torsdag 22. august 2013

"Og så kom du" av Kathleen MacMahon

Og så kom du
Kathleen MacMahon
Roman
320 sider
Oversetter: Kirsti Øvergaard
Original tittel: This is how it ends
Bazar forlag
2013

Kathleen MacMahon har skrevet denne boken. Hun er en tidligere radio- og fjernsynsjournalist hos den nasjonale fjernsynskanalen i Irland, RTE. Hun er også barnebarnet til den anerkjente forfatteren Mary Lavin. Hun bor i Dublin sammen med sin mann og deres tvillingdøtre.
"Og så kom du" er hennes første roman. Den lå øverst på de irske bestselgerlistene i 5 uker i strekk. MacMahon har vunnet prisen Woman of the year for Literature 2012, og hun er nominert til
debutantprisen ved Irish Book Award 2012. Rettighetene til "Og så kom du" er solgt til 25 land.

Bruno Boylan er en 49 år gammel mann fra New York, og er av irsk avstamning. Han har nettopp mistet jobben i investeringsbanken Lehman Brothers. Det er høsten 2008, og han kommer til Irland for å oppsøke/finne sine røtter, og kanskje også seg selv. Men hans irske familie er til å begynne med ikke så veldig opptatte av å møte sin amerikanske slektning.

Addie er en av hans fjerne irske slektninger. Hun er i slutten av 30 årene, en arbeidsledig arkitekt, og har nylig brutt et nokså mislykket forhold. Hun har opplevd store skuffelser i livet, noe som har gjort at hun har mistet troen på seg selv. Kanskje også på selve livet.
I ung alder døde hennes mor. Hennes far, Hugh gjorde sitt beste for å oppdra Addie og hennes søster Della ved siden av arbeidet som sykehuslege. Nå er han selv pleietrengende, da han nylig ble utsatt for en ulykke der han brakk begge håndleddene. I tillegg blir han saksøkt av familien til en pasient som døde under hans behandling.
Addie tilbringer dagene med å pleie sin far og gå turer på stranden med hunden.

Brunos plan er å bosette seg permanent i Irland, men han vil vente til etter presidentvalget i USA. Men hvis Obama vinner, vil han vende nesen hjemover.
Hans møte med sine irske slektninger begynner som nevnt ikke godt. Addie og faren gjør det de kan for å unngå den brysomme amerikaneren, og for Addie er en bankmann omtrent like tillitvekkende som en seriemorder. Likevel forstår hun øyeblikkelig at møtet med Bruno vil forandre livet hennes for alltid.

De faller for hverandre og kjærligheten som oppstår er vakker, selv om Addie aner at den høyst sannsynlig bare vil vare en kort stund. Eller vil den vedvare?
Da skjer tragedien... 

«Og så kom du» er en kjærlighetshistorie som gjør et stort inntrykk. Det er en bok om nasjonalitet og identitet, og om å møte motgang og tidens ubønnhørlige gang med optimisme. Den handler om fortid og fremtid og den flyktige evnen til å leve i øyeblikket.

Mennesker som leter etter røttene sine er i mine øyne alltid et interessant tema. I boken går derimot ikke Bruno så langt med slektsforskningen som jeg på forhånd trodde. Dette er derimot mer en historie om Brunos forhold til Addie.

"Og så kom du" er en usedvanlig godt skrevet bok. Dette er en medrivende roman, en litterær sidevender.
Noen bøker leser jeg med hodet, andre med hjertet. "Og så kom du" av Kathleen MacMahon havner i den siste kategorien. Dette er en ordentlig hjertebok! Jeg gjorde faktisk et forsøk på å presse boken inn til brystet mitt da jeg var ferdig, bare for å holde på følelsen litt lenger. Det gikk selvsagt ikke, men jeg kjenner at jeg ikke har gitt helt slipp på Bruno, Addie, Hugh og de andre karakterene.
Anbefales varmt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar