torsdag 29. august 2013

"Tante Palmas ris" av Francisco Azevedo

Tante Palmas ris
Francisco Azevedo
Kategori:Skjønnlitteratur
Oversatt av Kristin Lie Garrubo
Originalens tittel: Arroz de Palma
Cappelen Damm
2013

Bokas forfatter, brasilianeren Francisco Azevedo, ble født i 1951 i Rio de Janeiro. Tante Palmas ris er hans første roman. Den ble en bestselger i Brasil, og er siden solgt til flere land. Tidligere har Azevedo skrevet både filmmanus, skuespill og poesi. Han har også vært diplomat.

For første gang siden tante Palmas begravelse, 60 år tidligere, skal hele familien igjen samles. Det er ennå tidlig om morgenen når Antonio (88) begynner med forberedelsene til denne helt spesielle festmiddagen. Mens han lager mat, vandrer tankene tilbake.
“Tante Palmas ris” er en familiesaga som hovedsakelig foregår på en kaffeplantasje i delstaten Rio de Janeiro, Brasil. Historien er vakker og den inspirerer leserne til å leve, elske, spise godt og ta vare på hverandre.

Det er Antonios mimring som preger boka. Han erindrer oppveksten på en kaffeplantasje i Brasil, og hvordan livet

etterhvert har fortonet seg, som sønn, nevø og storebror, og etter hvert som ektemann, familiefar og restauranteier i Rio de Janeiro. Han deler både gode og vonde, private og intime minner med oss. Ingenting holder han skjult. Vi blir med andre ord godt kjent med han.
Familien betyr svært mye for Antonio. Han understreker hvor viktig det er at familiemedlemmene holder sammen og at de holder kontakt til tross for de geografiske avstandene.
Og tante Palma er en forunderlig kilde til evig visdom om hvordan familier fungerer og henger sammen.

Antonio har levd et langt liv som restauranteier i Rio de Janeiro.
Foreldrene, José Custódio og Maria Romana, giftet seg i Portugal i 1908. Alle riskornene som utenfor kirken ble kastet over brudeparet for hell og lykke, ble plukket opp av brudgommens søster Palma. Hun mente at risen symboliserte frukten av deres kjærlighet, og at den derfor måtte spares på. For
i følge henne kan kjærligheten ikke under noen omstendighet sløses bort. Denne risen vil på forunderlig vis kom til å bestemme hele familiens skjebne.
Med ønske om å komme ut av den ekstreme fattigdommen og et anstendig liv, emigrerer det unge paret til Brasil. Tante Palma, som vet at de vil trenge både henne og risen, reiser med dem.
Dette er en historie som strekker seg over et tidsrom på hundre år, fra 1908 til 2008, og hvis sentrale punkt er tante Palma, en kvinne som ikke selv hadde noen barn, men som på forunderlig vis har blitt mor til en hel familie.
Og det er én sentral matingrediens, nemlig ris, som så og si opptrer som bokas hovedkarakter.

Historie tar oss med igjennom mange stadier og år, og underholder helt til siste side. Den er svært poetisk. "Tante Palmas ris" er mesterlig skrevet, og det merkes at det er med mye kjærlighet.
Dette er en inspirerende bok. Fortellergleden er stor. Og historien oppfordrer leseren til å ta vare på sin familie og å holde den sammen. Dessuten gir den inspirasjon til å lage god mat, og etterpå nyte den.
Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar