. Bare det, er i seg selv en anerkjennende historie.
 

Etter mitt skjønn evner forfatteren enda bedre å skildre miljøet i natur med en troverdig og faktisk poetisk betraktning.

Å sammenligne Horst med Nesbø? Jeg vet ikke. Det må i såfall bero på salgstall. Enten du som meg, har lest flere bøker av forfatteren, eller debuterer med Hulemannen, eller Caveman som FBI kaller det, tror jeg du vil bli underholdt i rikt monn.
Kjenner du vår egen Thomas Engers forfatterskap samt svenske G. W. Persson, vil du som VG i sin anmeldelse nevnte, kjenne igjen deres etterforskere. Ingen overraskelse det. De glir naturlig inn. Jeg vet at det etter all sannsynlighet blir vanskelig å legge i fra seg boka. Men gjør det til en vane å lese noen sider hver dag. Fordi det fortjener forfatteren. Han må ha lagt ned et avsindig stykke arbeid med denne.
For ordens skyld vil jeg nevne at han i sterk konkurranse vant Glassnøkkeken og Rivertonprisen nylig. Og fortsetter du slik, Jørn Lier Horst, ser jeg ikke bort i fra at det blir flere av samme valør eller i andre land. USA neste?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar