Doktor Fredrikis kabinett
Jørgen Brekke
Krim
344 sider
Gyldendal
2014
Jørgen Brekke (f. 1968) har vokst opp i Horten. Etter fullførte studier ved NTNU bosatte han seg i Trondheim der han i dag bor med kone og tre barn. Brekke har lektorutdannelse, men har de siste årene jobbet som frilansjournalist ved siden av deltidsjobb i omsorgsyrket. Han debuterte med Nådens omkrets i 2011. Den var hovedbok i to bokklubber og ble solgt til tretten land.
Handlingen i "Doktor Fredrikis kabinett" foregår i løpet av en uke i 1769, der selve hovedkapitlene er delt inn etter dager (første dag til syvende dag).
Vi befinner oss i Trondheim. Hovedpersonen er politimester Nils Bayer. Han kjemper en daglig kamp mot sine indre demoner. Han har lovet å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken Ingrid Smeddatters kjærlighet. Dessuten sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie.
Så skjer det et drap. En ung prostituert kvinne blir funnet død i et skogholt utenfor byen.
Mordet ryster Trondheims borgere, og kvinnene frykter for sine liv.
Uroen eskalerer da byens tidligere (og eneste) lege, doctor medicinae Fredriki, vender tilbake etter mer enn ett år i utlandet. Han kommer til byen med et nederlandsk skip.
Og med seg har han en mystisk søvngjenger med profetiske evner.
Søvngjengeren vises frem på en av byens kroer, og kommer med en truende spådom.
Samtidig blir politimesteren virvlet inn i en spiral av hendelser, som kan vise seg å være mer dødelig enn sykdommen han bærer på.
Dette er en spennende bok, og det merkes at forfatteren har brukt mye tid på research.
Forfatteren er flink til å skildre livet i opplysningstidens Trondheim. Handlingen skjer stort sett innenfor Nidelvas nederste slyng (i dag kjent som Midtbyen), bortsett fra et par hendelser på Bakklandet og Småbergan.
Selve historien er fiksjon, og de fleste i persongalleriet er oppdiktet. Likevel er det slik at Trondheim den gangen var en liten by med noe over fem tusen innbyggere, og byens overklasse besto av kun et fåtall mennesker, hvorav mange fortsatt er kjent for folk i dag. Disse menneskene har hatt stor innvirkning på byens historie, man kan nesten ikke tenke seg Trondheim anno 1769 uten dem, og det er derfor vanskelig for Brekke å skrive dem helt ut av fortellingen.
De viktigste aktørene i fortellingen er fiktive, likevel er trekk ved dem lånt fra mennesker som har levd. Et annet grep Brekke har gjort, er å skrive i en del historiske skikkelser i bakgrunnen av fortellingen. Men ingen av disse har en aktiv rolle i fortellingen.
Kabinettet som har gitt boken sitt navn, har doktor Fredriki tatt med seg fra Tyskland. I dette befinner det seg en søvngjenger. Når doktor Fredriki vekker søvngjengeren, har denne personen profetiske evner. Brekke skriver til sist i boken at tittelen minner mistenkelig om tittelen på den tyske, impresjonistiske skrekkfilmen "Doktor Caligaris kabinett" fra 1920. Hvilke likheter og ulikheter som finnes mellom denne filmen og romanens fortelling overlater han derimot til leseren å oppdage på egen hånd. I den sammenheng holder det med å nevne at den tyske stumfilmen tar utgangspunkt i en myte fra middelalderen om en munk som kontrollerte en søvngjenger og brukte denne til å ta livet av sine ofre.
Boken er godt skrevet, selv om språket tidvis kan virke noe høytidig. Dette har nok sammenheng med tiden handlingen utspiller seg i. Likevel er det mange fine persontegninger og gode lokale miljøskildringer.
Jørgen Brekke evner dessuten å kombinere en spennende historie med gode dialoger.
Det er også god driv i handlingen. Jeg synes at Brekke har levert en solid, handlingsmettet krim med en jevn spenningskurve og et godt plott.
"Doktor Fredrikis kabinett" er ikke noe annet enn en underholdende og nervepirrende historisk krimroman, og en bok jeg uten problemer kan anbefale videre.
Nok en Jørgen Brekke-krim av godt merke!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar